Με το… καλημέρα ο Τραμπ δείχνει τις ακραίες διαθέσεις του – Όλα όσα άλλαξε σε 5 μέρες

Διαψεύδονται μέρα με τη μέρα όσοι πίστεψαν πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα υλοποιήσει τις ακραίες εξαγγελίες που έκανε ως υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ για διάφορα θέματα, όπως αυτό της μετανάστευσης. Ο εκατομμυριούχος επιχειρηματίας έδειξε τις διαθέσεις του από τις πρώτες κιόλας ώρες που ανέλαβε τον προεδρικό θώκο της Αμερικής.
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ προχωρά περήφανος στην τάχιστη υλοποίηση των όσων είχε εξαγγείλει,
με τις αντιδράσεις να δίνουν και να παίρνουν σε όλο τον πλανήτη. Πλέον κανείς δεν γνωρίζει πού και πότε θα σταματήσει.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το πρώτο εκτελεστικό διάταγμα το υπέγραψε στο Οβάλ Γραφείο, λίγο μετά τη λήξη της παρέλασης ορκωμοσίας. Ποιο ήταν αυτό; Το «ξήλωμα» του προγράμματος ασφαλιστικής κάλυψης και υγειονομικής περίθαλψης του τέως Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, «Obamacare».
Στη συνέχεια η νέα αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η εμπορική στρατηγική για την προστασία των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ θα ξεκινήσει με την αποχώρηση της χώρας από τη Σύμπραξη της Περιοχής του Ειρηνικού (TPP), την εμπορική συμφωνία στην οποία μετέχουν 12 χώρες.
Λίγο αργότερα ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι προγραμματίζει τη διεξαγωγή συνομιλιών με τους ηγέτες του Καναδά και του Μεξικού σχετικά με την επαναδιαπραγμάτευση και της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου για τη Βόρεια Αμερική (NAFTA). «Θα αρχίσουμε διαπραγματεύσεις σχετικά με τη NAFTA. Η επαναδιαπραγμάτευση θα επικεντρωθεί όχι μόνο στη NAFTA, αλλά και σε ζητήματα μετανάστευσης και ασφάλειας των συνόρων», είπε χαρακτηριστικά ο νέος «πλανητάρχης».
Τα όσα έχει πει κατά καιρούς ο Ντόναλντ Τραμπ για την προστασία των συνόρων των ΗΠΑ, όπως η κατασκευή τείχους στο Μεξικό και η απαγόρευση εισόδου των μουσουλμάνων μεταναστών φαίνεται πως μόνο λόγια του αέρα δεν ήταν. Ο ίδιος με tweet που έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό, ενημέρωσε τους διαδικτυακούς του φίλους (;) πως οι ΗΠΑ θα χτίσουν όντως τοίχος για την καλύτερη προστασία τους στην πλευρά του Μεξικού. Αυτό που μένει, δηλαδή, να δούμε είναι η απαγόρευση εισόδου στους μουσουλμάνους είτε νομίμων, είτε παράτυπων…
Κι αν νομίζετε πως οι ακραίες πολιτικές του σταματούν εδώ, κάνετε λάθος. Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε την επαναφορά του «κανόνα της παγκόσμιας μέγγενης» (global gag rule) των ΗΠΑ, που εμποδίζει τις αλλοδαπές ΜΚΟ που λαμβάνουν χρηματοδότηση οικογενειακού προγραμματισμού από την USΑΙD (Υπηρεσία των ΗΠΑ για τη Διεθνή Ανάπτυξη) να χρησιμοποιούν τους δικούς τους, μη αμερικανικούς, πόρους για την παροχή υπηρεσιών νόμιμων αμβλώσεων, ιατρικών συμβουλών ή υπηρεσιών παραπομπής για άμβλωση. «Η υγεία και τα δικαιώματα των γυναικών είναι πλέον ένα από τα πρώτα θύματα της κυβέρνησης του Τραμπ», δήλωσε η Σέρα Σίπελ, πρόεδρος του Κέντρου για την Υγεία και την Ισότητα των Φύλων στην Ουάσιγκτον.
Ο Αμερικανός πρόεδρος άναψε, επίσης, το «πράσινο φως» για τη συνέχιση της κατασκευής του αγωγού Dakota Access, η οποία είχε διακοπεί μετά από τις αντιδράσεις ιθαγενών και ακτιβιστών, καθώς ένα τμήμα του θα περνούσε κάτω από τη Λίμνη Οάχε, από όπου προμηθεύονται νερό οι άνθρωποι της φυλής των Σιου και οι οποίοι στη συνέχεια αντέδρασαν.
Οι οπισθοδρομικές αλλαγές έχουν και συνέχεια, καθώς σύμφωνα με δύο υπαλλήλους της Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος, ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε να κατέβει από τον σχετικό ιστότοπο η σελίδα που αφορά την κλιματική αλλαγή.
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να μείνει πιστός στις προεκλογικές του δεσμεύσεις και σκοπεύει να επαναφέρει τα βασανιστήρια όπως τον εικονικό πνιγμό αλλά και τις φυλακές «black site» της CIA εκτός αμερικανικών εδαφών. 
Τι έχει συνέχεια;
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...