Δανία - Δεξιά στροφή και πρόωρες εκλογές από… την ωραία Χέλε

Τον άσο των πρόωρων εκλογών με όπλα τις κοινωνικές παροχές και την υιοθέτηση «δεξιάς» ατζέντας στο μεταναστευτικό, για να κόψει ψήφους από το αντιευρωπαϊκό Κόμμα του Δανέζικου Λαού, έβγαλε αιφνιδιαστικά από το μανίκι η ωραία πρωθυπουργός της Δανίας, Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ, ανακοινώνοντας κάλπες για τις 18 Ιουνίου. Κανονικά η θητεία της παρούσας Βουλής θα έληγε στις 14 Σεπτεμβρίου.


Η 48χρονη αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος –που έγινε παγκοσμίως γνωστή ως Gucci Helle για να ακριβό της ντύσιμο στις συνόδους κορυφής και άναψε φωτιές στη Μισέλ Ομπάμα, λόγω της σέλφι που έβγαλε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στην κηδεία του Νέλσον Μαντέλα- έκρινε ότι άξιζε τον κόπο να χαλάσει λίγο τις διακοπές των συμπατριωτών της για να αυξήσει τις ελπίδες παραμονής της στην εξουσία.

«Ασφαλές μονοπάτι»

Από το 2011 ως τον Απρίλιο του 2015 το κόμμα της ερχόταν δεύτερο στις δημοσκοπήσεις (έως και με 16 μονάδες!) πίσω από τους Φιλελεύθερους του Λαρς Λούκε Ράσμουσεν, ο οποίος ζητά μείωση των δημοσίων δαπανών και σκληρότερη στάση στο μεταναστευτικό. Oταν όμως η Σμιτ είδε το κόμμα της να παίρνει κεφάλι τον Απρίλιο, έκρινε ότι πρέπει να «καβαλήσει το κύμα» της συγκυρίας.

Την Τρίτη, λοιπόν, εξήγγειλε την έξοδο της Δανίας από την κρίση («τα δύσκολα χρόνια πέρασαν και η Δανία βρίσκεται ξανά σε ασφαλές μονοπάτι», τόνισε), γεγονός που επιτρέπει στην κεντροαριστερή κυβέρνηση να ασκήσει πλουσιοπάροχη κοινωνική πολιτική ως το 2020, αν επανεκλεγεί. Το πακέτο προβλέπει 39 δισ. κορόνες (5,7 δισ. ευρώ) για την Υγεία, τους ηλικιωμένους, την παιδική φροντίδα, το περιβάλλον και την ενίσχυση της αστυνόμευσης, που συνδέεται με την αύξηση των μουσουλμάνων μεταναστών και την εγκληματικότητα.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Κοπεγχάγης, μολονότι οι δανέζικες εξαγωγές επλήγησαν από την ευρωπαϊκή κρίση, η ανεργία μειώθηκε και οι προβλέψεις για την ανάπτυξη φτάνουν το 1,9% φέτος και 2,3% το 2016. Φυσικά παίζει ρόλο και το γεγονός ότι η Δανία αρνήθηκε να μπει στο ευρώ και διατήρησε το νόμισμά της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός δέχθηκε πέρυσι πλήγμα από την αποχώρηση του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο διαφώνησε με την εκχώρηση της δανέζικης εταιρίας ηλεκτρισμού σε επενδυτικό σχήμα υπό την Goldman Sachs.

Ωστόσο η Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ είδε τη δημοτικότητά της να ανεβαίνει μετά τον Φεβρουάριο χάρις στην επιτυχή αντιμετώπιση των ισλαμικών τρομοκρατικών επιθέσεων στην Κοπεγχάγη. Για τους ίδιους λόγους η Δανία μπλόκαρε χθες μαζί με τη Βρετανία και την Ιρλανδία το σχέδιο μετεγκατάστασης προσφύγων στην Ε.Ε., γεγονός που κατήγγειλε ως «έλλειψη αλληλεγγύης» ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν.

Αμφίρροπη αναμέτρηση
Η «δεξιά» στροφή της κυβέρνησης υπαγορεύθηκε από την άνοδο του Κόμματος του Δανέζικου Λαού στην πρώτη θέση των ευρωεκλογών, που ζητά τη διεξαγωγή ενός ακόμη δημοψηφίσματος για έξοδο από την Ε.Ε. Το αντιευρωπαϊκό κόμμα συγκεντρώνει 18,9% στα γκάλοπ και θα μπορούσε να συνεργαστεί με τους Φιλελεύθερους, που βρίσκονται στο 23,1%.

Από την πλευρά τους οι Σοσιαλδημοκράτες προηγούνται με 24,6% και πιστεύουν ότι τα μικρότερα αριστερά κόμματα (με κυριότερο τους Κοκκινο-Πράσινους) θα συγκεντρώσουν ικανό ποσοστό για να στηρίξουν μια κεντροαριστερή κυβέρνηση. Συνολικά πάντως το κεντροδεξιό μπλοκ προηγείται με 53,7%-46,3% του κεντροαριστερού, καθιστώντας την αναμέτρηση της 18ης Ιουνίου πραγματικό θρίλερ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...