Επτά στους δέκα θέλουν έντιμο συμβιβασμό ...Θέλουν ευρώ, φοβούνται τη χρεοκοπία

Ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό και τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους δίνει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

Σε τρεις διαφορετικές δημοσκοπήσεις που φιλοξενούνται στον Τύπο του Σαββατοκύριακου διαπιστώνεται σαφές προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στην ψήφο εμπιστοσύνης, όσο και στη στήριξη των πολιτών στον τρόπο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις απαιτήσεις των δανειστών.


Έντιμο συμβιβασμό ψηφίζουν επτά στους δέκα Έλληνες σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB για την Realnews. Συγκεκριμένα, το 71,9% των πολιτών που απάντησαν στην έρευνα επιθυμεί να δεχθεί η κυβέρνηση συμφωνία με αμοιβαίες υποχωρήσεις ώστε να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Παράλληλα, το 21,3% των ερωτηθέντων απαντά ότι η κυβέρνηση πρέπει να δεχθεί συμφωνία μόνο εφόσον περιέχει όλες τις προεκλογικές της θέσεις, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ρήξη και έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Σε δημοσκόπηση της εταιρίας RASS για την εφημερίδα «Το Παρόν» το 69,8% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να προωθήσει τις προεκλογικές τις θέσεις, αλλά δεν τα κατάφερε λόγω του δυσμενούς κλίματος που έχουν δημιουργήσει οι δανειστές. Το 70,8% όσων συμμετείχαν στη δημοσκόπηση πιστεύουν ότι οι δανειστές θέλουν να επιβάλλουν στη χώρα μας καθεστώς ασφυξίας.

Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 38,3%, ενώ η Ν.Δ. 20,4% , καταγράφοντας πτώση οκτώ μονάδων από το εκλογικό της ποσοστό. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το Ποτάμι με 6,3% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,1%, οι ΑΝΕΛ με ποσοστό 4,5%, η Χ.Α. με 4,4% και το ΠΑΣΟΚ με 3,5%.

Υπέρ ενός συμβιβασμού στην περίπτωση που η διαπραγμάτευση δεν γεφυρώσει τις διαφορές της κυβέρνησης με τους ευρωπαίους εταίρους τάσσεται το 65,9 %, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας MARC για λογαριασμό της Εφημερίδας των Συντακτών.



Στο ερώτημα «συμβιβασμός ή ρήξη, στην περίπτωση που στη συνέχεια της διαπραγμάτευσης δεν γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων» τον Μάιο το 65,9% απαντά «συμβιβασμός», το 30,7% τάσσεται υπέρ της «ρήξης» και ένα 3,4% είναι στο «δεν απαντώ».


Θέλουν ευρώ, φοβούνται τη χρεοκοπία

2grafima.jpg

Στο δίλημμα ευρώ ή δραχμή, η συντριπτική πλειοψηφία (76,9%) «ψηφίζει» ευρώ, ενώ ο ένας στους πέντε (19,2%) επιλέγει ρήξη με την Ε.Ε. και επιστροφή στη δραχμή
Oι πολίτες δείχνουν σαφή προτίμηση (58,3%) στη σημερινή κυβέρνηση και όχι σε εναλλακτικά σχήματα από την παρούσα Βουλή, φοβούνται κατά πλειοψηφία το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, ενώ, σε περίπτωση αδιεξόδου στη διαπραγμάτευση, απορρίπτουν νέες εκλογές και δημοψήφισμα και ζητούν να συνεχίσει η κυβέρνηση το έργο της.
Στις δημοτικότητες, εντυπωσιακά είναι τα νούμερα όχι μόνο του Αλέξη Τσίπρα (72,5%), αλλά και των μελών του οικονομικού επιτελείου, παρά τον επικοινωνιακό πόλεμο και τις περιπλοκές της σχέσης με τους δανειστές.
Οι ερωτηθέντες, σε ποσοστό 58,3%, απορρίπτουν τα σενάρια που διακινούν κέντρα τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με τα οποία ο Αλέξης Τσίπρας θα έπρεπε να παραμερίσει τους ΑΝ.ΕΛΛ. και την Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ και να σχηματίσει νέα κυβέρνηση συνεργασίας με πολιτικές δυνάμεις όπως το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Συμφωνεί το 37,1%, ενώ το 4,6% δεν εκφράζει γνώμη.
Σε κλίμα παρατεταμένης αβεβαιότητας και πληθώρας σεναρίων Grexit και Greccident το σενάριο της χρεοκοπίας της χώρας θεωρείται πιθανό από το 53,9%, έναντι 42,8% που απαντά «όχι». Μεταξύ εκείνων που απαντούν «ναι» βρίσκεται και ποσοστό 41,4% ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Το ποσοστό όσων φοβούνται τη χρεοκοπία έχει αυξηθεί από τον περασμένο Μάρτιο (50,4%).
Ολόκληρη η δημοσκόπηση στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...