RedBull.gr- Dakar: Ο Price στην κορυφή, ο Loeb μένει πίσω

Μετά από μία ημέρα ξεκούρασης, στη Σάλτα της Αργεντινής, όπου οι αγωνιζόμενοι μάζεψαν δυνάμεις μετά από επτά εξαντλητικές ημέρες οδήγησης, όλοι επέστρεψαν στη δράση για τη Stage 8 του 2016 Dakar.
Η διαδρομή έστειλε όσους είχαν μείνει ακόμα στο παιχνίδι, στη Μπελέν, καθώς το δεύτερο και ακόμα πιο δύσκολο μέρος του Dakar ξεκίνησε. Παράλληλα, είδαμε για πρώτη φορά φέτος διαδρομές σε αμμόλοφους, πράγμα που αυξάνει την πίεση στον τομέα της πλοήγησης.
Διαβάστε πως εξελίχθηκαν τα πράγματα.

Στα χέρια των θεατών: Το πνεύμα του Dakar
Ένα από το ξεχωριστά στοιχεία του Dakar είναι το πόσο κοντά μπορούν να φτάσουν στη δράση οι θεατές. Συναντούν τους ήρωές τους, βλέπουν από κοντά μοτοσυκλέτες και αγωνιστικά αυτοκίνητα και σε κάποιες περιπτώσεις, βοηθούν τους αγωνιζόμενους όταν έχουν προβλήματα.
Δες μία σειρά φωτογραφιών που αναδεικνύουν το πνεύμα του Dakar, με πρωταγωνιστές τους θεατές που το υποδέχονται στη χώρα τους
Για να αντιληφθείτε πλήρως το πνεύμα του αγώνα, δείτε το παρακάτω video του Ολλανδού Tom Coronel, που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει λόγω μηχανικών προβλημάτων αλλά εξηγεί την ευγένεια που εισέπραξε από τους ντόπιους. Πιο κάτω μπορείτε να δείτε ένα άλλο clip που τον ρυμουλκούν υπό… ιδιαίτερες συνθήκες!








videoPlayer__playButton--rectCreated with Sketch.
02:54
Αυτοκίνητα: Αντεπιτίθεται ο Al-Attiyah, προβλήματα για τον Loeb
Ο Nasser Al-Attiyah πέτυχε την πρώτη φετινή νίκη της Mini σε ειδική διαδρομή. Ο νικητής του 2015 μονομάχησε σκληρά με τον Carlos Sainz, την ώρα που ο Sebastien Loeb έχανε την πρωτοπορία στη γενική κατάταξη.
Ο Al-Attiyah ήταν ταχύτερος όλων στα checkpoints και φαινόταν πως δεν θα είχε αντίπαλο για την πρωτιά αλλά προς το τέλος ο Sainz ανέβασε ρυθμό και τελικά η μεταξύ τους διαφορά ήταν μόλις στα 12 δευτερόλεπτα.
Ο Stephane Peterhansel ήταν μισό λεπτό πίσω από τον Al-Attiyah αλλά πλέον απολαμβάνει την πρωτοπορία στη γενική καθώς ο Loeb είχε μία πολύ άσχημη ημέρα.
Ο Γάλλος ήταν δεύτερος στο μεγαλύτερο μέρος της Stage αλλά κάποια στιγμή κόλλησε στην άμμο. Κατάφερε να συνεχίσει και εκεί ήρθαν τα χειρότερα καθώς στο 510ο χιλιόμετρο της ειδικής διαδρομής, αναποδογύρισε το Peugeot 2008DKR16! Κατάφερε με τον συνοδηγό του, Daniel Elena, να επιδιορθώσουν μέρος των ζημιών και να επιστρέψουν στη μάχη, τερματίζοντας μία ώρα πίσω από τον Al-Attiyah.
O Cyril Despress βρήκε ρυθμό και σημείωσε τον τέταρτο καλύτερο χρόνο της ημέρας, μπροστά από τον Mikko Hirvonen που είχε επίσης μία παραγωγική ημέρα.
Η ατυχία του Loeb σημαίνει πως πλέον είναι πάνω από μία ώρα μακριά από τον teammate του, Stephane Peterhansel, στη γενική κατάταξη.
"Υπήρξε ένα χάσιμο και δεν το είδα. Έπεσα μέσα κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αναποδογυρίσει το αυτοκίνητο. Έσπασαν πολλά μέρη. Χρειάστηκε να αλλάξουμε δύο τροχούς και πολλά κομμάτια της μετάδοσης. Χάσαμε πολύ έδαφος".
Δεν έχουμε πλέον ελπίδες για νίκη. Όμως θέλω να ζήσω την εμπειρία. Ήρθαμε εδώ φέτος, πρώτα απ’ όλα για να μαζέψουμε εμπειρίες.
- Sebastien Loeb
Η γενική κατάταξη αυτοκινήτων μετά το Stage 8:
1. Stéphane Peterhansel (FRA), Peugeot, 26h 1m 44s
2. Carlos Sainz (ESP), Peugeot, +2m 9s
3. Nasser Al-Attiyah (QAT), Mini, +14m 43s







Mini driver Nasser Al-Attiyah on Stage 8 of the Dakar Rally 2016 to Belen, Argentina







caption-photo Ο Nasser Al-Attiyah ανέβασε ρυθμό στο Stage 8 © Marcelo Maragni/Red Bull Content Pool
Μοτοσυκλέτες: Τα ηνία στον Price
Πανηγυρίζοντας την τέταρτη φετινή του νίκη σε stage, o Toby Price βρίσκεται πλέον στην γενική πρωτοπορία του Dakar.
Ο νικητής της προηγούμενης ειδικής, Antoine Meo, δυσκολεύτηκε και περιορίστηκε στην όγδοη θέση. Αντίθετα ο Price δεν είχε προβλήματα και παρά την πίεση που είχε νωρίς από τον Paulo Goncalves, έφτασε στον τερματισμό μπροστά από τον Πορτογάλο και τον Pablo Quintanilla.
Η διαφορά πέντε λεπτών που είχε ο Price, του επέτρεψε να περάσει στη γενική κατάταξη τον Goncalves, ενώ ο Stefan Svitko έμεινε ακόμα πιο πίσω.
"Τώρα ξεκίνησε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του Dakar", είπε ο Αυστραλός Price. "Στις μαραθώνιες διαδρομές, είναι σημαντικό την πρώτη ημέρα να μην κάνεις κάποια ανοησία που θα προκαλέσει ζημιές στη μοτοσυκλέτα, γιατί αυτό θα πολλαπλασιάσει τα προβλήματα τη δεύτερη ημέρα".
Πρέπει να διασφαλίσω πως αυτό το διήμερο θα φτάσω με ασφάλεια και χωρίς προβλήματα στον τερματισμό.

- Toby Price
Η γενική κατάταξη μοτοσυκλετών μετά το Stage 8:
1. Toby Price (AUS), KTM, 27h 28m 56s
2. Paulo Gonçalves (POR), Honda, +2m 5s
3. Stefan Svitko (SVK), KTM, +14m 14s







Australian KTM rider Toby Price competing during Stage 8 of the Dakar Rally 2016 to Belen, Argentina







caption-photo Ο Toby Price πήρε το προβάδισμα στη γενική © Flavien Duhamel/Red Bull Content Pool

Φορτηγά: Ο De Rooy αντεπιτίθεται
O Gerard de Rooy ανέκτησε την πρωτοπορία στην κατηγορία των φορτηγών, χάρη στη δεύτερη φετινή νίκη του σε Stage. Έτσι εκτόπισε από την κορυφή τον Pieter Versluis.
Ο De Rooy άντεξε στην πίεση των KAMAZ των Eduard Nikolaev και Andrey Karginov. Με τον Versluis να είναι σχεδόν 20 λεπτά πιο αργός, οι ισορροπίες άλλαξαν.
Ο Nikolaev ανέβηκε δεύτερος στη γενική κατάταξη, πίσω από τον De Rooy, με τους Hans Stacey και Ayrat Mardeev να διεκδικούν μία θέση στο Top3.
Η γενική κατάταξη φορτηγών μετά το Stage:
1. Gerard de Rooy (NED), IVECO, 25h 49m 26s
2. Eduard Nikolaev (RUS), KAMAZ, +7m 58s
3. Pieter Versluis (NED), MAN, +13m 29s
Μάθετε τι κάνει τόσο σπουδαίο τον Vladimir Chagin, επτά φορές νικητή του Dakar και πλέον διευθυντή της Team KAMAZ.

..
Quad: Τα αδέρφια Patronelli κυριαρχούν
H ημέρα ξεκούρασης δεν επηρέασε τους αδερφούς Patronelli, με τον Marcos να είναι αυτή τη φορά μπροστά από τον Alejandro και τους αναβάτες της Yamaha να κάνουν το 1-2.
Το πεντάλεπτο προβάδισμα, επέτρεψε στον Marcos να κλέψει και τα ηνία από τον αδερφό του, την ώρα που ο Alexis Hernandez τους ακολουθούσε, ανακτώντας έτσι μία θέση στην πρώτη τριάδα.
Ο νικητής της stage του Σαββάτου, Lucas Bonetto, ήταν τέταρτος.
Η γενική κατάταξη quad μετά το Stage 8:
1. Marcos Patronelli (ARG), Yamaha, 32h 47m 25s
2. Alejandro Patronelli (ARG), Yamaha, +2m 6s
3. Alexis Hernandez (PER), Yamaha, +9m 17s
Yamaha rider Marcos Patronelli on Stage 8 of the Dakar Rally 2016 to Belen, Argentina









Ο Marcos Patronelli οργώνει το χαλίκι © Flavien Duhamel/Red Bull Content Pool
Το Tweet της ημέρας
Είναι ωραίο να βλέπεις έναν αγωνιζόμενο να μην κρατιέται να επιστρέψει και πάλι στη σέλα της μοτοσυκλέτας του, μετά από μία ημέρα ξεκούρασης

Stage 7: Sainz & Meo πήραν τις πρώτες νίκες σε stage

Ουγιούνι-Σάλτα: Ο δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στο WRC, Carlos Sainz, κέρδισε την τελευταία ειδική διαδρομή πριν την ημέρα ξεκούρασης, την ώρα που ο εννέα φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στο WRC, Sebastien Loeb, ανακτούσε τα ηνία στη γενική κατάταξη.
Στη διαδρομή που περνούσε τα σύνορα με τα πληρώματα να αφήνουν τη Βολιβία και να επιστρέφουν στην Αργεντινή, ο Loeb είχε ανοίξει διαφορά μεγαλύτερη των δύο λεπτών από τους teammates του. Όμως ένα πρόβλημα με το turbo του κινητήρα του 2008DKR16 πάτησε φρένο στην πρόοδο του, επιτρέποντας στον Carlos Sainz να βρεθεί στην κορυφή της κατάταξης της ημέρας, με διαφορά 56sec από τον Αλσατό.
"Μετά την ατυχία της πρώτης ημέρας, αυτό είναι ένα καλό αποτέλεσμα", είπε ο Sainz. "Την πρώτη ημέρα αναγκαστήκαμε να σταματήσουμε και σχεδόν εγκαταλείψαμε τον αγώνα. Έκτοτε πιέζουμε σκληρά για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος και να πάρουμε τη νίκη. Καταφέραμε να φτάσουμε τους πρώτους κι από εδώ και πέρα, η στρατηγική είναι να μη τους χάσουμε ξανά".
Ο νικητής του 2015, Nasser Al-Attiyah, τοποθέτησε το MINI του ανάμεσα στα Peugeot, κλείνοντας την ημέρα τρίτος, μπροστά από τον Stephane Peterhansel. Ο Γάλλος μπορεί να έχασε την πρωτοπορία στη γενική και να ήταν 5sec πίσω από τον οδηγό από το Κατάρ αλλά παραμένει για τα καλά στο παιχνίδι.
Μάλιστα, δεδομένου πως την επόμενη εβδομάδα οι ειδικές διαδρομές είναι μεγαλύτερες σε μήκος και έχουν πιο τεχνικές απαιτήσεις, ίσως να αντιστάθηκε στην επιθυμία να πιέσει το Peugeot 2008DKR16 υπερβολικά.
Καλά τα νέα για έναν ακόμα rookie στο Dakar Rally. O Mikko Hirvonen ήταν ταχύτερος του νικητή του 2009, Giniel de Villiers και έτσι ανέβηκε στην πέμπτη θέση της γενικής κατάταξης. Όσο για τον Cyril Despres, μετά τη χθεσινή ατυχία, ανέκαμψε και σημείωσε τον έκτο καλύτερο χρόνο της ημέρας.
Η γενική κατάταξη αυτοκινήτων μετά το Stage 7:
1. Sébastien Loeb (FRA), Peugeot 21h 46m 28s
2. Stéphane Peterhansel (FRA), Peugeot, +2m22s
3. Carlos Sainz (ESP), Peugeot, +4m 50s





Carlos Sainz on the road to victory on stage 7 of the dakar Rally 2016.





O Sainz κάνει αντεπίθεση με τη νίκη στο Stage 7 © Marcelo Maragni/Red Bull Content Pool
Τραγωδία στο Dakar
Το 38ο Rally Dakar δεν κατάφερε να αποφύγει τη τραγική μοίρα των προηγούμενων διοργανώσεων καθώς ένας 63χρονος θεατής σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της έβδομης ειδικής διαδρομής. Ο Βολιβιανός χτυπήθηκε από τον Γάλλο, Lionel Baud.
"Το ιατρικό επιτελείο δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα περισσότερο από το να επιβεβαιώσει, δυστυχώς, το θάνατο του θεατή", ανέφερε η σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών.





Antoine Meo (FRA) of Red Bull KTM Factory Team races during stage 07 of Rally Dakar 2016 from Uyuni, Bolivia to Salta, Argentin





Ο Antoine Meo πήρε τη νίκη στο Stage 7 © Marcelo Maragni / Red Bull Content Pool
Πρώτος ο Meo, εκτός αγώνα οι Barreda και Walkner
Μέρες τώρα έδειχνε να έχει βρει ρυθμό και τελικά ο πέντε φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στο Enduro, Antoine Meo, πρόσθεσε το όνομά του στη λίστα των πρωτοεμφανιζόμενων στο Dakar Rally που κέρδισαν stage. Ο Meo ξεκίνησε δυναμικά την ημέρα, πήρε την πρωτοπορία στο δεύτερο checkpoint και την κράτησε στο τέλος της 336km ειδικής.
Αυτή είχε σημαντικά "θύματα" καθώς δύο πρωταγωνιστές, οι Joan Barreda και Matthias Walkner, κάνουν πλέον παρέα στον Ruben Faria στη λίστα όσων έχουν εγκαταλείψει.
Ο Walkner που ήταν τρίτος γενικής στο ξεκίνημα της ημέρας, είχε μία άσχημη πτώση όπου έσπασε το μηριαίο του οστό. Αυτό έδωσε τέλος σε έναν υποσχόμενο για εκείνον αγώνα.
Όσο για τον Joan Barreda που ήταν από τα φαβορί για το 2016 Dakar Rally, έχασε πέντε ώρες λόγω μηχανικών προβλημάτων στη stage 7 και δεν κατάφερε να πάρει καν εκκίνηση στο Ουγιούνι.
Την πρωτοπορία στη γενική κατάταξη διατηρεί ο Paulo Goncalves. Έχασε περισσότερα από 10 λεπτά όταν σταμάτησε για να βοηθήσει τον τραυματισμένο Walkner, που μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο. Όμως φτάνοντας στον τερματισμό, οι αγωνοδίκες αφαίρεσαν αυτή τη χρονική απώλεια από το συνολικό του χρόνο, επαναφέροντας τον Πορτογάλο στην κορυφή.

Η γενική κατάταξη μοτοσυκλετών μετά το Stage 7:
1. Paulo Goncalves, Honda, 23h 56m 01s
2. Toby Price, KTM, 5m 20s
3. Stefan Svitko 12m





KTM rider Matthias Walkner in his motorhome in the bivouac





Ο Matthias Walkner στο motorhome του © Flavien Duhamel/Red Bull Content Pool




Γνωρίστε τα φορτηγά του Dakar
Τι θα λέγατε να ρίξουμε μία ματιά στο πως λειτουργεί ένα φορτηγό από αυτά που αγωνίζονται στο Dakar Rally; Ιδανικός για να μας ξεναγήσει σε αυτό, είναι ο Jac Gillis, συνοδηγός και πλοηγός της Hoondert Rally Team.
Η stage 6 αποδείχθηκε πολύ σκληρή για τις ιδιωτικές ομάδες. Ο Gillis και ο μηχανικός του, Wilko Hoefnagels, είχαν πονοκεφάλους και ναυτία λόγω του μεγάλου υψομέτρου, το road book δεν έδειχνε να ταιριάζει πλήρως στη διαδρομή ενώ ο λεπτός Βολιβιανός αέρα είχε ως αποτέλεσμα το βαρύ DAF να μην έχει ισχύ ανάλογη των μεγάλων εργοστασιακών συμμετοχών.
"Ο Jac είχε έντονο πονοκέφαλο και ο Wilko ήταν αδιάθετος, με αποτέλεσμα να μην τολμάει να ανοίξει το στόμα του να πει λέξη», λέει ο επικεφαλής της ομάδας και οδηγός, Adwin Hoondert. «Πέσαμε σε μία τεράστια τρύπα στο δρόμο και μετά από αυτό, αποφάσισα να μην εμπιστεύομαι το road book και να κόψω ρυθμό".
Έτσι έχασαν έξι θέσεις στη 295 χιλιομέτρων ειδική διαδρομή, πέφτοντας στη 15η της κατηγορίας. Όμως δεν χάνουν το κέφι τους.
Δείτε λοιπόν εκ των έσω το αγωνιστικό φορτηγό της Hoondert Rally Team στο video που ακολουθεί.
..

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...