Ισπανία: Τα σενάρια της επόμενης ημέρας μετά την ήττα του δικομματισμού (vid)

Ηττα του δικομματισμού και των δύο παραδοσιακών κομμάτων που εναλάσσονταν στην εξουσία στη μετά Φράνκο εποχή, έδειξαν οι  κάλπες των Ισπανικών εκλογών, ωστόσο την επόμενη ημέρα, κανένα κόμμα δεν εξασφαλίζει αυτοδύναμα ορίζοντα τετραετίας και οι ζυμώσεις για σχηματισμό κυβέρνησης , ενδέχεται να αφήσουν κενό εξουσίας ως και για τους δύο επόμενους μήνες.


Μεταξύ των επικρατέστερων μετεκλογικών σεναρίων είναι ο σχηματισμός δεξιάς κυβέρνησης συνεργασίας , χωρίς να αποκλείεται και  αριστερή κυβέρνηση συνεργασίας , ή  και κυβέρνηση μειοψηφίας._87035814_spainelexcomp
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός και ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι  που χάνει την αυτοδυναμία των 176 εδρών, εξασφαλίζοντας 123 έδρες και το 28,72% των ψήφων, αναζητά ήδη  πολυκομματική συμφωνία, ωστόσο όλα τα υπόλοιπα κόμματα έχουν απορρίψει δημόσια τη συνεργασία με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα.( PP)
«Θα ακολουθήσουν δύσκολες ώρες, ωστόσο θα πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνίες», δήλωσε ο Μαριάνο Ραχόι, παραδεχόμενος ότι η απώλεια 63 εδρών συνιστά το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα από το 1993 για τους συντηρητικούς.
Αδιέξοδο προβλέπουν οι εκλογολόγοι, στην πιθανότητα να σχηματιστεί Μεγάλη Συμμαχία Λαϊκού Κόμματος και Σοσιαλιστών, εκτιμώντας ότι απαιτείται συνεργασία τριών κομμάτων, δείχνοντας ακόμη και Ανεξάρτητους από το αυτονομιστικό ρεύμα της Καταλονίας.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, παραμένει στη δεύτερη θέση αλλά με το 22% των ψήφων και απώλειες 20 εδρών, καταγράφει επίσης το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία του. Η Ισπανία ψήφισε Αριστερά, ,δήλωσε ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ στους υποστηρικτές του κόμματός του. Προσθέτοντας ότι το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) θα πρέπει να είναι το πρώτο που θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση.
Η απαξίωση της  πολιτικής λιτότητας και του σκανδάλου διαφθοράς ευνόησε τα δύο νεόκοπα κινήματα Podemos της ριζοσπαστικής αριστεράς και των φιλελεύθερων Ciudadanos, τα οποία εξασφάλισαν, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, αντίστοιχα 69 έδρες (20,6% των ψήφων) και 40 έδρες (14% των ψήφων).
Από την τέταρτη θέση , ο αρχηγός των φιλελεύθερων Ciudadanos,  Άλμπερτ Ριβέρα φαίνεται να απευθύνει κάλεσμα συνεργασίας στο Podemos που τερμάτισε τρίτο, δηλώνοντας ότι τα δύο κόμματα μπορούν να αναλάβουν κυρίαρχο ρόλο στον σχηματισμό κυβέρνησης.
Πιο συγκρατημένος ο Πάμπλο Ιγκλέσιας , διακήρυξε ότι  μια νέα πολιτική εποχή ξεκινάει για την Ισπανία μετά τις βουλευτικές εκλογές , που σηματοδοτούν το τέλος του εδώ και 40 χρόνια δικομματικού συστήματος στη χώρα.  Η Ισπανία δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια, πρόσθεσε, ο ηγέτης των Podemos.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, El Pais
Διαβάστε επίσης:Α.Τσίπρας- Η πολιτική λιτότητας ηττήθηκε πολιτικά στην Ισπανία


Α. Τσίπρας: Η λιτότητα ηττήθηκε πολιτικά και στην Ισπανία

Α. Τσίπρας: Η λιτότητα ηττήθηκε πολιτικά και στην Ισπανία
Η λιτότητα ηττήθηκε πολιτικά και στην Ισπανία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα στη χώρα. Ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι «οι δυνάμεις που υπερασπίζονται την κοινωνία μπήκαν δυναμικά στο πολιτικό σκηνικό. Η προοπτική κυβέρνησης προοδευτικής πλειοψηφίας είναι πια ανοιχτή. Ο αγώνας μας δικαιώνεται. Η Ευρώπη αλλάζει!»

Ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας και τον συνεχάρη για το εκλογικό αποτέλεσμα των Podemos. Συμφώνησαν ότι το αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών συνιστά πολιτική ήττα των δυνάμεων της λιτότητας, ενώ συζήτησαν και για την προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης προοδευτικής πλειοψηφίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...