Η εισαγγελέας που έκανε τη Βαλτιμόρη να πανηγυρίζει

Ανέλαβε τον Ιανουάριο και ήδη με την ενέργειά της να ασκήσει ποινική δίωξη στους αστυνομικούς που κατηγορούνται για το θάνατο Αφροαμερικανού, κέρδισε τις εντυπώσεις
Προχώρησε σε άσκηση δίωξης κατά των έξι αστυνομικών, παρόλο που μέχρι εκείνη τη στιγμή τα στοιχεία έδειχναν το αντίθετο, προκαλώντας πανηγυρισμούς στη Βαλτιμόρη.


Η Μέριλιν Μόσμπι η 35χρονη εισαγγελέας της Βαλτιμόρης, επέλεξε να διερευνηθεί περαιτέρω η υπόθεση θανάτου του Φρέντι Γκρέι, του Αφροαμερικανού που πέθανε από τραυματισμό στον αυχένα ενώ βρισκόταν υπό κράτηση.

Η Μόσμπι πιστεύει, όπως ανακοίνωσε, πως η υπόθεση δεν πρέπει να μείνει στο σκοτάδι, καθώς θεωρεί πως υπήρξε αδιαφορία από πλευράς των αστυνομικών για τον άνθρωπο που είχαν συλλάβει η οποία οδήγησε στο θάνατό του.

Το απίστευτο είναι πως η Αφροαμερικανή Μόσμπι, προέρχεται από μία οικογένεια στην οποία υπάρχουν αρκετοί αστυνομικοί, η μητέρα της, ο πατέρας της και ο παππούς της. Παρόλ’ αυτά επέλεξε να κάνει αυτό που πιστεύει ότι είναι σωστό, και να ζητήσει να αποδοθεί δικαιοσύνη για το θάνατο του Γκρέι, ανεπηρέαστη.

Πριν ένα χρόνο ενώ ήταν ακόμη υποψήφια για εισαγγελέας είχε πει πως ο λόγος που επέλεξε αυτό το επάγγελμα ήταν η δολοφονία ενός ξάδερφού της έξω από το σπίτι της.

«Έχω δει το αίμα της οικογένειάς μου, το ίδιο αίμα που τρέχει στις φλέβες μου να τρέχει στην πόρτα του σπιτιού μου. Γενικότερα πιστεύω ότι οι αστυνομικοί κάνουν τη δουλειά τους, όμως η άσκηση βίας από μέρους του Σώματος δεν είναι αποδεκτή. Στόχος μου είναι να απονέμεται δικαιοσύνη σε κάθε περίπτωση και αυτό αφορά και εκείνους που φορούν σήματα», είπε.

Διώξεις για 6 αστυνομικούς, πανηγυρισμοί στη Βαλτιμόρη










 Για ανθρωποκτονία διώκονται οι πέντε από τους αστυνομικούς και για φόνο ο ένας σύμφωνα με την εισαγγελέα της Βαλτιμόρης. Πανηγυρίζει ο κόσμος

Οι έξι αστυνομικοί είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα όμως τώρα η εισαγγελέας ανακοίνωσε την δίωξή τους για ανθρωποκτονία. Σε έναν μάλιστα από τους αστυνομικούς που συνέλαβαν τον Φρέντι Γκρέι, ασκήθηκε δίωξη για φόνο.

«Στον κόσμο της Βαλτιμόρης και στους διαδηλωτές σε όλη την Αμερική, άκουσα το κάλεσμά σας. Χρειάζομαι τη βοήθειά σας και την ‘ειρήνη’ σας για να μπορέσω να φέρω δικαιοσύνη για το θάνατο αυτού του νεαρού άνδρα», είπε η εισαγγελέας Μέριλιν Μόσμπι.

Η απόφαση δεν ήταν αναμενόμενη καθώς η νεκροψία έδειξε ότι ο θάνατός του Γκρέι προήλθε από χτύπημα σε κάποιο σημείο του βαν το οποίο τον μετέφερε στη φυλακή. Η εισαγγελέας όμως θεωρεί πως οι αστυνομικοί ευθύνονται για το θάνατό του. Σύμφωνα με το σκεπτικό της έδειξαν απίστευτη αδιαφορία για τον Γκρέι. Του φορούσαν χειροπέδες αλλά δεν είχαν φροντίσει να του βάλουν ζώνη ασφαλείας – παραβιάζοντας τους κανονισμούς - ενώ και μετά στη φυλακή, αν και ο ίδιος ζήτησε γιατρό γιατί πονούσε από το χτύπημα δεν το έκαναν πριν να είναι πολύ αργά. Ο 25χρονος Γκρέι πέθανε στις 19 Απριλίου από χτύπημα στον αυχενικό σπόνδυλο.

Η εικόνα στους δρόμους της Βαλτιμόρης αμέσως μετά την είδηση για τις διώξεις των αστυνομικών ήταν πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες μέρες. Την οργή των διαδηλωτών αντικατέστησαν οι πανηγυρισμοί του κόσμου που βγήκε στο δρόμο.  

«Μου έκανε εντύπωση που τους ασκήθηκαν διώξεις, όμως είμαι χαρούμενος γι’ αυτό. Ο κόσμος είναι χαρούμενος σαν να ήταν πρωτοχρονιά», ανέφερε ένας από τους διαδηλωτές.

Νωρίτερα δηλώσεις για το θέμα είχε κάνει ο Μπαράκ Ομπάμα. «Είναι απαραίτητο να βγει η αλήθεια στο φως για το τι συνέβη στον Φρέντι Γκρέι. Πιστεύω ότι αυτό που θέλουν και οι πολίτες της Βαλτιμόρης είναι να μαθευτεί η αλήθεια. Αυτό περιμένουν», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Οι αστυνομικοί συνελήφθησαν αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι προσωρινά με εγγύηση.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...