Μικρότερο μερίδιο της Socar και σφήνα των Ιταλών της Snam για το 66% του ΔΕΣΦΑ

Με έντονους ρυθμούς προχωρούν οι συνομιλίες της ελληνικής πλευράς με τους επενδυτές από το Αζερμπαϊτζάν και την Ιταλία για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.
Η συμφωνία μεταβίβασης του 66% της εταιρείας στη Socar, όπως τονίζουν πηγές, θα κλείσει πριν τη 31η Οκτωβρίου, ημερομηνία που λήγει η νέα παράταση ισχύος της εγγυητικής επιστολής της αζέρικης εταιρείας.



To ποσοστό της Socar στη νέα μετοχική σύνθεση του ΔΕΣΦΑ ενδεχομένως θα περιοριστεί και κάτω από το 36%, αφού η ιταλική Snam αναμένεται τελικά να εξαγοράσει από τη Socar ποσοστό τουλάχιστον 30%. Η ιταλική εταιρεία ξεκίνησε τις συζητήσεις για την εξαγορά του 17% διότι η Ε.Ε. επέβαλε τη μείωση του ποσοστού της Socar, τουλάχιστον στο 49% για να "μπει" ευρωπαϊκή εταιρεία.
Τις επαφές έχει αναλάβει ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Δημήτρης Λιάκος, οποίος είχε συνομιλίες με τον εκπρόσωπο της Snam και τον εκπρόσωπο της Socar Ανάρ Μαμάντοφ, κλείνοντας και οι τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας. Εξάλλου, η βάση είναι ο αναθεωρημένος κανονισμός της ΡΑΕ τιμολόγησης του ΔΕΣΦΑ, με βασικά σημεία-κλειδιά τα ανακτήσιμα ποσά της περιόδου 2006-2015, τον χρόνο ανάκτησής τους, τα ποσοστά αύξησης των τιμολογίων χρήσης δικτύου και τις αποδόσεις του ΔΕΣΦΑ.
Πιο συγκεκριμένα, η αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αυξάνει τα ανακτήσιμα ποσά για την περίοδο 2006-2015 ενσωματώνοντας και αυτά που αντιστοιχούν στο 2016, από τα 285 εκατ. ευρώ - που προέβλεπε η τροπολογία του υπουργού Ενέργειας Παναγιώτη Σκουρλέτη - στα 326 εκατ. ευρώ. Μειώνει τον χρόνο ανάκτησή τους από τα 40 χρόνια (της τροπολογίας του κ. Σκουρλέτη) στα 20 χρόνια.Τέλος, η ανακτήσιμη διαφορά θα προσαυξάνεται για τον χρόνο που μεσολαβεί και μέχρι την πλήρη ανάκτησή της, με βάση τον πληθωρισμό αλλά και με ένα επιπλέον συντελεστή από 0 έως 5% τον χρόνο, ανάλογα με το κόστος δανεισμού που θα έχει ο ΔΕΣΦΑ κάθε χρόνο.
Σύμφωνα με αυτές με τις τροποποιήσεις η αύξηση στα τέλη χρήσης δικτύου του ΔΕΣΦΑ ανέρχεται στο 36% έναντι 23%. Η τελική τιμή του φυσικού αερίου από τη νέα αυτή ρύθμιση αναμένεται να επιβαρυνθεί με ένα ποσοστό της τάξης του 2,5% με 4%, που θα εξαρτάται από το καταναλωτικό προφίλ των βιομηχανικών πελατών.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...