Στο πλευρό της Πολιτείας FIFA και UEFA (video)

Ραγδαίες αναμένεται να είναι οι εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ιδιαίτερα μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων της FIFA και της UEFA, τόσο με την τον πρόεδρο της ΕΠΟ Γιώργο Γκιρτζίκη, όσο και με τον υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή.

«Οι Νόμοι του κράτους είναι υπεράνω οποιουδήποτε καταστατικού Ομοσπονδίας». Με αυτή τη δήλωση, ο εκπρόσωπος της FIFA, Κώστας Κουτσοκούμνης, έδωσε το στίγμα για όσα θα ακολουθήσουν γύρω από τις εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Είχε προηγηθεί η συνάντηση της πενταμελούς επιτροπής της FIFA και της UEFA με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή, ο οποίος στις δηλώσεις του τόνισε μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση είναι ο θεματοφύλακας της νομιμότητας και με βάση αυτό τον κανόνα προχωράμε. Το καθεστώς της κανονικότητας επανέρχεται».
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της παγκόσμιας συνομοσπονδίας η ΕΠΟ τον διαβεβαίωσε ότι σε νέα συνεδρίαση (την Τρίτη) θα εξεταστεί εκ νέου το θέμα των δικαστών και η απόφαση που έχει ληφθεί, θα ανατραπεί.
«Από εκείνη τη στιγμή και μετά ο υφυπουργός έχει δεσμευτεί να ακυρώσει την απόφαση για μη έναρξη του πρωταθλήματος, μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Έχω την υπόσχεση πως στις 10 Σεπτεμβρίου θα αρχίσει το πρωτάθλημα», σημείωσε αφήνοντας πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει η νέα αγωνιστική περίοδος.
Ταυτόχρονα όσον αφορά το βούλευμα για την κάρτα υγείας, με το οποίο παραπέμπονται πέντε μέλη του ΔΣ, στο δικαστήριο και για το αν θα εκπέσουν του αξιώματος τους, λόγω αυτού του γεγονότος ο κ. Κουτσοκούμνης ήταν σαφής: «Δεν το έχουμε συζητήσει αυτό το θέμα. Αυτό είναι ζήτημα της ελληνικής δικαιοσύνης. Δεν είμαστε ειδικοί για τους Νόμους του ελληνικού κράτους. Πάντως οι Νόμοι κάθε κράτους είναι υπεράνω κάθε καταστατικού. Υπάρχουν διατάξεις στους Νόμους για το τι γίνεται στις περιπτώσεις που κάποιος κατηγορείται και υπάρχει και το καταστατικό που προβλέπει τι γίνεται αν κάποιος εκπέσει του αξιώματος».
Τέλος, σχετικά με την ΚΕΔ, ο κ. Κουτσοκούμνης παρέπεμψε στην συνάντηση της Τρίτης, λέγοντας: «Η διαιτησία είναι κάτι που θα μας απασχολήσει στις συζητήσεις με την ΕΠΟ και τις ομάδες. Θα τα πούμε αύριο. Υπομονή ακόμη 24 ώρες. Εμείς είμαστε εδώ για να λύσουμε το πρόβλημα».
Σύμφωνα με πληροφορίες και κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο Κώστας Κουτσοκούμνης, με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, FIFA και UEFA ζήτησαν από τον Γκιρτζίκη να αποσύρει τις αλλαγές που έκανε σχετικά με την επιτροπή δεοντολογίας, ενώ διέρρευσαν και πληροφορίες πως ζητήθηκε η ΚΕΔ να στελεχωθεί από διεθνείς παρατηρητές. Αν συμβαίνει όντως αυτό, τότε επί της ουσίας η FIFA θέτει την ΚΕΔ υπό την εποπτεία της.
Αυτό που επιβεβαιώνεται είναι πως προέκυψαν βασικές διαφωνίες της ΕΠΟ με τους εκπροσώπους των δύο συνομοσπονδιών.
«Ιδιαίτερα ευχαριστημένος και ικανοποιημένος από τη συζήτηση», δήλωσε ο Σταύρος Κοντονής.
«Έχει γίνει αντιληπτό ότι το Σύνταγμα και οι Νόμοι του κράτους εφαρμόζονται και θα εφαρμόζονται απαρεγκλίτως. Η ελληνική κυβέρνηση είναι ο θεματοφύλακας της νομιμότητας και ελπίζω να το έχουν καταλάβει οι πάντες. Το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει μόλις αποκατασταθεί η νομιμότητα, η ανεξαρτησία των δικαιοδοτικών οργάνων της ΕΠΟ και ιδίως της Επιτροπής δεοντολογίας και των λοιπών πειθαρχικών οργάνων. Ελπίζω να γίνει σύντομα», σημείωσε.
Σχετικά με τις συνέπειες για τα μέλη της ΕΠΟ, υπογράμμισε: «Αυτά που προβλέπονται στους Νόμους θα εφαρμοστούν και δεν υπάρχει αμφιβολία για το τι προβλέπεται στις διατάξεις του Νόμου και τι πρέπει να γίνει».
Ο υφυπουργός σχολίασε και το γεγονός ότι οι δύο συνομοσπονδίες ταυτίζονται με τη θέση του και όχι με τις θέσεις της ΕΠΟ: «Το κρίνω απολύτως θετικό και λογικό. Ταυτίζεται με τη νομιμότητα και την τήρηση των κανόνων που πρέπει να διεξάγεται το ποδόσφαιρο. Επομένως, αντιλαμβάνεστε ότι για εμάς είναι απολύτως θετικό», σημείωσε.
Και αμέσως μετά πρόσθεσε: «Με ενδιαφέρουν οι σχέσεις που έχουμε με τις διεθνείς ομοσπονδίες, όλες και πολύ περισσότερο με τη ΔΟΕ, να είναι σχέσεις ειλικρινείς και σχέσεις που οδηγούν στην καλυτέρευση του αθλητισμού. Όπως έχω τονίσει, η ελληνική κυβέρνηση σέβεται το αυτοδιοίκητο όλων των αθλητικών οργάνων και εργάζεται μαζί τους για τη διαφάνεια και τον εκδημοκρατισμό».

ΠΗΓΗ: ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...