Τραγικός ο απολογισμός στην Κίνα: Πάνω από 104 νεκροί , 722 τραυματίες και δεκάδες αγνοούμενοι από τις φονικές εκρήξεις! (Photos- vds)

Τουλάχιστον 104 είναι οι νεκροί από τις διαδοχικές εκρήξεις που συγκλόνισαν το λιμάνι της Τιαντζίν στη βόρεια Κίνα, ενώ σε περίπου 400 ανέρχονται οι τραυματίες, όπως μεταδίδουν τα κινεζικά ΜΜΕ.

Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, εννέα πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε χθες Τετάρτη
όταν πήρε φωτιά ένα φορτίο με εκρηκτικά μέσα στην αποθήκη όπου φυλάσσονταν.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας, η πρώτη έκρηξη είχε την ισχύ 3 τόνων του εκρηκτικού ΤΝΤ, ενώ η δεύτερη, που ακολούθησε περίπου 30 δευτερόλεπτα μετά, ήταν ισχύος 21 τόνων ΤΝΤ.

Νωρίτερα σήμερα, το τηλεοπτικό δίκτυο Beijing News μετέδωσε ότι οι αρχές έχουν χάσει επαφή με 36 πυροσβέστες που συμμετείχαν στην επιχείρηση.

Η Τιαντζίν, που απέχει 140 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Πεκίνου, είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, με 15 εκατομμύρια κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2013.


O απολογισμός των δύο τεράστιων εκρήξεων που ισοπέδωσαν μια βιομηχανική ζώνη της πόλης Τιαντζίν στη βορειανατολική Κίνα αυξήθηκε σε 104 νεκρούς, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ενώ ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ προανήγγειλε αλλαγές σε ό,τι αφορά την πρόληψη των εργατικών δυστυχημάτων.
Σε μια γραπτή ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε το Σάββατο, από τα επίσημα μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος της χώρας αναγνώρισε ότι οι εκρήξεις που συγκλόνισαν την Τζιαντζίν και μία σειρά βιομηχανικών δυστυχημάτων που σημειώθηκαν πρόσφατα έχουν «φέρει στο προσκήνιο τα σοβαρά κενά στον τομέα την ασφάλειας της εργασίας» και ότι η χώρα πρέπει να «αντλήσει βαθιά διδάγματα».
Οι κινεζικές αρχές αποφάσισαν να προχωρήσουν νωρίτερα σήμερα στην εκκένωση της ζώνης περιμετρικά της περιοχής του δυστυχήματος, λόγω των φόβων που υπήρχαν για μια διαρροή τοξικών χημικών ουσιών.
Τρεις ημέρες μετά την τραγωδία, οι αρχές συνεχίζουν να δίνουν μάχη προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά και δεν έχουν καταφέρει να αναγνωρίσουν με ακρίβεια όλες τις χημικές ουσίες που είχαν αποθηκευτεί στις εγκαταστάσεις.
Το πρακτορείο Νέα Κίνα μετέδωσε, ότι τουλάχιστον 700 τόνοι κυανιούχου νατρίου βρίσκονταν στις αποθήκες και ότι ίχνη αυτής της υψηλά τοξικής ουσίας έχουν ανακαλυφθεί στο νερό της περιοχής. Η αστυνομία από την πλευρά της για πρώτη φορά επιβεβαίωσε την παρουσία της φονικής αυτής ουσίας στον τόπο της τραγωδίας.
Σε μια ενθαρρυντική είδηση, ένας 50χρονος άνδρας διασώθηκε αφού εντοπίστηκε σε απόσταση 50 μέτρων από την ζώνη της έκρηξης, μετέδωσε το Xinhua. O άνδρας είχε υποστεί εγκαύματα στην αναπνευστική οδό, η κατάσταση ωστόσο της υγείας του είναι σταθερή αφού επιβίωσε τρία 24ωρα εντός ενός εμπορευματοκιβωτίου θαλάσσιων μεταφορών, γνωστοποίησαν το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV και το πρακτορείο Νέα Κίνα.
Στο μεταξύ σε απόγνωση βρίσκονται οι συγγενείς των πυροσβεστών που αγνοούνται. Στο περιθώριο μιας συνέντευξης τύπου των τοπικών αρχών, οι οικογένειες των πυροσβεστών που θεωρούνται αγνοούμενοι εξέφρασαν σήμερα την οργή τους και την αγωνία τους, ενώ κατηγόρησαν τις αρχές ότι σιωπούν μπροστά στο πραγματικό εύρος της καταστροφής.
«Δεν έχουμε καμία πληροφόρηση, καμία, η κυβέρνηση δε μας μιλά, μας έχουν εγκαταλείψει στην άγνοια», φώναξε μία γυναίκα, την οποία απομάκρυναν με τη βία οι αστυνομικοί.
Μεταξύ των θυμάτων, τα μέλη των ομάδων διάσωσης έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα καθώς τουλάχιστον 21 πυροσβέστες έχουν σκοτωθεί. Επιπλέον, 722 άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, 52 εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τις αρχές. Έξι χιλιάδες τριακόσιοι άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των εκρήξεων.
Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Ρόιτερς, Γαλλικό
πηγη

Tianjin's fire department says 36 firefighters are missing and 33 injured in the twin explosions that have rocked the city. Meanwhile, our reporter at the site reports 9 firefighters are among 17 people killed. At least 400 are reported injured. The Beijing fire department has sent two drones and eight firefighters to the site to help fight the blaze. Two blasts occured just 30 seconds apart, after a shipment of explosives detonated in an industrial zone on Wednesday night. Plumes of smoke reached into the sky over dozens of meters high. The blast wave was felt in surrounding areas, much of which are under construction residential and office buildings.
video platformvideo managementvideo solutionsvideo player
...

Τραγικός ο απολογισμός στην Κίνα: 44 νεκροί, 520 τραυματίες και δεκάδες αγνοούμενοι από τις φονικές εκρήξεις! (Photos)

 

Ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες Τετάρτη σε αποθήκη της πόλης Τιαντζίν, στη βόρεια Κίνα, έφθασε τους 44--τουλάχιστον οι 12 ήταν πυροσβέστες--ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 520, οι 66 από αυτούς νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης και ανακοίνωσαν οι αρχές.

Δύο ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν χθες σε βιομηχανικό χώρο αποθήκευσης, όπου φυλάσσονταν τοξικά χημικά και συμπιεσμένο φυσικό αέριο, στην πόλη Τιαντζίν--λιμάνι της βορειοανατολικής Κίνας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα People's Daily, τέσσερις εστίες από την φωτιά που εκδηλώθηκε στη συνέχεια μαίνονται ακόμη.

Η κρατική Beijing News, επικαλούμενη την πυροσβεστική υπηρεσία της πόλης, ανέφερε ότι αγνοείται η τύχη 36 πυροσβεστών και ότι 33 πυροσβέστες βρίσκονται μεταξύ των εκατοντάδων τραυματιών που έχουν διακομιστεί σε γειτονικά νοσοκομεία.
Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα μετέδωσε ότι 1.000 πυροσβέστες με τουλάχιστον 140 πυροσβεστικά οχήματα μετέχουν στο έργο της κατάσβεσης.
Εξαιτίας, μάλιστα, των εκρήξεων διακόπηκε ο κατάπλους και ο απόπλους των πετρελαιοφόρων και των δεξαμενόπλοιων μεταφοράς χημικών προϊόντων από το λιμάνι της Τιαντζίν, σύμφωνα με πηγές της ναυτιλίας και του εμπορίου.

Βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube και το οποίο έχει τραβηχτεί από συγκρότημα διαμερισμάτων σε αρκετή απόσταση από την αποθήκη δείχνει να σημειώνεται μία έκρηξη και έπειτα μία δεύτερη, πολύ μεγαλύτερη. Δευτερόλεπτα μετά, το ωστικό κύμα πλήττει το κτίριο.
"Το κτίριό μας σείεται. Είναι από ατομική βόμβα;", ακούγεται πανικόβλητη μία φωνή.

Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι αξιωματούχοι της πόλης είχαν συζητήσει πριν από μία εβδομάδα την ενίσχυση των κανόνων ασφαλείας με εταιρείες που βρίσκονται στο λιμάνι.
Η Διοίκηση Εργασιακής Ασφάλειας της Τιαντζίν ανήρτησε στην ιστοσελίδα της, στις 6 Αυγούστου, ανακοίνωση για τη συνάντηση που έγινε με εταιρείες που διαχειρίζονται επικίνδυνα χημικά στο λιμάνι, χωρίς να αναφέρει πότε πραγματοποιήθηκε η συνάντηση.

Οι εκρήξεις της Τετάρτης ήταν τόσο ισχυρές ώστε να καταγραφούν από δορυφόρους στο διάστημα και να προκαλέσουν ωστικό κύμα που έφθασε σε συγκροτήματα κατοικιών πολλά χιλιόμετρα μακριά.
Βίντεο που αναρτήθηκε στο Ίντερνετ δείχνουν "μανιτάρια" φωτιάς να υψώνονται στον ουρανό, ενώ η Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία κατέγραψε τις εκρήξεις ως σεισμικές δονήσεις.
Τεράστιες περιοχές του λιμανιού--του δεύτερου μεγαλύτερου στον κόσμο με 15 εκατομμύρια κατοίκους--καταστράφηκαν, πλοία-κοντέινερ εκτινάχθηκαν τον αέρα και εκατοντάδες κτίρια που βρίσκονταν στο λιμάνι και αυτοκίνητα κάηκαν ολοσχερώς, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Ρόιτερς.
Από τις εκρήξεις γκρεμίστηκαν τοίχοι κτιρίων σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων από τον τόπο της έκρηξης.
Όπως μετέδωσε το Νέα Κίνα, η πρώτη έκρηξη ήταν ανάλογη με αυτήν πέντε τόνων της εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ, ενώ η δεύτερη με 21 τόνων.

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τσινπίνγκ ζήτησε από τις αρχές "να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διάσωση και την θεραπεία των τραυματιών και να διασφαλίσουν την ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών τους".
Σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο κινέζος πρόεδρος δεσμεύτηκε για την "αυστηρή τιμωρία" των υπευθύνων.
Το πρακτορείο ανέφερε ότι η αποθήκη ανήκει στην εταιρεία Tianjin Dongjiang Port Ruihai International Logistics. Η ιστοσελίδα της εταιρείας γράφει ότι λειτουργεί με την έγκριση της κυβέρνησης κι ειδικεύεται στην διαχείριση "επικίνδυνων προϊόντων".
Αξιωματούχοι της εταιρείας δεν ήταν διαθέσιμοι να σχολιάσουν, αλλά όπως μετέδωσε το CCTV, τουλάχιστον ένα άτομο από "εμπλεκόμενη εταιρεία" τέθηκε υπό κράτηση.
Σύμφωνα με αξιολόγηση από περιβαλλοντικούς επιθεωρητές της κυβέρνησης, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα το 2014, οι εγκαταστάσεις αυτές ήταν σχεδιασμένες για να αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων και τοξικών χημικών, περιλαμβανομένης της βουτανόνης (ενός βιομηχανικού διαλύτη), του κυανούχου νατρίου και του συμπιεσμένου φυσικού αερίου.
Τα βιομηχανικά δυστυχήματα είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην Κίνα έπειτα από τρεις δεκαετίες ιλιγγιώδους οικονομικής ανάπτυξης. Έκρηξη σε εργοστάσιο ανταλλακτικών αυτοκινήτων στην ανατολική Κίνα προκάλεσε τον θάνατο 75 ανθρώπων πριν από έναν χρόνο.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...