Tι συζήτησαν Ομπάμα-Πούτιν – Η πρόσκληση του Ρώσου προέδρου στον Αμερικανό ομόλογό του

Στο περιθώριο της διάσκεψης για την Οικονομική Συνεργασία Ασίας Ειρηνικού (APEC)
Στη Λίμα του Περού, οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχαν μια σύντομη συνομιλία «στο πόδι».

Οι δύο άνδρες μίλησαν για την τελματωμένη ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία και τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Συρία.

«Οι πρόεδροι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους επειδή δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στην Ουκρανία» δήλωσε ο προεδρικός εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ταυτόχρονα υπογραμμίσθηκε ότι κατά τους δύο εναπομένοντες μήνες της προεδρίας Ομπάμα θα γίνει προσπάθεια ώστε να βρεθεί λύση και για τον πόλεμο στη Συρία. Για να επιτευχθεί ο τερματισμός του πολέμου, αποφασίσθηκε να συνεχίσουν τις συναντήσεις τους για το ζήτημα οι υπουργοί Εξωτερικών Κέρι και Λαβρόφ» πρόσθεσε.

Από τον Λευκό Οίκο επιβεβαιώθηκαν οι λεπτομέρειες της δημόσιας αυτής συνάντησης, η οποία ολοκληρώθηκε με χειραψία.

Οι συνομιλίες αυτές δεν είχαν προγραμματισθεί επίσημα, αλλά ο Πεσκόφ είχε προβλέψει ότι οι δύο ηγέτες, οι χώρες των οποίων είναι μέλη του APEC, θα είχαν συνάντηση κατά τη διήμερη σύνοδο.

Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Ομπάμα, ο Πούτιν προσκάλεσε τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ «να επισκεφθεί τη Ρωσία, όποτε του δοθεί ευκαιρία, μετά τη λήξη των καθηκόντων του». Όπως είπε ο Ρώσος πρόεδρος, «παρόλο που δεν είχαμε πάντοτε ομαλό διάλογο και είχαμε δυσκολίες να συνεργαστούμε, τόσο ο πρόεδρος Ομπάμα όσο κι εγώ -όπως του επισήμανα- πάντοτε σεβόμασταν τις θέσεις του άλλου. Τον ευχαρίστησα για την πολύχρονη συνεργασία μας και του είπα πως θα ήμουν ευτυχής να τον δω στη Ρωσία, όποτε μπορούσε κι αν ήθελε».

Η προηγούμενη συνάντηση που είχαν οι πρόεδροι Ρωσίας και ΗΠΑ ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η 90λεπτη εκείνη συνάντηση στο Hangzhou της Κίνας, στο περιθώριο της συνόδου G20, είχε χαρακτηρισθεί από τον πρόεδρο Ομπάμα «συνάντηση εργασίας και ειλικρίνειας». Είχε πει ακόμη ότι η Ουάσινγκτον «δεν θα πρέπει να προχωρήσει με τη Μόσχα σε συμφωνίες που παραβιάζουν τις διεθνείς νόρμες», ειδικότερα στο Συριακό και στον κυβερνοπόλεμο.

Ο Πούτιν για Brexit, Ε.Ε. και ΤΤΙΡ

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε σύντομες απαντήσεις στα ερωτήματα που του υποβλήθηκαν από τα Μέσα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τόσο η Ε.Ε. όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο θα ακολουθήσουν την κοινή λογική ώστε το Brexit να μην έχει αρνητικές συνέπειες. Επίσης, εξήγησε τις θέσεις του ως προς τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τη συμφωνία TTIP.

Brexit

«Αναφορικά με το Brexit, πολλά θα εξαρτηθούν από τον τρόπο και τη διάρκεια που θα χρειασθεί για να ολοκληρωθεί. Υπάρχουν ορισμένες απειλές, αλλά θεωρώ ότι οι συνάδελφοί μας έχουν αρκετό κοινό νου -υπάρχουν καλοί ειδικοί τόσο στην Ε.Ε. όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο» τόνισε.

Τραμπ και Ομπάμα

Αναφερόμενος στη νίκη του Τραμπ, είπε πως η Μόσχα «θα πρέπει να περιμένει να δει, καθώς η ρητορική του νεοεκλεγέντος προέδρου κατά την προεκλογική περίοδο μπορεί να είναι διαφορετική από την πολιτική του Λευκού Οίκου». Πάντως, επισήμανε πως ο Τραμπ θέλει να βελτιωθούν οι αμερικανορωσικές σχέσεις και πρόσθεσε πως δεν έχει ακόμη ορισθεί συνάντηση -κάτι που θα γίνει μέσω των διπλωματικών διαύλων.

Για τη σύντομη συνομιλία του με τον Ομπάμα, είπε: «Αναγνωρίσαμε πως, παρόλο που ο διάλογός μας δεν ήταν εύκολος, η αλήθεια πρέπει να λεχθεί, ότι τόσο ο πρόεδρος Ομπάμα όσο κι εγώ παραδεχθήκαμε ότι δείξαμε σεβασμό ο ένας στον άλλον».

TTIP

Για τη διατλαντική οικονομική συνεργασία ΗΠΑ και Ε.Ε. ανέφερε πως «η δημιουργία κλειστών εμπορικών μπλοκ δεν είναι προς το συμφέρον της παγκόσμιας οικονομίας» και υποστήριξε πως «οι περιφερειακές ενώσεις θα πρέπει να ακολουθούν παγκόσμιους νόμους». «Η Ρωσία πιστεύει ότι ένας από τους παράγοντες που συνεισφέρουν στην αποκατάσταση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και την ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου προωθείται μόνο μέσω της ελεύθερης κίνησης αγαθών, κεφαλαίων και εργασίας» πρόσθεσε ο Πούτιν.

Πληροφορίες από RT.com | Sputnik
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...