Άρχισε η ιστορική διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη

Tα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων τίθενται στο επίκεντρο της πολυμερούς διάσκεψης που είναι σε εξέλιξη για το Κυπριακό, στη Γενεύη.
Η διάσκεψη λαμβάνει χώρα σε αίθουσα στο Παλάτι των Εθνών με τη συμμετοχή του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, του Ειδικού Συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Άιντε και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων,
Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, «η Ε.Ε. συμμετέχει επίσης ως παρατηρητής/ενδιαφερόμενο μέρος».
Αν διαφανεί πιθανότητα λύσης, τότε θα αναλάβουν οι πρωθυπουργοί, σημειώνει το Μαξίμου.
Θεωρούμε θετική την πρόοδο των συζητήσεων για το Κυπριακό αλλά και την ανταλλαγή χαρτών, ωστόσο κρίσιμα ζητήματα παραμένουν ανοικτά, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Επισήμανε ότι η πολυμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό ξεκινά σήμερα στη Γενεύη τόσο με τη συμμετοχή του γγ του ΟΗΕ όσο και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι η ελληνική πλευρά εκπροσωπείται στη Διάσκεψη από τον ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά, και πως ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στη Γενεύη εφόσον διαφανεί δυνατότητα εξεύρεσης λύσης.
Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «βρισκόμαστε σε στενό συντονισμό και διαρκή επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη». Εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι ελληνικές θέσεις για τα θέματα ασφάλειας έχουν αποκτήσει υποστήριξη από την ΕΕ. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει δεύτερη (σ.σ. μετά από εκείνη που είχαν την περασμένη Δευτέρα) επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, ακόμα και στη διάρκεια της ημέρας, είπε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, ότι «είμαστε σε στενή παρακολούθηση των συνομιλιών, αν χρειαστεί νέα συνομιλία, θα γίνει». Επισήμανε ότι η πολυμερής διάσκεψη δεν έχει ακόμα ξεκινήσει επίσημα, οι συζητήσεις ξεκινούν στις 6.00 το απόγευμα και πως «παρακολουθούμε στενά και αναλόγως θα πράξουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...