Ο Brian Eno έρχεται στην Ελλάδα με το «Πλοίο» του

Ακουστική εγκατάσταση και ομιλία του καλλιτέχνη στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.
Με πολλή μουσική, ήχο και φως, ο κορυφαίος εκπρόσωπος της ηλεκτρονικής μουσικής και πατέρας της ambient, Brian Eno, έρχεται στην Ελλάδα με το «Πλοίο» του, για να μας βυθίσει στην τρισδιάστατη ηχητική εμπειρία της νέας του ακουστικής εγκατάστασης.
Ο Brian Eno, από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της μουσικής του 20ού και του 21ου αιώνα, θα παρουσιάσει την εγκατάστασή του, με τίτλο «The ship»,
στον εκθεσιακό χώρο της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, από τις 3 έως τις  23 Οκτωβρίου, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 9 το βράδυ, ενώ την Τρίτη 4 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα, θα βρεθεί στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης για μια συζήτηση σχετικά με τις ιδέες του για την τέχνη και την κοινωνία σήμερα  - η είσοδος στην ομιλία είναι δωρεάν, με σειρά προτεραιότητας.

Με πολλαπλές πηγές ενισχυμένου ήχου Με εννοιολογική αφετηρία τη βύθιση του Τιτανικού, τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη διαρκή «τραμπάλα» του ανθρώπινου γένους ανάμεσα στην ύβρη και την παράνοια, ο Brian Eno, στην ακουστική εγκατάσταση «The ship», συνδέει - για πρώτη φορά σε έργο του - τρεις από τις πιο σημαντικές πτυχές της πλούσιας καλλιτεχνικής παραγωγής του: την ambient μουσική, τις εγκαταστάσεις και την τραγουδοποιΐα. Ανάλογα με τις χωροταξικές προδιαγραφές του εκάστοτε χώρου, ο καλλιτέχνης σχεδιάζει την εγκατάσταση in situ και την εξελίσσει διαρκώς, διαμορφώνοντας κάθε φορά μια διαφορετική εμπειρία διαλογισμού και πνευματικής ανύψωσης για τον ακροατή.
Αξιοποιώντας πολλαπλές πηγές ενισχυμένου ήχου, εξερευνά τη σχέση ανάμεσα στο περιβάλλον και τη μουσική σύνθεση, για να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα, που εμποτίζει τον χώρο με ένα συναίσθημα δυνατό, όσο και οικείο. Αυτή είναι η πρώτη φορά, που ο Eno χρησιμοποιεί τη δική του φωνή σε μια ακουστική εγκατάσταση. Ως φυσική προέκταση της ακουστικής εγκατάστασης «The ship», ηχογραφήθηκε το πρόσφατο ομότιτλο άλμπουμ, ο πρώτος σόλο δίσκος του Eno, που περιλαμβάνει δικά του φωνητικά, ύστερα από το «Another day on Earth» του 2005.
Περιζήτητος «ηχητικός τοπογράφος»
Ο Brian Eno επινόησε τον όρο ambient, ένα ιδίωμα, το οποίο υπηρέτησε μέσα από κυκλοφορίες καθοριστικών δίσκων, από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 έως τα μέσα της επόμενης. Στο πέρασμα των χρόνων,  επανήλθε συχνά στην ambient, μέσα από την επιμέλεια εγκαταστάσεων, αλλά και των επακόλουθων installation albums. Οι οπτικοακουστικές του εγκαταστάσεις και το πλούσιο εικαστικό του έργο έχουν φιλοξενηθεί από κορυφαία ιδρύματα τέχνης του κόσμου.
Περιζήτητος για την ικανότητά του να χρησιμοποιεί τα στούντιο ηχογραφήσεων ως εργαλεία μουσικής σύνθεσης, ο Eno έχει συνεργαστεί με αρκετούς από τους επιφανέστερους μουσικούς των τελευταίων 50 ετών, όπως οι David Bowie, U2, Coldplay, Talking Heads, James, James Blake, Laurie Anderson, Ultravox, Devo, John Cale, Robert Wyatt κ.ά..
Ο ίδιος νιώθει ότι ο χαρακτηρισμός «ηχητικός τοπογράφος» περιγράφει τον ρόλο του στο στούντιο καλύτερα από ό,τι η λέξη «παραγωγός». Από τη θέση του «τεχνικού συμβούλου», άλλωστε, ξεκίνησε τη συνεργασία του με τους Roxy Music, προτού ενσωματωθεί σε αυτούς ως κημπορντίστας, το 1971. Με την ιδιότητα του συνθέτη, ο Eno έχει γράψει τη μουσική για πολλές κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές, ενώ έχει συνθέσει τον ήχο εκκίνησης για τα Windows 95 της Microsoft. Επίσης, έχει επιμεληθεί τις μουσικές εφαρμογές Bloom, Trope και Scape για τις συσκευές iPhone.
Συντελεστές
Στοιχεία εγκατάστασης: ήχος - φως - διεύθυνση - συντονισμός: Lumen (London) Limited, συντελεστές για τη Στέγη: επιμέλεια: Χρήστος Καρράς, οργάνωση: Κωνσταντίνα Σουλιώτη, τεχνική επιμέλεια: Λευτέρης Καραμπίλας, εκτέλεση παραγωγής: Βασίλης Παναγιωτακόπουλος.

Πληροφορίες Στέγη Ιδρύματος Ωνάση: Συγγρού 107 - Αθήνα, τηλ.: 210 9005800. Ηλεκτρονική προκράτηση θέσης για την ομιλία του Brian Eno:  eventora.com/el/Events/sgt-brian-eno. Κάνοντας ηλεκτρονική κράτηση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν και ερωτήσεις στον καλλιτέχνη, με την παράκληση, καθώς η συζήτηση θα εστιάσει στη σκέψη του για την τέχνη και την κοινωνία του σήμερα, οι ερωτήσεις να αφορούν στις θεματικές αυτές.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...