Η παγκόσμια πολιτική σκηνή αποχαιρετά τον Σιμόν Πέρες

Η παγκόσμια πολιτική σκηνή αποχαιρετά μια από τις πλέον εμβληματικές φιγούρες της, τον Ισραηλινό Σιμόν Πέρες, που άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα της Δευτέρας.
Ο Πέρες «έφυγε» τρεις εβδομάδες μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη στις 13 Σεπτεμβρίου.
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στο μήνυμα του χαρακτήρισε τον Πέρες «την ουσία του Ισραήλ» και τόνισε:

«Ως Αμερικανοί του είμαστε υπόχρεοι γιατί έχοντας εργαστεί με όλους τους προέδρους, από τον Τζον Κένεντι, κανένας δεν κατάφερε περισσότερα τόσα χρόνια όπως ο Σιμόν Πέρες για να χτίσει την συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών – μια συμμαχία σταθερή, η οποία σήμερα είναι δυνατότερη απ’ ότι ήταν ποτέ».
Δήλωση για τον χαμό του Πέρες έκανε και ο πρώην πλανητάρχης Μπιλ Κλίντον και η υποψήφια για την θέση, σύζυγος του, Χίλαρι. «Χάσαμε έναν πραγματικό φίλο – έναν ευφιή άνθρωπο με μεγάλη καρδιά», εκμυστηρεύτηκαν και υπογράμμισαν πως το «Ισραήλ έχασε έναν ηγέτη που αναδείχθηκε πρωταθλητής στην ασφάλεια και την ευημερία».

«Ο Σιμόν Πέρες ήταν πάνω απ’ όλα άνθρωπος της ειρήνης και ταγμένος στην ευημερία των Εβραίων», είπε με την σειρά του ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τίμησε τον απελθόντα χαρακτηρίζοντας τον «πιστό φίλο της Γαλλίας» και έναν «από τους θερμότερους υπερασπιστές της ειρήνης».
«Ο Σιμόν Πέρες ανήκει πλέον στην Ιστορία, που τον συνόδευσε σε όλη τη μακρά ζωή του», γράφει ο πρόεδρος της Γαλλίας στην ανακοίνωσή του.
Μήνυμα για τον θάνατο του νικητή Νόμπελ, μεταξύ άλλων, Σιμόν Πέρες, έστειλε και ο πρόεδρος της Γερμανίας, Γιόακιμ Γκάουκ, τιμώντας για την «ισχυρή του θέληση» και την «πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Παλαιστίνους».
«Ο Σιμόν Πέρες σφράγισε το Ισραήλ όπως κανείς άλλος πολιτικός. Υπηρέτησε τη χώρα του σε διάφορα αξιώματα- με ισχυρές αρχές όταν επρόκειτο για την ασφάλεια του Ισραήλ και μία ισχυρή θέληση όταν επρόκειτο για την πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Παλαιστίνιους», είπε και τον ευχαρίστησε που έτινε το χέρι προς την Γερμανία παρά τις «φρικαλεότητες (των ναζί) κατά της οικογενείας του κατά το Ολοκαύτωμα».
 πηγη

Μπ. Νετανιάχου: “Οραματιστής” και “πρωτεργάτης” της ισραηλινής υπόθεσης ο Σιμόν Πέρες

"Ο Σιμόν αφιέρωσε τη ζωή του στην αναγέννηση του λαού μας, ήταν ένας οραματιστής με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον"

Ισραήλ - Σιμόν Πέρες: Ενα γεράκι που έγινε περιστέρι

«Δεν άλλαξα εγώ. Πιστεύω ότι η κατάσταση άλλαξε. Οσο η ύπαρξη του Ισραήλ τελούσε υπό απειλήν, ήμουν αυτό που αποκαλείτε γεράκι...Από τη στιγμή που αισθάνθηκα ότι οι Αραβες ήσαν ανοικτοί σε διαπραγματεύσεις, είπα ότι αυτό είναι που θα προτιμούσαμε και εμείς»

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...