Bloomberg: Ο Σόιμπλε περιμένει μάχη με τους πολέμιους της λιτότητας ΗΠΑ-Γαλλία-Ιταλία στους G7

Για την μάχη που περιμένει να γίνει με τις άλλες χώρες στη συνεδρίαση των G7 στη Δρέσδη, λόγω της εμμονής του στις πολιτικές λιτότητας, έκανε λόγο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η συνεδρίαση είναι στις 27 – 29 Μαΐου και σύμφωνα με τον Σόιμπλε αναμένεται έντονη πολιτική διαμάχη με τους εταίρους του,
αυτούς που είναι υπέρ των κοινωνικών παροχών και κατά της αυστηρής λιτότητας -χωρίς όμως να κατονομάζει τη Γαλλία, την Ιταλία ή τις ΗΠΑ- και αναμένει ότι η πολιτική της Γερμανίας θα δεχτεί επίθεση στη Δρέσδη,.
«Οι υποστηριχτές των κοινωνικών παροχών θα του καταστήσουν σαφές ότι η περικοπή των δημοσίων δαπανών οδηγεί σε μειωμένη ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες», είπε ο Γερμανός υπουργός στην εφημερίδα Saechsische Zeitung. Ωστόσο η θέση της Γερμανίας είναι ότι η σταθερότητα στα δημόσια οικονομικά ενισχύει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.
Συμμαχία ΗΠΑ-Γαλλίας-Ιταλίας
Οι κίνδυνοι όμως για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης όσο παραμένει χωρίς λύση το πρόβλημα της Ελλάδας, καθώς και η ανησυχία για το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, μπορεί να προκαλέσουν μια συμμαχία της Γαλλίας, της Ιταλίας και των ΗΠΑ στη Δρέσδη, σχολιάζει το Bloomberg. Τα τρία αυτά κράτη αγωνιούν και ανησυχούν με το γεγονός η αυστηρή εμμονή της Γερμανίας στη λιτότητα μπορεί να μπλοκάρει την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου κάλεσε τη Γερμανία να ενισχύσει τις δημόσιες επενδύσεις για να τονώσει τις εισαγωγές από την Ευρώπη και να προκαλέσει ένα κύκλο οικονομικής ανάπτυξης που θα ωφελήσει επίσης τις ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ έχουν επίσης ζητήσει ταχύτερη λύση των προβλημάτων της Ελλάδας, σε μια ένδειξη ότι θεωρούν την επιμονή της Γερμανίας να εκπληρώσει η Ελλάδα τους όρους διάσωσης, ως επικίνδυνη. Ο Λιου δήλωσε την Παρασκευή ότι η αποτυχία να καταλήξουν σε συμφωνία γρήγορα, θα δημιουργήσει δυσκολίες για την Ελλάδα και αβεβαιότητα για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία.
Ωστόσο, αναφέρει το Bloomberg, o Σόιμπλε παραμένει ανένδοτος και θεωρεί ότι η στάση της Γερμανίας για την ορθή κατάρτιση των προϋπολογισμών είναι η σωστή, αν και μη δημοφιλής.
«Πρέπει να προσπαθήσουμε να τους πείσουμε» στη Δρέσδη, είπε ο Σόιμπλε.
Ο Σόιμπλε θα βρεθεί σε μάχη με τους πολέμιους της λιτότητας στους G7 στη Δρέσδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...