Αμάνσιο Ορτέγκα: O άντρας που εκθρόνισε τον Μπιλ Γκέιτς από το Forbes αγαπάει τον Ζορμπά

Το Forbes ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα την αλλαγή στην κορυφή του πλούτου. Πλέον ο Μπιλ Γκέιτς είναι ο δεύτερος πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο με τον Ισπανό Αμάνσιο Ορτέγκα ή αλλιώς Mr. Zara στην κορυφή.
Ο εκθρονισμός του Γκέιτς ήταν θέμα χρόνου καθώς ο ιδιοκτήτης της Inditex, μητρική των Zara, Massimo Dutti και Pull & Bear ανάμεσα σε άλλες αλυσίδες, να ενισχύονται κατά 2,5% εκτοξεύοντας την περιουσία του κατά 1,7 δισ. δολάρια σε μία μόλις ημέρα.

Πλέον η συνολική αξία του πλούτου του ανέρχεται στα 79,5 δισ. ξεπερνώντας του Μπιλ Γκέιτς περίπου ένα δισεκατομμύριο. Από την παρθενική του εμφάνιση στη λίστα του Forbes το 2001 όταν και η περιουσία του εκτιμήθηκε στα 6,6 δισ μέχρι σήμερα ο Ορτέγκα πάλευε να πάρει το θρόνο από τον Γκέιτς.
Ακόμη και αν οι αναλυτές που υποστηρίζουν ότι ο Γκέιτς δεν είναι πλέον ένας ενεργός επιχειρηματίας αλλά κυρίως ένας φιλάνθρωπος που διαθέτει περισσότερα από 30 δισ. της περιουσίας του στο φιλανθρωπικό ίδρυμά του είναι σίγουρο ότι ο Ορτέγκα πάλεψε με τα πάντα για να γίνει ο πιο πλούσιος άνθρωπος του 2016 σύμφωνα με το Forbes.
FORBES ORTEGA

Aπό το ναδίρ στο ζενίθ της επιχειρηματικότητας


Ο πιο ανερχόμενος κροίσος του κόσμου είναι ένα μυστήριο υποστήριξε το Bloomberg για τον 79χρονο Ισπανός που αγαπάει την ιδιωτικότητα. Από το 1975 όταν ο Ορτέγκα συνίδρυσε με την τότε γυναίκα του Ροσαλία την εταιρεία κρατάει τις πληροφορίες γύρω από το πρόσωπο του καλά κρυμένες όσο ο όμιλος που διοικεί, η επιχείρηση Intidex SA, μετράει περισσότερα από 6.600 σημεία πώλησης σε ολόκληρο τον κόσμο με την αρωγή των υπόλοιπων label που διαθέτει.
Τα σκληρά, πολυ φτωχά παιδικά χρόνια τον όπλισαν με αποφασιστικότητα. Όπως αναφέρει η βιογράφος του Covadonga O'Shea ο εργάτης πατέρας του έβγαζε μόλις 300 πεσέτες το μήνα. Τα χρόνια εκείνα δέκα αυγά κόστιζαν 30 πεσέτες... "Μια μέρα πήγαν στο μπακάλικο. Ο μαγαζάτορας αρνήθηκε να τους εξυπηρετήσει με πίστωση. Ο Ορτέγκα αποφάσισε να εργαστεί από τα 13 του ως κλητήρας σε ένα εμπορικό κατάστημα. "Η τραγική στιγμή που κατάλαβε πόσο φτωχός ήταν τον έκανε αυτό που είναι σήμερα" λέει η O'Shea.
Ο συγγραφέας Mark Tungate αφηγείται μια  ενδιαφέρουσα ιστορία με άρωμα ελληνικό στο βιβλίο του Fashion Brands: Branding Style from Armani to Zara. "Η επωνυμία Zara δεν ήταν η πρώτη επιλογή του Ορτέγκα. Ήθελε να ονομάσει το κατάστημα Ζορμπά επειδή αγαπούσε βαθιά πολύ τον χαρακτήρα που υποδύθηκε ο αγαπημένος του ηθοποιός Άντονι Κουίν στην κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του Καζαντζάκη. Ωστόσο δεν κατάφερε να πάρει το δικαίωμα χρήσης και αποφάσισε τη λέξη Zara" αναφέρει.
H σύμμαχος του και πρώτη γυναίκα του ήταν και η πιο πλούσια αυτοδημιούργητη επιχειρηματίας της Ισπανίας. Όταν η Ροσαλία Μέρα πέθανε τον Αύγουστο του 2013 στα 69 της η περιουσία της άγγιζε τα 4.7 δισεκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με το Forbes.
INDITEX

Ο Ορτέγκα σήμερα

Ο Oρτέγκα παντρεύτηκε την δεύτερη γυναίκα του Φλόρα τo 2001. Είχε ήδη χωρίσει από το 1997 τη γυναίκα με την οποία οικοδόμησε τον κολοσσό του.
Έχει τρία παιδιά. Η πιο κοσμική όλων, η Marta η οποία έχει παντρευτεί έναν από τους καλύτερους αναβάτες ιππασίας στην Ισπανία, τον Sergio Álvarez Moya. Έχει μια αδελφή, τη Sandra Ortega Mera ενώ ο αδελφός τους Marcos γεννήθηκε με εγκεφαλική παράλυση.
Ζει με τη δεύτερη γυναίκα του σε ένα συγκρότημα κατοικιών στη Λα Κορούνια της βορειοδυτικής Ισπανίας. Toυ αρέσει να ξυπνάει με θέα του τον Ατλαντικό.
Σύμφωνα με το Bloomberg o Ορτέγκα είχε δεχθεί να μιλήσει με μόλις τρεις δημοσιογράφους μέχρι το 2012.
Δεν φοράει σχεδόν ποτέ επίσημα ρούχα λέει το BI. "Ένα μπλέιζερ, ένα polo και γκρι παντελόνι είναι η πιο συνηθισμένη στιλιστική του κατάθεση".
Άνθρωπος της συνήθειας πηγαίνει για καφέ κάθε μέρα στο ίδιο μαγαζί και τρώει με τους υπαλλήλους του στο εστιατόριο των κεντρικών γραφείων της επιχείρησης του.
Aγαπάει την ιππασία και διατηρεί δικό του όμιλο στην Φινιστέρε της Γαλικίας.
Aγόρασε τον Πύργο Πικάσο της Μαδρίτης. Ο υψηλότερος ουρανοξύστης της πόλης Πικάσο σχεδιάστηκε από τον Αμερικανό Μινόρου Γιαμασάκι, αρχιτέκτονα και των δίδυμων πύργων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου της Νέας Υόρκης και εγκαινιάσθηκε το 1989. Εκεί εργάζονται καθημερινά περίπου 5.000 άτομα ενώ ήταν ένας από τους στόχους για τρομοκρατική επίθεση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ το Δεκέμβριο του 1999.
Eίναι προφανές ότι η απόφαση του 2011 να μην προεδρεύει της Ιnditex έγινε για να αφιερωθεί σε ένα ακόμη επικερδές πάθος του. Το real estate. Δύο χρόνια πριν αποκτήσει τον πιο ψηλό πύργο της Μαδρίτης, αγόρασε ένα από τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία στο Mαιαμι, το Epic Residences & Hotel το 2009.
Όταν και αν αποφασίσει να πάει κάπου διακοπές το κάνει πετώντας με το αγαπημένο του The Global Express BD-70 των $45 εκατομμυρίων. Ένα τίποτα για τον άντρα που δεν μιλάει πολύ κερδίζοντας πολλά.
 πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...