142 χρόνια φυλάκιση ζητά ο εισαγγελέας εις βάρος του προέδρου του HDP

Αντιμέτωπος με την ποινή των 142 χρόνων φυλάκισης θα βρεθεί ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, μετά από πρόταση της εισαγγελίας, καθώς κατηγορείται μαζί με άλλα στελέχη του HDP για καθοδήγηση τρομοκρατικής ομάδας
Τα στελέχη του κόμματος HDP κατηγορούνται, μεταξύ άλλων, για καθοδήγηση τρομοκρατικής ομάδα, για προπαγάνδα, για διατάραξη της εθνικής ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας, σύμφωνα με δικαστικές πηγές.

Η εισαγγελία του Ντιγιάρμπακιρ (νοτιοανατολική Τουρκία), ζήτησε εξάλλου να επιβληθεί ποινή κάθειρξης 83 ετών στη Φιντέν Γιουκσεντάγ, η οποία συμπροεδρεύει με τον Ντεμιρτάς, στο HDP. Οι δύο ηγέτες είχαν συλληφθεί το Νοέμβρη, μαζί με άλλους 10 βουλευτές του κόμματος, η ασυλία των οποίων είχε αρθεί.

Οι κατηγορίες που αποδόθηκαν από τον εισαγγελέα είναι ίδιες για τον Σ.Ντεμιρτάς και για την Φ.Γιουκσεντάγ, εξαιτίας μίας ομιλίας που είχε κάνει η δεύτερη τον Οκτώβριο του 2015, που αναφέρθηκε στους νεκρούς του PKK ως «μάρτυρες».

Τα δύο στελέχη κατηγορούνται ότι ανήκουν στο PKK ή ότι το υποστηρίζουν. Το HDP, ωστόσο, ανέκαθεν αρνούνταν κατηγορηματικά ότι είναι μια πολιτική βιτρίνα για το PKK. Ο Ντεμιρτάς υποστηρίζει πως τιμωρείται επειδή αντιτάχθηκε στο σχέδιο του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να μετατρέψει σε προεδρικό το τουρκικό πολίτευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...