LIVE: Στην Αθήνα ο Ομπάμα με ισχυρό μήνυμα στήριξης για το χρέος

Το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους έθεσε με το «καλημέρα σας» ο πρόεδρος Ομπάμα που πραγματοποιεί ιστορική επίσκεψη στην Αθήνα. 
«Θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση χρέους και βιώσιμη ανάπτυξη , μόνο με τη λιτότητα δε γίνεται τίποτα», τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. 
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΜΠΑΜΑ – ΤΣΙΠΡΑ

Η κρίσιμη κατ΄ιδίαν συνάντηση Ομπάμα- Τσίπρα ξεκίνησε ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου και αμέσως μετά θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου.
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Μπάρακ Ομπάμα που επέλεξε στο τελευταίο του ταξίδι   στην Ευρώπη ως πρόεδρος να επισκεφτεί τη χώρα μας τονίζοντας ότι «παρά τις δυσκολίες σταθήκαμε όρθιοι και ελπίζουμε οι κόποι μας να βρουν ανταπόκριση όπως η διαπραγμάτευση για την κρίση χρέους».
 Ευχαρίστησε επίσης τον ελληνικό λαό για την προσφορά του στο προσφυγικό ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό σημείωσε ότι θα συμβάλλει για να βρεθεί μία δίκαιη και βιώσιμη λύση.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος συνοδεία αγήματος έγινε νωρίτερα δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Προκόπη Παυλόπουλο.
ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΟΜΠΑΜΑ – ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
Καλωσορίζοντας τον Μπάρακ Ομπάμα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας σημείωσε μεταξύ άλλων τους δεσμούς φιλίας που συνδέουν τους δύο λαούς και έκανε λόγο για την ανάγκη πάταξης της τρομοκρατικής βαρβαρότητας και θέσπισης κοινωνικού κράτους δικαίου.
Αναφέρθηκε επίσης στο προσφυγικό και παράλληλα σημείωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να προσβλέπουν σε  μία Ευρώπη ισχυρή και ευημερούσα.
Ο κ.Παυλόπουλος αναφέρθηκε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της ταχύτατης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, και δεν αποδέχεται ζητήματα κατοχής.
«Θεωρούμε αδιανόητη οποιαδήποτε αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης καθώς τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπονόμευση ότι ένα γειτονικό κράτος διεκδικεί ένα ιστορικό όνομα».
Εμείς οι Έλληνες σας θεωρούμε ένα πολιτικό κεφάλαιο παγκόσμιας εμβέλειας, είπε καταλήγοντας ο Παυλόπουλος.
«Θεώρησα ότι έπρεπε να επισκεφθώ μία χώρα από την οποία γεννήθηκε η Δημοκρατία και καταλαβαίνουμε ότι ο ελληνικός λαός έχει υπομείνει αρκετά, ξεκινά μία περίοδος που καλυτερεύουν οι συνθήκες και είμαστε σε συνεργασία καθώς υπάρχει αρκετός δρόμος που πρέπει να καλυφθεί», σημείωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος.
Θα πρέπει η Ευρώπη να δίνει σε όλους ίδιες ευκαιρίες και θα πρέπει να σας  συγχαρώ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, είπε ο Ομπάμα.
Το θέμα των προσφύγων είναι θέμα όλων μας και όχι μόνο ενός κράτους ενώ στο κομμάτι της τρομοκρατίας σας ευχαριστούμε για τις διευκολύνσεις που μας παρέχεται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ , επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος.
ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΤΟ «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΚΑΜΜΕΝΟ
Στο αεροδρόμιο τον υποδέχτηκε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ενώ στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές.
Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια στο έδαφος και στον αέρα.
«Ήταν προσωπική μου επιλογή να επισκεφθώ την Ελλάδα στο τελευταίο μου ταξίδι ως πρόεδρος των ΗΠΑ», είπε ο Ομπάμα στον υπουργό Άμυνας.
Αμέσως μετά φανερά ευδιάθετος χαιρέτισε τους συγκεντρωμένους και μαζί με  τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζάκ Λιού επιβιβάστηκαν στην θωρακισμένη λιμουζίνα με προορισμό το ξενοδοχείο όπου θα διαμένει.
Στις 19:30, θα παρακαθίσει σε δείπνο, που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας, ενώ για αύριο Τετάρτη το πρόγραμμα του Αμερικανού Προέδρου δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...