Διήμερη επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Σερβία

Διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Σερβία πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της οποίας θα έχει σειρά επαφών με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας. Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας.
Ο πρωθυπουργός έφτασε στο Βελιγράδι στις 11 το πρωί και μετά την επίσημη τελετή υποδοχής στο πρωθυπουργικό Μέγαρο,
 ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Σέρβο ομόλογό του πρωθυπουργού, Αλεξάντερ Βούτσιτς, και επίσης διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών. Στη συνέχεια θα γίνουν κοινές δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών.
Στη συνέχεια ο Έλληνας πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, για να ακολουθήσει κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών. Έπεται η συνάντηση του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Ίβιτσα Ντάτσιτς. Το απόγευμα οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών θα χαιρετίσουν στο Ελληνο-Σερβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ.
Αύριο Τετάρτη, δεύτερη και τελευταία ημέρα της επίσκεψης, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης, Μάγια Γκόικοβιτς, και εν συνεχεία, με τον Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο. Η επίσκεψη θα κλείσει με την κατάθεση στεφάνου από τους δύο πρωθυπουργούς στον αδριάντα του Ρήγα Φεραίου.
Η Σερβία αναμένει πολλά από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Βελιγράδι, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς, κυρίως όσον αφορά την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και τη φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες. «Αποδίδουμε στην επίσκεψη μεγάλη σημασία διότι είναι σημαντική για την σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή» ανέφερε ο Ι. Ντάτσιτς.

 «Σύντομα θα διευθετηθεί η εκκρεμότητα» με τη διαπραγμάτευση

Την πεποίθησή του ότι «σύντομα θα διευθετηθεί η εκκρεμότητα» της διαπραγμάτευσης διατυπώνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην έγκριτη σερβική εφημερίδα «Πολίτικα».
Ο πρωθυπουργός διαπιστώνει τις «παράλογες απαιτήσεις» από μέρος των πιστωτών, εκτιμά ωστόσο ότι «κανέναν στην Ευρώπη δεν συμφέρει ενδεχόμενη νέα αναβίωση του ελληνικού προβλήματος».
«Η Ελλάδα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο εκπλήρωνε τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από το μνημόνιο με τους πιστωτές, πραγματοποίησε ορισμένα θετικά δημιοσιονομικά αποτελέσματα, εκπλήρωσε τους στόχους άνω των προσδοκιών. Η εν λόγω οικονομική σταθεροποίηση αποτελεί βάση στην οποία θεμελιώνονται και θετικές οικονομικές προοπτικές για το 2017, αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς το συντομότερο δυνατό η αξιολόγηση του β’ προγράμματος οικονομικής βοήθειας. Αυτή -συνεχίζει στην απάντησή του ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας- καθυστερεί εξαιτίας κάποιων παράλογων απαιτήσεων για πρόσθετα μέτρα λιτότητας, στα οποία επιμένει ένα μέρος των πιστωτών».
«Είμαι πεπεισμένος ότι σύντομα θα διευθετηθεί αυτή η εκκρεμότητα, καθώς, ουσιαστικά, αποτελεί κοινή άποψη ότι η ελληνική οικονομία αποδίδει άνω των προσδοκιών και ότι εισέρχεται σε φάση ανάκαμψης. Κανέναν στην Ευρώπη δεν συμφέρει ενδεχόμενη νέα αναβίωση του ελληνικού προβλήματος. Πρέπει να είναι σαφές ότι ο ελληνικός λαός έχει θυσιαστεί τα προηγούμενα χρόνια και ότι τώρα βρίσκεται στο τέλος μιας δύσκολης πορείας, στην οποία βλέπει προοπτικές. Για αυτόν τον λόγο, δεν πρέπει κάποιοι να την υπονομεύουν, αλλά αντιθέτως, να την ενισχύσουν και να βοηθήσουν όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές», καταλήγει ο πρωθυπουργός.

«Με αμοιβαίο σεβασμό οικοδομούνται υγιείς διμερείς σχέσεις»

«Μόνο σε βάση αμοιβαίου σεβασμού μπορούν να οικοδομηθούν υγιείς διμερείς σχέσεις»: το μήνυμα αυτό προς όσες προς την Ελλάδα γειτονικές χώρες δείχνουν να μην τηρούν τους κανόνες καλής γειτονίας και αμφισβητούν διεθνείς συνθήκες, στέλνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μέσω της σερβικής εφημερίδας «Πολίτικα».
Στο ερώτημά της η εφημερίδα κάνει λόγο για προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με την Αλβανία, τα Σκόπια και την Τουρκία, η οποία ειδικότερα «διεκδικεί την αναθεώρηση της Συμφωνία της Λωζάννης και δεν εγκαταλείπει τις βλέψεις της έναντι των ελληνικών νησιών».
Στο ερώτημα αυτό, η απάντηση από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας ήταν η εξής: «Η Ελλάδα έχει συγκεκριμένες και σταθερές θέσεις στην εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στις σχέσεις με τις γείτονες χώρες. Προωθούμε ενεργά την ειρήνη και τη συνεργασία, αλλά, ταυτόχρονα, διατηρούμε σταθερά τα κυρίαρχα δικαιώματά μας βάσει του διεθνούς δικαίου. Μόνο σε βάση αμοιβαίου σεβασμού μπορούν να οικοδομηθούν υγιείς διμερείς σχέσεις», διαμηνύει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και προσθέτει:
«Αναβίωση του εθνικισμού, μεταξύ άλλων και με την αμφισβήτηση των διεθνών συνθηκών, πάνω στις οποίες έχουν εδραιωθεί οι διπλωματικές μας σχέσεις, υπονομεύει τις δομικές προσπάθειες που καταβάλλουμε επί σειρά ετών για την ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας και της περιφερειακής συνεργασίας».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετική είδηση: Α. Τσίπρας: Με αμοιβαίο σεβασμό οικοδομούνται υγιείς διμερείς σχέσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...