Ένα αντίο στον Letterman: Οι καλύτερες στιγμές του ανθρώπου που άλλαξε την τηλεόραση (Pics+Vids)

Ο 68χρονος σήμερα David Letterman βγαίνει σήμερα στη σύνταξη μετά από 12 χρόνια παρουσίασης του θρυλικού "The Late Show" που έφτιαξε τη δική του σχολή στα τηλεοπτικά δρώμενα
"Θέλω να αφήσω πίσω μου μια μουντζούρα στο συλλογικό ασυνείδητο". Τάδε έφη David Letterman,
ο μακροβιότερος παρουσιαστής της βραδινής ζώνης στα αμερικανικά χρονικά που αποφάσισε να "συνταξιοδοτηθεί" μετά από 33 συναπτά έτη τηλεοπτικής καριέρας. Τι αφήνει πίσω του με το τέλος του "The Late Show"; Σίγουρα, πολλά περισσότερα από μια απλή "μουντζούρα".
Ο Letterman έχτισε την καριέρα του πάνω στο ανατρεπτικό του χιούμορ, τη διακωμώδηση του Αμερικανικού τρόπου ζωής αλλά και τον αυτοσαρκασμό.
Από την εκπομπή του έχουν περάσει όλοι οι αστέρες του Χόλιγουντ, πολιτικοί, κωμικοί, διάσημοι εν γένει και φυσικά, άπειροι μουσικοί που περίμεναν πώς και πώς την ώρα και τη στιγμή που θα έπαιζαν ζωντανά στο πλατό του.
Το ντεμπούτο του έγινε την 1η Φεβρουαρίου του 1982, με πρώτο καλεσμένο τον Bill Murray.

  20 Μαίου του 2015, 33 χρόνια μετά, ο Murray βγαίνει από το κτήριο μετά το τέλος της εκπομπής του David Letterman, καλυμμένος με ζάχαρη και υπολείμματα τούρτας, ενώ είναι περικυκλωμένος από θαυμαστές, στη Νέα Υόρκη. Ήταν το αντίο του, και ένα μεγάλο "ευχαριστώ".
..

Η καριέρα του Letterman ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970, όχι με πολύ επιτυχημένο τρόπο. Για όσους δεν το ξέρουν, ήταν παρουσιαστής του καιρού σε δελτίο ειδήσεων, σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό της Ινδιανάπολης. Δεν του αρκούσε φυσικά αυτό.
Στα μέσα του '70 έφυγε για Λος Άντζελες όπου έγινε stand up comedian. Έτσι, άνοιξε και ο δρόμος για τα τηλεοπτικά show, με αργό και σταθερό ρυθμό.
O Letterman έγινε σχεδόν μόνιμος καλεσμένος στο show του "βασιλιά της βραδινής ζώνης" Johnny Carson, προτού αποκτήσει τη δική του, αρχικά πρωινή, εκπομπή το 1980, και τελικώς γίνει βραδινός το 1982.
Από το δικό του, "The Late Show", παρέλασαν πολλοί άλλοι stand up comedians μέσα στα επόμενα χρόνια, ανάμεσα τους και ο μεγάλος Louis C.K..
H διαφοροποίηση του Letterman σε σχέση με τους προκατόχους του στη βραδινή ζώνη, είναι πως επέλεξε τον δρόμο της ανατροπής, με αιχμηρές ερωτήσεις, με καλεσμένους που δεν μασούσαν τα λόγια τους και απελευθερώνονταν μπροστά στην κάμερα, με πρόκληση, με χιούμορ.

Το περιοδικό TIME έγραψε πρόσφατα: "Οι γονείς μας έβλεπαν τον Carson πριν κοιμηθούν, εμείς βλέπαμε τον Letterman για να μείνουμε ξύπνιοι".

Το "Late Show" ήταν η εξέλιξη του αρχικού Late Night with David Letterman του NBC. Η "μετακόμιση" στο CBS σήμανε και το απόγειο της καριέρας του παρουσιαστή.
Μέσα σε αυτά τα 33 χρόνια πορείας, ο Letterman δέχθηκε απειλές από την Αλ Κάιντα, πέρασε πενταπλό μπαϊπάς, είδε τα νούμερα του να πέφτουν σταδιακά, και εν τέλει, αποφάσισε να αποσυρθεί για "προσωπικούς λόγους".

  Για πολλούς, άξιος συνεχιστής του θεωρείται ο Jimmy Fallon. Ο Fallon, ο οποίος μεγάλωσε και εκείνος με τα talk show του Letterman, αποκάλυψε ότι η δασκάλα του είχε προβλέψει πως μια μέρα θα τον αντικαταστήσει.
Μέσα από το δικό του "The Tonight Show", απέτεινε φόρο τιμής στο είδωλό του μιλώντας για την έμπνευση που του παρείχε τόσα χρόνια αλλά και για την πρώτη του εμφάνιση στο Late Show.
Η πιο συγκινητική στιγμή της ομιλίας του Jimmy, ωστόσο, ήταν η ανάμνηση αυτού που είχε πει ο Letterman μετά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, το οποία και εκτύπωσε για να το διαβάσει στο κοινό λέξη προς λέξη, όπως ακριβώς είχε ειπωθεί από τον παρουσιαστή.
..

Τις τελευταίες ημέρες, εκτός από τον Murray και τον Fallon, πολλοί είναι εκείνοι που έχουν χαιρετίσει με τον δικό τους τρόπο τον Letterman.
Στις πρόσφατες εκπομπές, τον παρουσιαστή τίμησαν μελωδικά ο Tom Waits, με ένα ολοκαίνουριο τραγούδι του και ο Eddie Vedder των Pearl Jam, με μία ιδιαίτερη ερμηνεία του "Better Man":
..

Παρακάτω, θυμόμαστε μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές των εκπομπών του Letterman:

 

Έτσι άρχισαν όλα:

Όταν ντύθηκε με αναβράζοντα χάπια και βούτηξε μέσα σε δοχείο με νερό: Ο μονόλογος του μετά την 11η Σεπτεμβρίου: Όταν η Drew Barrymore έδειξε το στήθος της στον Letterman σαν δώρο για τα γενέθλια του: Όταν παραδέχθηκε πως είχε ερωτικές σχέσεις με γυναίκες από την ομάδα της εκπομπής του: Η εκπληκτική, τελευταία εμφάνιση του σπουδαίου Warren Zevon λίγο πριν πεθάνει: Madonna η αθυρόστομη: Η επίθεση του Letterman στον John Mc Cain και τη Palin. Πολιτικά, ποτέ δεν έκρυψε ότι στηρίζει τους Δημοκρατικούς: Με τον πρόεδρο Ομπάμα: Και για το τέλος. Η ανακοίνωση της απόσυρσης του: "Με τον Leslie Moonves, ιδιοκτήτη αυτού του τηλεοπτικού δικτύου, έχω μια σχέση ετών και είχαμε κάνει αυτήν την συζήτηση και στο παρελθόν, συμφωνώντας ότι θα εκτιμήσουμε από κοινού του κατάλληλο χρονικό σημείο αυτής της απόφασης. Του τηλεφώνησα, λοιπόν, πριν από την αποψινή εκπομπή και του είπα ότι είμαστε πολύ εντάξει ο ένας απέναντι στον άλλον, όμως πρέπει να αποχωρήσω" Αντικαταστάτης του πάντως, θα είναι ο Stephen Colbert. Ο οποίος δήλωσε: "Απλά και μόνο το ότι υπήρξα καλεσμένος στην εκπομπή του David Letterman ήταν ένα highlight της καριέρας μου. Ποτέ δεν θα ονειρευόμουν ότι θα ακολουθούσα στα βήματά του, αν και όλοι στην βραδινή ζώνη έχουμε εμπνευστεί από αυτόν. Είμαι ενθουσιασμένος και ευγνώμων που το CBS με επέλεξε. Και τώρα αν μου επιτρέπετε, πάω να σμιλεύσω ένα κενό ανάμεσα στα μπροστινά μου δόντια (αναφορά στην οδοντοστοιχία του Letterman)". "Ο Stephen υπήρξε πάντα ένας αληθινός μου φίλος. Είμαι ενθουσιασμένος γι αυτό και κολακευμένος που τον επέλεξε το CBS. Το ήξερα ότι το κανάλι ήθελε πάλι έναν τύπο με γυαλιά", απάντησε ο Letterman με το γνωστό του ύφος. Και η τηλεοπτική ιστορία, συνεχίζεται. ΥΓ: Όπως ανακοινώθηκε την ώρα που γράφαμε αυτές τις γραμμές, τελευταίος μουσικός καλεσμένος της εκπομπής θα είναι οι Foo Fighters, η αγαπημένη μπάντα του Letterman όπως έχει πει ο ίδιος. Το 2000 άλλωστε είχαν παίξει στην πρώτη εκπομπή του μετά την εγχείρηση καρδιάς στην οποία είχε υποβληθεί με επιτυχία. πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...