ΝΕΡΙΤ τέλος! Καλώς όρισες ΕΡΤ

Το όνομα ΕΡΤ επέστρεψε στα ενημερωτικά δελτία που στέλνει η δημόσια ραδιοτηλεόραση. Η ΝΕΡΙΤ οδηγείται στη λήθη, η ιστορία της ΕΡΤ αρχίζει ξανά να γράφεται

Εχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από το ξαφνικό «μαύρο» στην ΕΡΤ και το όνομα ΕΡΤ, που αντιστοιχεί στις λέξεις Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, επιστρέφει πια και επισήμως, ουσιαστικά τερματίζοντας την -άδοξη- πορεία της ΝΕΡΙΤ.

Μετά την ψήφιση του νόμου για την επιστροφή της ΕΡΤ, τα δελτία Τύπου που στέλνονται από τη δημόσια τηλεόραση, έχουν επάνω αριστερά το όνομα ΕΡΤ Α.Ε., στο οποίο πια επιστρέφει η δημόσια ραδιοτηλεόραση.
Με το ενημερωτικό δελτίο που έχει τον τίτλο «Αφιέρωμα της ΕΡΤ στα 70 χρόνια του Παγκοσμίου Πολέμου» επισημοποιείται ο δρόμος της ΝΕΡΙΤ προς τη λήθη κι η ιστορία της ΕΡΤ αρχίζει ξανά να γράφεται...


Στις 153 οι αιτήσεις για τη νέα διοίκηση

Συνολικά 153 αιτήσεις κατατέθηκαν για τη νέα διοίκηση της ΕΡΤ με τη λήξη της προθεσμίας της σχετικής πρόσκλησης ενδιαφέροντος. Η αξιολόγηση έχει ήδη ξεκινήσει με στόχο μέχρι το τέλος της εβδομάδας να οριστεί το νέο Δ.Σ. από τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά.πηγη Η νέα ΕΡΤ ανοίγει στις 11 Μαΐου * (ΕΡΤ1, ΕΡΤ2, ΕΡΤ3, ΕΡΤ World,19 ραδιοφωνικούς σταθμούς)
Με στόχο στις 11 Μαΐου να εκπέμψει η νέα ΕΡΤ και να τελειώσει η περίοδος του «μαύρου» και του «γκρίζου», η κυβέρνηση επισπεύδει τις διαδικασίες που την αφορούν για την εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε από τη Βουλή την περασμένη εβδομάδα.
Όπως έχει τονίσει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, «η βούλησή μας είναι η αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης του λαού και του κοινωνικού συνόλου προς τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα».
Στο πλαίσιο αυτό ήδη άρχισε η διαδικασία συγκρότησης του Διοικητικού Συμβουλίου. Από την Πέμπτη αναρτήθηκε η ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πλήρωση των θέσεων του προέδρου του Δ.Σ., του διευθύνοντος συμβούλου και των τριών λοιπών μελών του Δ.Σ. της ΕΡΤ. Η διαδικασία ολοκληρώνεται αύριο, προκειμένου το Δ.Σ. να συγκροτηθεί σε σώμα και να επιλέξει αμέσως τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τον νέο οργανισμό.
Το ενημερωτικό προφίλ της ΕΡΤ είναι το μεγάλο της στοίχημα, ενώ το όνομα «ΕΡΤ» είναι το ισχυρό ατού. Γι' αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, το όνομα ΕΡΤ θα βρίσκεται παντού. Και στα τρία τηλεοπτικά κανάλια (ΕΡΤ1, ΕΡΤ2, ΕΡΤ3) και στο δορυφορικό κανάλι και στα 4 ραδιόφωνα και στους δεκάδες περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς (19 είχε όταν την έκλεισαν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ). Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει ενιαίος ραδιοτηλεοπτικός τομέας για τους απόδημους με το τηλεοπτικό κανάλι ΕΡΤ World και τα ραδιόφωνα Φιλία και Φωνή της Ελλάδας.
Η νέα διοίκηση θα πρέπει αμέσως να βρει τα πρόσωπα και τις φωνές που θα εκφράσουν τη νέα ΕΡΤ, που αφήνει πίσω της την περίοδο των Μνημονίων, αλλά και τις παρωχημένες αντιλήψεις. Βεβαίως το έργο της θα γίνει με περιορισμένα μέσα καθώς η ΕΡΤ συνεχίζει να καταβάλλει μέρος του προϋπολογισμού της στο κράτος για το δημόσιο χρέος - ακόμη ένα στοιχείο, μαζί με το ότι ήταν κερδοφόρος, το οποίο «ξεχνούσαν» οι υμνητές του «μαύρου»...
Το επόμενο στάδιο θα είναι η αναδιάρθρωση του οργανισμού και του έργου της ΕΡΤ με εξορθολογισμό των δομών και της κατανομής του προσωπικού, αλλά και την ενσωμάτωση λειτουργιών της περιόδου της αυτοοργάνωσης που αποδείχθηκε ότι λειτούργησαν στην πράξη.
 πηγη

 Μέσα στο Μάιο κατατίθεται προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες και τότε... όλα αλλάζουν!

Ο υπουργός Επικρατείας ετοιμάζεται για το νέο «χτύπημα» στους καναλάρχες της χώρας-Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες

Ξεχάστε τα κανάλια που ξέρατε. Μέσα στο Μάιο κατατίθεται προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες και τότε... όλα αλλάζουν!


Νέοι παίκτες αναµένεται να κάνουν την είσοδό τους στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, νέα κανάλια θα µπουν στον ανταγωνισµό, η διαφηµιστική πίτα θα αναδιαρθρωθεί, στεγανά στη χρηµατοδότηση –αναγκαστικά- θα σπάσουν, θα εφαρµοστούν επιτέλους οι κανόνες, και συνολικά η τηλεόραση θα αλλάξει ριζικά.

Αυτό φέρνει η νέα συγκυβέρνηση. Καλό ή κακό;

ΘΑ ΤΟΥΣ ΤΑΡΑΞΟΥΝ... ΣΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ

Aκόµα δεν κόπασε ο ντόρος από το νοµοσχέδιο της ΕΡΤ, που οι µνηµονιακοί προεξοφλούσαν ότι θα µπλοκαριστεί από τους δανειστές, και ο υπουργός Επικρατείας ετοιµάζεται για το νέο –οριστικό αυτή τη φορά- χτύπηµα στους καναλάρχες της χώρας.

Αφού τους ζήτησε αναδροµικά τα 40 εκατ. ευρώ, που η προηγούµενη κυβέρνηση είχε ξεχάσει να τους ζητήσει, από τα τέλη χρήσης συχνοτήτων (και ενώ έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για τα δάνεια που έλαβαν µέσα στην κρίση µεγάλοι µιντιακοί όµιλοι της χώρας) µέσα στο Μάη ο υπουργός Επικρατείας φέρνει στη Βουλή και το νοµοσχέδιο για την αδειοδότηση των καναλιών.

Για να δοθεί επιτέλους ένα ΤΕΛΟΣ στο καθεστώς των προσωρινών αδειών, που υπήρξε το απαύγασµα της σύγχρονης ελληνικής διαπλοκής. Και για αυτόν ακριβώς το λόγο, θα γράψει ιστορία στην Ελλάδα. Ο νόµος, φυσικά, θα αφορά σε όλες τις τηλεοπτικές άδειες και θα υπάρχει σχετική κατηγοριοποίηση ανάλογα µε την εµβέλεια (εθνική και περιφερειακή), καθώς και ανά κατηγορία προγράµµατος.

Όπως αναφέρει το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Χωνί» της Κυριακής, οι άνθρωποι του Μαξίμου σχεδιάζουν πλέον τις λεπτομέρειες της επόμενης κίνησής τους, που θα είναι το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες. Και φυσικά το κερασάκι στην τούρτα σε αυτή την υπόθεση είναι αν θα μπουν νέοι παίκτες στο παιχνίδι.
Διαβάστε το πλήρες ρεπορτάζ στο Χωνί αυτή την Κυριακή.

Read more: http://www.newsbomb.gr

Ν. Παππάς: Η κ. Βούλτεψη επιμένει να υπερασπίζεται μόνη της το "μαύρο" στην ΕΡΤ







«Αμετανόητη η κ. Βούλτεψη συνεχίζει απελπιστικά μόνη να υπερασπίζεται το βίαιο κλείσιμο και το μαύρο στην ΕΡΤ", δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.
"Είμαστε βέβαιοι ότι η νέα ΕΡΤ θα την προσκαλέσει προκειμένου να εκθέσει και δημόσια τις απόψεις της από την ανοιχτή, και δημοκρατική συχνότητα της δημόσιας τηλεόρασης. Η ιστορία και η κοινωνία έχουν πλέον καταγράψει ευθύνες».

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Βούλτεψη είχε δηλώσει:
«Η εκ μέρους του "καναλάρχη" υπουργού Επικρατείας fast track διαδικασία πρόκλησης ενδιαφέροντος για το διορισμό του νέου Δ.Σ. της ΕΡΤ, αποτελεί το πιστοποιητικό θανάτου της δημόσιας τηλεόρασης.

Μετά την κατάργηση του Εποπτικού Συμβουλίου, μετά τα "βαφτίσια" και την τακτοποίηση πελατειακών υποχρεώσεων, τώρα ο αρμόδιος υπουργός ετοιμάζεται να διορίσει τους εκλεκτούς του και στο Δ.Σ. Η πρόσκληση ενδιαφέροντος αναρτήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, παραμονή Πρωτομαγιάς, και η προθεσμία λήγει το μεσημέρι της Δευτέρας, λίγες μόλις ώρες μετά από ένα τριήμερο αργίας.

Στα χέρια της κυβέρνησης και υπό τον απροκάλυπτο έλεγχό της, η δημόσια τηλεόραση ετοιμάζεται να μπει στο τούνελ της χειραγώγησης και του εργασιακού και δημοσιογραφικού χάους.

Πολύ σύντομα θα έλθει και ο λογαριασμός. Η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να αυξήσει το ανταποδοτικό τέλος, φορτώνοντας στον λαό το κόστος των επαναπροσλήψεων και μιας ακόμη σύγκρουσης συμφερόντων: Ανάμεσα σε αυτούς που θα επαναπροσληφθούν είναι και βουλευτές πρώην εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, αλλά και συγγενικά τους πρόσωπα!

Δηλαδή, στην Ελλάδα της "πρώτη φορά αριστερά", κάποιοι νομοθέτησαν για να προσλάβουν τον εαυτό τους!

Οι "κόκκινες γραμμές" της κυβέρνησης έγιναν πράγματι κατακόκκινες. Από ντροπή!».

Πηγή: left.gr


Η γνωστή… Μπουρδολογία και οι μεγάλες αλήθειες που κρύβονται






Γνωρίζοντας ότι μετά την πρωτοφανή επίθεση στα κεκτημένα τους οι Έλληνες πολίτες έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη ευαισθησία στα οικονομικά θέματα, οι γνωστοί μιντιακοί βαρόνοι, υπηρετώντας πιστά τις μνημονιακές πρακτικές, επιλέγουν πολύ προσεκτικά πώς ακριβώς θα βομβαρδίσουν τον φοβισμένο τηλεθεατή/αναγνώστη τους.
Και γι’ αυτό θα ακούσετε συνήθως τα συστημικά Μέσα όπως ο ΣΚΑΪ, η Καθημερινή και τον γνωστό συρφετό τής –κατ’ όνομα– ενημέρωσης να σκούζουν για τα ασήμαντα και να σιωπούν για τα πολύ σημαντικά.

Θα πίστευε κανείς πως τουλάχιστον σε επίπεδο κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ το θέμα της ημέρας για όλα τα Μέσα που θέλουν να υπηρετούν δεοντολογικά τη δημοσιογραφία είναι η συνεδρίαση και η απόφαση να ανασυρθούν τρία τεράστια ζητήματα της χώρας: η περιβόητη πια λίστα Λαγκάρντ, το σκάνδαλο της Siemens και η ΕΛΣΤΑΤ. Μιλώντας αμιγώς δημοσιογραφικά, η είδηση έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να αναδειχθεί και ως επίκαιρη και ως σημαντική, αφού πρόκειται για σκάνδαλα με μπόλικο μαύρο χρήμα και διάσπαρτες ευθύνες σε μεγάλο φάσμα του πολιτικού προσωπικού της χώρας.

Τι έγινε ακριβώς; Με εντολή της Προέδρου της Βουλής, οι δικογραφίες για τις τρεις αυτές υποθέσεις ανασύρονται από τα συρτάρια και θα επανεξεταστούν κατά προτεραιότητα από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπως ομόφωνα αποφασίστηκε από τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων, ύστερα από εισήγηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Η ίδια μίλησε για «ζωντανά σκάνδαλα που κηλιδώνουν τον δημόσιο βίο της χώρας» και επικαλέστηκε την έκθεση της γενικής γραμματείας Διαφάνειας κατά την προηγούμενη κυβερνητική περίοδο, η οποία καταγράφει 12 δισ. ευρώ ετήσιες απώλειες από τη διαφθορά και αποφαίνεται ότι αν είχε παταχθεί η διαφθορά στην Ελλάδα, δεν θα είχαμε χρεοκοπήσει. Λεπτομέρειες θα πείτε. Τι να πουν όλα αυτά μπροστά στις ειδησάρες που επέλεξαν κάποιοι;

Οι Sun αλά ελληνικά, όπως η Εσπρέσο ή το thetoc, επέλεξαν –διότι δεν πρόκειται περί λάθους ή αμέλειας– να δώσουν δημοσιογραφική προτεραιότητα σε δύο άλλες «ειδήσεις». Η μία αφορά το κόστος του ταξιδιού της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην Ιταλία και η άλλη το ότι απελευθερώνεται ένα προβλεπόμενο κονδύλι που διατίθεται στους βουλευτές της επαρχίας για το κόστος των διοδίων. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι αυτά μας χρεοκόπησαν. Οι αλαφιασμένοι βουλευτές που τους πληρώνουμε για να πηγαινοέρχονται στα διόδια (σ.σ. προβλέπονται στον προϋπολογισμό Μεϊμαράκη) και τα ταξίδια των προέδρων της Βουλής στο εξωτερικό!

Και το κόστος των διοδίων που περνάνε οι βουλευτές είναι πραγματικά ανάξιο αναφοράς, αλλά το ταξίδι της Ζωής Κωνσταντοπούλου σηκώνει πολλή συζήτηση.

Το δημοσιογραφικό φάουλ ξεκίνησε από νωρίς, όταν οι γνωστοί παπαγάλοι του συστήματος διατύπωναν ενστάσεις για την 13μελή επιτροπή που συνόδευσε την Πρόεδρο της Βουλής στη Ρώμη. Τώρα αν ήταν 11 τα μέλη και όχι 13, δεν βαριέσαι... Δεν θα μας κάνουν και μήνυση...

Θα μπορούσαμε να γράψουμε προς αποκατάσταση της δημοσιογραφικής αλήθειας ότι το κόστος του ταξιδιού ανέρχεται περίπου στα 10.000 ευρώ και ότι είναι σαφώς μικρότερο από αντίστοιχα ταξίδια προηγούμενων Προέδρων. Θα μπορούσαμε να γράψουμε ότι σε αντίθεση με τους προκατόχους της, η Ζωή Κωνσταντοπούλου και οι συνεργάτες της έχουν αρνηθεί την προβλεπόμενη ημερήσια αποζημίωση. Θα μπορούσαμε επίσης να γράψουμε ότι η ελληνική αποστολή δεν πήγε για εσπρεσάκι και ψώνια στην Piazza di Spagna, αλλά μετείχε στη συνάντηση των Προέδρων όλων των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων και μίλησε για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, γνωστοποιώντας τις ενέργειες που γίνονται για την αναζήτηση στοιχείων για τη δημιουργία και την έκρηξη του χρέους, ώστε να μάθουμε επιτέλους αν και ποιο μέρος του είναι παράνομο ή επαχθές.

Όμως, ας μη γελιόμαστε: εν προκειμένω το πραγματικό ρεπορτάζ δεν έχει κανένα νόημα. Διότι πολύ απλά δεν τους ενδιαφέρει. Η δράση και η ατζέντα της Ζωής Κωνσταντοπούλου ενοχλεί και ενοχλεί από την πρώτη μέρα. Ενοχλεί τους μιντιάρχες, ενοχλεί τους εθνικούς εργολάβους, ενοχλεί τους φίλους, τους συνεργάτες και τους λοιπούς... συγγενείς τους!

Άραγε είναι τυχαίο ότι ο Γιώργος Μπουρδάρας, που εργάζεται στην Καθημερινή, εμφανίζεται μπροστάρης όταν πρόκειται για υποθέσεις τύπου Εσπρέσο; Ή μήπως ενοχλεί η στάση της Κωνσταντοπούλου την οικογένεια Μητσοτάκη, με αποτέλεσμα να θολώνει την κρίση του Μπουρδάρα εξαιτίας της φιλίας του με την οικογένεια; Κακοήθειες...

Απόστολος Παύλος


Νίκος Τσιμπίδας (δημοσιογράφος, εκπρόσωπος εργαζομένων ΕΡΑ): Νίκη αλληλεγγύης και ελπίδας

Τσιμιτάκης Ματθαίος
Τι να χωρέσει σε 400 λέξεις από έναν αγώνα δύο χρόνων; Πόσα "ευχαριστώ" μπορώ να στριμώξω σε μερικές γραμμές σ' εκείνους τους ανθρώπους που κράτησαν με ανυποχώρητη πίστη την ελπίδα ζωντανή; Πώς να περιγράψει κανείς την τεράστια δύναμη της αλληλεγγύης, την πηγαία δυναμική της αυτοοργάνωσης;


  • ΜΜΕ
03.05.2015

Μάχη Νικολάρα (δημοσιογράφος, εκπρόσωπος εργαζομένων ΝΕΤ): Ώρα ατομικής και συλλογικής ευθύνης

Τα τελευταία χρόνια βάζουμε το ένα στοίχημα μετά το άλλο. Και ήταν όλα «υψηλής απόδοσης» γιατί απλά οι πιθανότητες νίκης φάνταζαν μικρές έως και ανύπαρκτες. Κερδίσαμε τα περισσότερα: τον Ιούνιο του 2013 οι «βολεμένοι δημόσιοι υπάλληλοι» σήκωσαν κεφάλι παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...