ΥΓΕΙΑ- Ρόδι: Σύμμαχος της σωστής διατροφής που χαρίζει μακροζωία

Σύμμαχος της σωστής διατροφής το ρόδι, χαρίζει αποδεδειγμένα πλέον, μεταξύ άλλων, και μακροζωία! Επιστήμονες από την Ελβετία υποστηρίζουν ότι ένα συστατικό του ζουμερού αυτού φρούτου δυναμώνει τους μύες και χαρίζει μακροζωία, καθώς διατηρεί σε φόρμα τα μιτοχόνδρια, τα
«εργοστάσια παραγωγής ενέργειας» των κυττάρων. Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό "Nature Medicine", χημικές ουσίες που εμπεριέχονται στο ρόδι, μετατρέπονται από τους μικροοργανισμούς που ζουν στο έντερο σε μια σύνθετη ουσία με την ονομασία "ουρολιθίνη Α". Η ουσία αυτή προωθεί την "ανακύκλωση" των μιτοχονδρίων ώστε να γεμίσουν τις μπαταρίες τους τα κύτταρα και να καθυστερήσει η διαδικασία της γήρανσης. Συγκεκριμένα, οι σκώληκες που έλαβαν τη σύνθετη ουσία έζησαν σχεδόν κατά 50% περισσότερο, ενώ τα ηλικιωμένα ποντίκια μπορούσαν να καλύψουν κατά 42% μεγαλύτερη απόσταση τρέχοντας. Οι επιστήμονες έχουν ήδη ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους, χορηγώντας την ουρολιθίνη Α σε μορφή συμπληρώματος. Μην ξεχνάτε φυσικά ότι το ρόδι, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, κάλιο, σίδηρο και σύμπλεγμα βιταμινών. Προσθέστε το στη διατροφή των παιδιών σας, χωρίς κανένα δισταγμό! 
Οι συνήθειες που πρέπει να σταματήσετε αν 
θέλετε να είστε καλά στην υγεία σας

Οκτώ συνήθειες που μπορείτε να κόψετε για να βελτιώσετε την υγεία σας (χωρίς να χρειαστεί να επισκεφτείτε γιατρό). Αν έχετε υπέρταση, πρέπει να κόψετε το αλάτι. Αν έχετε τσιμπημένη χοληστερίνη, πρέπει να κόψετε τα λιπαρά. Για το καλό της καρδιάς και των πνευμόνων σας, πρέπει να κόψετε το κάπνισμα. Είναι σαν γενική αρχή: Όταν θέλουμε να βελτιώσουμε την υγεία μας, πρέπει κάτι να κόψουμε. Ωστόσο, δεν χρειάζεται όλα να είναι τόσο δραματικά. Μικρές αλλαγές, μικρά, ανεπαίσθητα «κοψίματα», μπορεί να φέρουν μεγάλες αλλαγές στον οργανισμό μας. Ας δούμε ποια είναι αυτά.
Κόψτε: Την υπερβολική καθαριότητα
Κερδίστε: Λιγότερες αλλεργίες
Αυτό ίσως να μην αρέσει στις μαμάδες, αλλά η επαφή με τα μικρόβια από μικρή ηλικία βοηθά στη δημιουργία αντισωμάτων, ενισχύοντας έτσι την άμυνα του οργανισμού μας. Σύμφωνα με έρευνες, μάλιστα, η υπερβολική καθαριότητα μπορεί να είναι μία από τις αιτίες εκδήλωσης άσθματος και εκζεμάτων στα παιδιά. Για παράδειγμα, ερευνητές βρήκαν ότι οι γυναίκες που υπερέβαλλαν στη χρήση οικιακών καθαριστικών προϊόντων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους ή μετά τη γέννα, αύξαναν τις πιθανότητες εμφάνισης άσθματος των παιδιών τους. Ωστόσο, η συμβουλή αυτή δεν αναιρεί το γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητη η σχολαστική καθαριότητα και το καλό πλύσιμο των χεριών, όπως π.χ. πριν από το μαγείρεμα ή αφού φτερνιστούμε.
Κόψτε: Το στρες
Κερδίστε: Καλύτερη άμυνα
Σε περιόδους έντονου στρες ο οργανισμός μας παράγει μεγάλες ποσότητες δύο κυρίαρχων ορμονών του στρες, της αδρεναλίνης και της κορτιζόλης, και παράλληλα καταστέλλει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Έτσι, όμως, επηρεάζεται αρνητικά η ικανότητά του να καταπολεμά τους εχθρούς του οργανισμού.
Κόψτε: Θερμίδες
Κερδίστε: Χρόνια
Η μειωμένη κατανάλωση θερμίδων έχει συσχετιστεί βάσει ερευνών με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και διαβήτη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι -για αρχή τουλάχιστον- να περιορίσουμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε από τα απλά σάκχαρα (όπως π.χ. η ζάχαρη), τα οποία προκαλούν άνοδο στα επίπεδα ινσουλίνης.
Κόψτε: Το καθισιό
Κερδίστε: Πιο γερή καρδιά
Οι έρευνες πια το δείχνουν καθαρά: η καθιστική ζωή είναι τόσο επιβαρυντική για την υγεία της καρδιάς μας όσο το κάπνισμα και η παχυσαρκία. Μάλιστα, τα ερευνητικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι όσοι κάθονται μπροστά στην τηλεόρασή τους τέσσερις ή και περισσότερες ώρες την ημέρα έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο σε σχέση με όσους κάθονται λιγότερο από 2 ώρες. Μήπως ήρθε η ώρα να σηκωθούμε από τον καναπέ μας και να φορέσουμε αυτά τα αθλητικά που έχουμε ξεχάσει στην παπουτσοθήκη;
Κόψτε: Τη μοναξιά
Κερδίστε: Μακροζωία
Ο αντίκτυπος που έχουν οι ψυχολογικοί παράγοντες στην υγεία μας δεν είναι φανταστικός. Το αίσθημα απόρριψης ή απομόνωσης που νιώθει κάποιος, για παράδειγμα, μπορεί να αυξήσει μεταξύ άλλων την αρτηριακή του πίεση και τα επίπεδα άγχους που βιώνει. Μάλιστα, οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι οι άνθρωποι που νιώθουν τη μεγαλύτερη απομόνωση έχουν και περισσότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου σε σχέση με όσους αισθάνονται αποδεκτοί από τους άλλους και νιώθουν ότι τους έχουν ανάγκη. Η μοναξιά φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό μας, αυξάνοντας τη δράση γονιδίων που καταστέλλουν τη δυνατότητά του να καταπολεμά τους εισβολείς που απειλούν το σώμα.
Κόψτε: Τις στερητικές δίαιτες
Κερδίστε: Ενέργεια
Αν θέλουμε να χάσουμε τα παραπανίσια κιλά που μας ταλαιπωρούν, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να συμβουλευτούμε έναν ειδικό και να μην πειραματιζόμαστε με υποθερμιδικές δίαιτες, που υπόσχονται απώλεια πολλών κιλών σε χρόνο μηδέν. Οι δίαιτες αυτές συνήθως απαγορεύουν την κατανάλωση συγκεκριμένων ομάδων τροφίμων και τις περισσότερες φορές δεν μας προσφέρουν τα θρεπτικά συστατικά που έχουμε ανάγκη. Έτσι, ο οργανισμός μας κουράζεται και δεν μπορεί να τροφοδοτήσει το σώμα μας με ενέργεια.
Κόψτε: Την κλεισούρα
Κερδίστε: Ψυχική ισορροπία
Πότε ήταν η τελευταία φορά που προγραμματίσαμε μια έξοδο, πήγαμε λόγου χάρη για χορό με τους φίλους μας; Αν έχει περάσει καιρός, ήρθε η ώρα να βάλουμε τα καλά μας και να… πιάσουμε τις πίστες. Ο χορός δεν χαρίζει μόνο ωραίο σώμα, αλλά έχει και ψυχολογικά οφέλη. Η μουσική μπορεί να συμβάλλει στην ψυχική μας ισορροπία και ο χορός αποτελεί μια καλή διέξοδο από το άγχος. Φυσικά, ας μην ξεχνάμε ότι είναι και ένας πολύ καλός τρόπος να γνωρίσουμε κόσμο!
Κόψτε: Τη μονοτονία
Κερδίστε: Καλύτερη μνήμη
Δεν είναι μόνο οι μύες μας που χρειάζονται άσκηση για να μη «σκουριάσουν». Ακόμα και η μνήμη μας χρειάζεται καινούργια ερεθίσματα για να βελτιωθεί. Ας μη μένουμε, λοιπόν, στάσιμοι και ας προσπαθούμε όσο γίνεται να βάζουμε νέα πράγματα στην καθημερινότητά μας. Επιπλέον, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι και η έντονη κοινωνική ζωή, καθώς και η συχνή επαφή με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, φαίνεται να συνεισφέρουν στη διατήρηση των εγκεφαλικών λειτουργιών μας σε καλό επίπεδο.
Πηγή: vita.gr
 7 τρόποι για να σταματήσετε άμεσα το λόξιγκα
.

Υπάρχουν πολλές θεραπείες και “γιατροσόφια” για τον λόξιγκα. Σε κάθε περίπτωση, όταν μας συμβαίνει, πρόκειται σίγουρα για κάτι ενοχλητικό, το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μας φέρει και σε δύσκολη θέση, ιδιαίτερα σε κάποια κοινωνική μας δραστηριότητα.
Για να σταματήσει ο λόξιγκας υπάρχει μια μέθοδος που κάνει το σώμα να κατακρατά στιγμιαία διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο πιστεύεται ότι χαλαρώνει το διάφραγμα και σταματάει τους σπασμούς που προκαλεί το λόξιγκα. Αυτό δεν είναι άλλο από το να κρατήσετε όσο μπορείτε την αναπνοή σας.
Λόξιγκας: Επιπλέον "τεχνικές" για να σταματήσει
Υπάρχουν επίσης τεχνικές που διεγείρουν τον ρινοφάρυγγα και το πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο εκτείνεται από τον εγκέφαλο προς το στομάχι, και μπορεί να μειώσει τον λόξιγκα:
Πιείτε ένα ποτήρι νερό γρήγορα
Ζητήστε από κάποιον να σας τρομάξει
Τραβήξτε δυνατά τη γλώσσα σας
Δαγκώστε ένα κομμάτι λεμόνι
Κάντε γαργάρα με νερό
Τοποθετήστε μισό κουταλάκι με ζάχαρη στο πίσω μέρος της γλώσσας σας. (Αυτή η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί τρεις φορές σε διαστήματα δύο λεπτών. Χρησιμοποιήστε σιρόπι καλαμποκιού, και όχι ζάχαρη, αν πρόκειται για μικρά παιδιά.)
Πηγή: iatropedia.gr
 Ποιες ασθένειες μεταδίδονται με το φιλί

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση ονομάζεται «ασθένεια του φιλιού», δεν είναι όμως η μόνη ασθένεια που μεταδίδεται μέσω του σάλιου και ουσιαστικά με το φιλί.
Με ένα φιλί μεταφέρονται έως και ένα δισεκατομμύριο βακτήρια 278 διαφορετικών ειδών αλλά το 95% είναι ακίνδυνα. Δείτε μερικές άλλες ασθένειες μεταφέρονται με το φιλί.
1. Ιογενής μηνιγγίτιδα
Mεταδίδεται με το σάλιο ή την έκθεση σε βλέννα και κόπρανα ατόμου που έχει μολυνθεί. Προκαλεί φλεγμονή στα τοιχώματα που περιβάλλουν το νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο.
2. Επιχείλιος Έρπης
Ο έρπης μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω του σάλιου ή με την άμεση δερματική επαφή αν υπάρχουν εξανθήματα. Μετά τη λοίμωξη από τον απλό έρπη, ο ιός παραμένει για πάντα στον οργανισμό, κάνοντας «κύκλους» έξαρσης και ύφεσης ενώ σε κάποιους παραμένει ανενεργός.
3. Γρίπη
Πρόκειται για ιογενή λοίμωξη του αναπνευστικού που μεταδίδεται εξαιρετικά εύκολα με το σάλιο και τα σωματίδια. Πονοκέφαλος, πονόλαιμος, μυϊκός πόνος είναι μερικά από τα συμπτώματα.




Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τα οφέλη του φραπέ;

Όταν οι Έλληνες λένε “πάμε για ένα καφέ”, το πιο πιθανό είναι ότι ο καφές που θα πιουν θα είναι φραπέ. Αν το ούζο είναι το “εθνικό μας ποτό”, τότε ο καφές φραπέ είναι σίγουρα το εθνικό μας ρόφημα καφέ.
Ο στιγμιαίος καφές, με τον όποιο φτιάχνεται το φραπέ, έχει δύο πολύ ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό σας. Λίγοι το γνωρίζουν αυτό και αν το γνώριζαν, τότε ίσως να μην έπιναν άλλο είδος καφέ, ειδικά το καλοκαίρι που, όπως και αν το κάνουμε, “τραβιέται” περισσότερο ο κρύος καφές.
Και αν έχετε προβλήματα με τη χοληστερίνη σας, τότε ίσως και να... επιβάλλεται να πίνετε φραπέ! Δείτε γιατί...
Στιγμιαίος καφές φραπέ και χοληστερόλη
Ο στιγμιαίος καφές έχει λιγότερο καφεστόλη (cafestol) από τον γαλλικό καφέ, ή από τον ελληνικό καφέ, σύμφωνα με τον δρ Rob Van Dam, επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Διατροφής στην Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. Η καφεστόλη είναι μια ουσία που μπορεί να αυξήσει τη χοληστερόλη. Αν έχετε ήδη υψηλή χοληστερόλη ή οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου, ο στιγμιαίος καφές είναι μια καλύτερη επιλογή από τον γαλλικό ή ελληνικό καφέ.
Καφεΐνη
Ο στιγμιαίος καφές φραπέ έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη από άλλα είδη καφέ. Αυτό δεν είναι αλήθεια για όλες τις μάρκες, αλλά αν διαβάσετε τις ετικέτες, μπορείτε να βρείτε στιγμιαίο καφέ με μόλις 27 mg καφεΐνης ανά μερίδα. Μια μερίδα είναι συνήθως 1 κουταλάκι του γλυκού. Ένα φλιτζάνι από άλλα είδη καφέ έχει τουλάχιστον 95 mg καφεΐνης.
ΠΗΓΗ: iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...