Το φαγοπότι των golden boys της Ε.Ε.

Με ποσό που ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ χρεώνουν ετησίως τις πιστωτικές τους κάρτες οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για φαγητό και ξενοδοχεία, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η βρετανική Telegraph.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, περίπου 13.000 αξιωματούχοι της ΕΕ και άλλων σχετιζόμενων υπηρεσιών έχουν εκδώσει ειδικές πιστωτικές κάρτες για να πληρώνουν
τη διαμονή και την ψυχαγωγία τους στο πλαίσιο των επαγγελματικών ταξιδιών αλλά και για προσωπικές δαπάνες.

Τα στοιχεία προέρχονται από ένα έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας των Θεσμών να συνάψουν νέα εξαετή σύμβαση με εταιρεία πιστωτικών καρτών. Σύμφωνα με την Telegraph, το έγγραφο προσφέρει μια σπάνια ματιά σε ένα καθεστώς παροχών, που θεωρείται αδιαφανές σε σχέση με το αντίστοιχο του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Αναλυτικότερα, προκύπτει ότι κάθε στέλεχος της Ε.Ε. που βρίσκεται "σε αποστολή" εκτός έδρας δικαιούται ημερήσιο επίδομα 100 ευρώ, ανάλογα με τη χώρα στην οποία βρίσκονται, για διατροφή και "έκτακτες δαπάνες", χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα ξενοδοχεία. Μπορούν επίσης να ζητήσουν "επίδομα ψυχαγωγίας".

Το συνολικό ποσό των 103,4 εκατ. ευρώ χρεώθηκε στις κάρτες το 2013. Δεν περιλάμβανε το κόστος εισιτηρίων τρένων και αεροπλάνων και αντιστοιχούσε σε περίπου 4.600 ευρώ ανά κάτοχο.

Για αξιωματούχους που έχουν έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, εκδόθηκαν 143 κάρτες για συνολικές δαπάνες 25.400 ευρώ. Συνολικά 362 με έδρα τη Γερμανία δαπάνησαν περίπου 1 εκατ. ευρώ, ενώ 79 αξιωματούχοι με έδρα τη Γαλλία ξόδεψαν περί τα 198 χιλ. ευρώ.

Ο Pawel Swidlicki, του think tank Open Europe, προτρέπει την ΕΕ να ανοίξει τα βιβλία της. "Εάν όλα τα έξοδα των αξιωματούχων της ΕΕ είναι νόμιμα, δεν υπάρχει λόγος να μένουν κρυφά από το κοινό. Η διαφάνεια είναι ο καλύτερος τρόπος να αποτραπεί η κατάχρηση", είπε.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...