Ποιοι στραγγαλίζουν τον Τύπο

«Το Βήμα» και «Τα Νέα» αναγκάζονται να αναστείλουν εντός των ημερών την έκδοσή τους για οικονομικούς λόγους.
Και αυτό γιατί οι πιστώτριες τράπεζες αποφάσισαν να δεσμεύσουν - και δέσμευσαν - προς όφελός τους, έναντι των δανείων που έχουν χορηγήσει, κάθε έσοδο του Οργανισμού, είτε αυτό προέρχεται από την πώληση των εφημερίδων είτε από την καταχώριση εμπορικών διαφημίσεων.

Ουσιαστικά ο Οργανισμός στερείται κάθε διαθέσιμου πόρου με αποτέλεσμα να μη δύναται να υποστηρίξει την εκτύπωση των εφημερίδων του, ούτε βεβαίως να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία των άλλων μέσων που διαθέτει.
Κατά τα φαινόμενα οι πιστώτριες τράπεζες, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς και Eurobank, αποφάσισαν την ένταξη του Οργανισμού σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης μη λαμβάνοντας καμία πρόνοια για τη συνέχιση των εκδόσεών του. Απέρριψαν ακόμη και το θετικό για αυτές αίτημα μιας ενδιάμεσης χρηματοδότησης, η οποία θα διατηρούσε ενεργό το περιουσιακό στοιχείο και την αξία του, τρέχουσα και άυλη, αλώβητη.
Εναντι, λοιπόν, της ένταξης στο καθεστώς ειδικής διαχείρισης, η οποία αναμένεται να λάβει χώρα τις επόμενες ημέρες, αφαίρεσαν κάθε δυνατότητα συναλλαγής από τον ΔΟΛ.

Το δυστύχηµα είναι ότι οι τράπεζες αδιαφόρησαν για την τύχη των 500 και πλέον εργαζοµένων, οι οποίοι απλήρωτοι επί µήνες έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους προκειµένου να διασώσουν τις εκδόσεις και τα άλλα Μέσα του Οργανισµού.
Οι διοικούντες τις τέσσερις τράπεζες, χωρίς καµία αίσθηση ιστορικότητας και δηµοκρατικής ευθύνης, αγνοούν επίσης ότι µε τις σαράφικες επιλογές τους στραγγαλίζουν τις καταξιωµένες στη συνείδηση του ελληνικού λαού φωνές της ευρύτερης δηµοκρατικής παράταξης και επιχειρούν να σβήσουν από τον εκδοτικό χάρτη τις σοβαρότερες εκφράσεις ορθολογισµού και εθνικού συµφέροντος.
Δεν αντιλαµβάνονται ότι µαζί µε «Το Βήµα» και «Τα Νέα» θα υποβαθµιστούν αξίες του αστικού µεταπολεµικού συστήµατος και θα καταρρεύσουν βασικές εστίες των Γραµµάτων, της Τέχνης και του Πολιτισµού. Και µαζί τους βεβαίως η κυβέρνηση και η αξιωµατική αντιπολίτευση που υποκριτικά εκδηλώνουν το ανδιαφέρον τους για τη διάσωση των εφηµερίδων αλλά επί της ουσίας αδιαφορούν και δεν συναινούν για την καταθεση µιας τροπολογίας που θα µπορούσε να λύσει προσωρινά το χρηµατοδοτικό πρόβληµα.
Στην πραγµατικότητα οι δύο εφηµερίδες, που εκδίδονται από τη δεκαετία του '20, φιµώνονται! Η διοίκηση του ΔΟΛ επιφυλάσσεται να αναπτύξει δηµοσίως τα επιχειρήµατά της σχετικά µε τη δίωξη του Οργανισµού. Οι εργαζόµενοι, όλοι όσοι υπηρέτησαν και υπηρετούν τις αξίες της ακηδεµόνευτης δηµοσιογραφίας, συνεχίζουν και θα συνεχίσουν, παρά τις αντιξοότητες, τον αγώνα για τη διάσωση του Οργανισµού, των ιστορικών εφηµερίδων και των άλλων εκδόσεών του.
Αυτή είναι η υπόσχεσή µας σε όλους εσάς που µείνατε µαζί µας τόσα χρόνια.


ΨΥΧΑΡΗ, ΒΑΛΕ ΠΡΩΤΑ ΕΣΥ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗ ΒΑΘΙΑ ΣΟΥ ΤΣΕΠΗ. | 08:48
Αντί ο κ. Ψυχάρης να γράφει δακρύβρεχτα άρθρα για το ποιός ..."σταγγαλίζει" τις εφημερίδες του και αντί να καλεί το Κράτος να τις σώσει, θα ήταν καλύτερο να βάλει ο ίδιος το χέρι στην τσέπη (και ακούγεται ότι έχει "βαθιά" τσέπη (η οποία μάλιστα δε μπορεί να δικαιολογηθεί και όλοι απορούμε πού τα βρήκε τόσα εκατομμύρια) και να σώσει ο ίδιος τις αγαπημένες του εφημερίδες. Αν το κάνει αυτό (όμως, να δώσει ό,τι έχει η βαθιά του τσέπη) προσωπικά δε θα είχα αντίρρηση να κάνουν και οι τράπεζες κάποια προσωρινή διευκόλυνση, διασφαλίζοντας όμως τα χρήματά τους. Έτσι είναι κύριε Ψυχάρη! Να βάλεις πρώτος το χέρι στην τσέπη. Επειδή, "υψηλή δημοσιογραφία" με τα λεφτά των άλλων, όλοι ξέρουμε να κάνουμε!
Τα λεφτά των άλλων!
απάντηση20
Αναπόσπαστο τμήμα της μεταπολίτευσης.. | 08:36
το Βήμα. Συμφωνώ με τους αναγνώστες που επικαλούνται τους κανόνες της αγοράς, της πραγματικότητας. Μας κατατρέχει μια ακατανόητη αντίληψη περί ιστορικότητας και ωφέλειας κάποιων πάλι ποτέ κραταιών "θεσμών" της κοινωνίας μας, οι οποίοι απέτυχαν. Τίποτε δεν πρέπει να διασωθεί πάση θυσία, αλλά όλοι και όλα υπό τον νόμο. Ισοπολοτεία, λοιπό, και για τον μικρομεσαίο επιτηδευματία, τον υπερχρεωμένο, για τον υπάλληλο των 400€, τον άνεργο.. Ένα κρατώ: το Βήμα, ακόμη και σε αυτή την έσχατη στιγμή, διατηρεί την αξιοπρέπειά του, αναρτώντας όλα τα σχόλια μας, ευμενή και δυσμενή, μια κατάκτηση της μεταπολίτευσης, αφήνοντας πίσω τη μισαλλοδοξία και το σκοταδισμό των άκρων. Δημοσιεύει σχόλια η Αυγή;
panos
απάντηση30
Αν από το ΒΗΜΑ | 00:46
εκδιωχθεί το ανθρώπινο δυναμικό και ο κύριος Ψυχάρης, υποθέτω ότι τότε δεν θα είναι το ΒΗΜΑ. Θα είναι μια άλλη εφημερίδα. Το έχουμε ξαναδεί το έργο και με άλλες εφημερίδες.
Κρίμα.
απάντηση66
Φοβοῦμαι...! | 00:09
Φοβοῦμαι πολύ...!
᾽Ιατρός,Γεώργιος Ν.Βασιλειάδης
απάντηση74
Κύριοι δεν σας στραγγάλισε κανένας, αυτό-στραγγαλιστήκατε! Μέρος 1 | 28/01/2017 23:18
Ακόμη και σήμερα, μπροστά στον κίνδυνο αναστολής της έκδοσης, εξακολουθείτε να παραμένετε αδιόρθωτοι και ανεύθυνοι. Όπως ακριβώς όταν δημοσιεύατε τα άρθρα για το σπίτι του Τσίπρα, για το δήθεν προσωπικό συμφέρον του Κατρούγκαλου για τα Ν/Σ που προωθούσε ως Υπ.Εργ. (περιπτώσεις για τις οποίες υποχρεωθήκατε να αναιρέσετε), όταν αναδημοσιεύατε τα ψευδή του τέως (του Glügsburg), όταν, οταν, όταν! Συνηθισμένοι στην πρακτική καθορισμού του πλαισίου της ειδησεογραφίας/δημοσιογραφίας, δεν αντιληφτήκατε την διορθωτική αντίδραση του διαδικτύου. Τα έντυπα του ΔΟΛ εργαλειοποίησαν σε μεγάλο βαθμό την πληροφορία, την διαστρέβλωσαν επανειλημμένα στην προσπάθεια τους …
Doros
απάντηση1320
Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
Κύριοι δεν σας στραγγάλισε κανένας, αυτό-στραγγαλιστήκατε! Μέρος 2 | 28/01/2017 23:17
… να υποστηρίξουν το καθεστώς της διαπλοκής και της διαφθοράς που οδήγησε την χώρα την ασυδοσία και στην πτώχευση. Ο πλουραλισμός, κύριο γνώρισμα των έντυπων του ΔΟΛ πριν την εμφάνιση της κρίσης, αντεστράφη μέχρι βαθμού κατεδάφισης υπολήψεων και συνειδήσεων (βλ. π.χ. Τσίπρας, Κατρούγκαλος, Πολάκης κ.α.) για χάρη της επαλήθευσης του δόγματος των ''δυο άκρων'' και της προφητείας του Σαμαρά για ''αριστερή παρένθεση''. Η ηγεσία του ΔΟΛ, στην περίπτωση της υπόθεσης της συνάντησης με την γάτα των Ιμαλαΐων, προτίμησε να ενταχτεί στο Club της εκβιαστικής δημοσιογραφίας, αντί να δώσει την εντύπωση ότι και μια αριστερή κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί προς…
Doros
απάντηση919
Κύριοι δεν σας στραγγάλισε κανένας, αυτό-στραγγαλιστήκατε! Μέρος 3 | 28/01/2017 23:15
… όφελος της αντικειμενικότητας και της διαυγείας στην πληροφόρηση της κοινωνίας. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Το ερώτημα σήμερα είναι: Θα είχαν τα έντυπα του ΔΟΛ (συμπεριλαμβανόμενου και του MEGA-TV) πιθανότητα μακροημέρευσης αν δεν συνέβαιναν όλα αυτά τα αρνητικά παράγωγα? Σίγουρα ΝΑΙ!
Doros
απάντηση520
Λυπάμαι | 28/01/2017 23:01
Το ΒΗΜΑ είναι πραγματικά ένα διδακτικό βιβλίο για όλους μας. Κλάσεις ανώτερο από άλλα έντυπα. Θέλω να συνεχίσει να κυκλοφορεί. Όχι όμως "πάση θυσία". Εκείνο το "... με αέρα" της εξεταστικής ήταν πολύ ιταμό και αλαζονικό.
Κοκκινοχωμίτης
απάντηση71
Κρίμα... | 28/01/2017 22:31
To vima.gr είναι ότι καλύτερο βρήκα εδώ και χρόνια. Καλύτερο από πολλά γερμανικά μέσα που διαβάζω. Σοβαρό,επαγγελματικό,πλούσια ύλη. Είθε να βρεθεί μια λύση.
Μυρτσίδης Αντώνης
απάντηση111
λίγη αυτοκριτική δεν βλάπτει.. | 28/01/2017 22:21
έχω την θλιβερή αίσθηση ότι αν δεν έφευγε πρόωρα ο Λαμπράκης δεν θα έφτανε εδώ η κατάσταση.. το έχουμε δει σε πολλές περιπτώσεις επιχειρήσεων όπου όταν εκλείψει ο πρωτεργάτης, οι απόγονοι τα κάνουν μαντάρα.. την αίσθηση μου αυτή, επιτείνει το γεγονός ότι δεν υπάρχει ούτε μια λέξη αυτοκριτικής.. για όλα φταίνε οι άλλοι.. δυστυχώς δεν μπορώ να το καταπιώ αμάσητο αυτό το πράγμα.. συμμερίζομαι μόνο τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους.. κανέναν άλλον.. κουράγιο παιδιά.. δυστυχώς ο αρχηγός σας αποδείχτηκε λίγος για τη δουλειά...
30 χρόνια αναγνώστης...
απάντηση124
KOYMANTO | 28/01/2017 22:03
EINAI KRIMA, DIOTI KAI OI DYO EINAI SOBARES EFHMERIDES , PAROTII POLES FORES TAYTISTHKAN ME POLITIKOYS POY KATESTREPSAN THN ELLADA, KAI H AITIA EINAI OTI OPIOS EKANE KOYMANTO KYTAZE ISOS TO DIKO TOY SYMFERON KAI OXI TO SYMFERON TOY ORGANISMOY. KAI GIAYTO POLY PRO PRIN EPREPE NA TO PROSEKSOYN AYTO OI SYMBOYLOI
andreas
απάντηση34
Η λειτουργία των κανόνων της ελεύθερης αγοράς | 28/01/2017 21:31
Κάθε ΜΜΕ αποτελεί επιχείρηση και κάθε επιχείρηση υπόκειται στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς. Δεν καταλαβαίνω γιατί οι επιχειρήσεις του Τύπου θα πρέπει να εξαιρούνται αυτού του κανόνα.
Ένας νεοφιλελεύθερος
απάντηση162
Το ΒΗΜΑ | 28/01/2017 20:47
έδειξε επί σειρά ετών ότι σέβονταν τους αναγνώστες του. Όταν αγοράζαμε το ΒΗΜΑ, αισθανόμασταν αξιοπρεπείς. Μαθαίναμε πολλά πράγματα για την επιστήμη, τον πολιτισμό, την ιστορία. Η πολιτική γραμμή που ακολουθούσε δεν άρεσε σε όλους, αλλά αυτό είναι φυσικό. Στον κύριο Ψυχάρη χρωστούμε μια αμοιβή στο βαθμό που ήταν υπεύθυνος για το κοινωνικό-πολιτιστικό-καλλιτεχνικό υλικό που επέλεγε να προσφέρει στους αναγνώστες του ΒΗΜΑτος και στους θεατές του MEGA . Νομίζω πως η Ελλάδα ήταν μια τυχερή χώρα που είχε το ΒΗΜΑ επί τόσα χρόνια. Θα μπορούσαν τα πράγματα να ήταν ακόμα καλύτερα; Το ευχόμαστε στην επανέκδοση. Σας ευχαριστούμε.
Μακάρι να ξεπεραστούν οι δυσκολίες.
απάντηση2910
Μη τα ρίχνετε στις τράπεζες | 28/01/2017 20:31
Οι τράπεζες δανείζουν τα χρήματα των καταθετών τους. Έχουν υποχρέωση να προστατεύουν αυτά τα χρήματα και να εξασφαλίζουν οτι εισπράττονται οι τόκοι για τα δάνεια που έδωσαν. Η ειδική διαχείρηση που επιβάλλουν οι τράπεζες σημαίνει οτι δεν εμπιστεύονται τους σημερινούς διαχειριστές για να τους διευκολύνουν. Οι νέοι διαχειριστές υποχρεούνται πρώτα να προσπαθήσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία της επιχείρησης αν αυτό ειναι εφικτό. Αν δεν ειναι τότε θα προσπαθήσουν να πουλήσουν οτι μπορεί να πουληθεί. Τότε θα προσκαλέσουν προσφορές για τα έντυπα και τα αλλά μέσα του οργανισμού. Επομένως η ειδική διαχείριση βάζει τέλος στο υπάρχον αποτυχημένο καθεστώς διαχείρισης και μόνο. Άδικο; μάλλον όχι
Αλέξανδρος Παπάζογλου
απάντηση295
karma is a bitch | 28/01/2017 20:16
ο δολ ζούσε πάνω από τις δυνατότητες του.
Κορνήλιος
απάντηση353
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ | 28/01/2017 19:32
Σεβαστές οι απόψεις όλων των αναγνωστών , άλλες πιο κοντά στην αλήθεια άλλες λιγότερο . Για εμένα όμως που πρωτοπήρα το Βήμα στα χέρια μου 15 χρονών για να μάθω να γράφω σωστά ως υποψήφια της τότε τρίτης δέσμης , που κρατάω ακόμα άρθρα και επιφυλλίδες , που έμαθα σε δικούς μου μαθητές να κάνουν το ίδιο και για 25 χρόνια από τότε δε το έχω χάσει μια φορά πώς να μπορέσω να μην το διαβάσω την άλλη Κυριακή ;
ΧΡΙΣΤΊΝΑ
απάντηση4811
τι θ΄ απογίνουμε | 28/01/2017 19:11
χωρίς μαλούχο? ήτο μια κάποια λύσις
Ξενιτευτής
απάντηση218
Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
κλαψ | 28/01/2017 19:10
που γράφουν στα καρτούν. Ιστορικό ατύχημα ήταν και το πασοκ. Ιστορικό ήταν και το σιδηρούν παραπέτασμα. Ακομή και το βυζάντιον ήταν ιστορικό. Έτσι είναι η σειρά του βήματος να γίνει ιστορικό δηλαδή να περάσει στην ιστορία. Τι σημαίνει μαζεύουν υπογραφές οι επώνυμοι κτλ Όσοι κόπτονται για το βήμα ή το κάθε βήμα ας κάνουνε έρανο και ας δώσουν τα δικά τους ευρώπουλα γα τη σωτηρία του βήματος. Να μη ζητούν από την κάθε κυβέρνηση ειδικές ρυθμίσεις και διαγραφές δανείων κάθε φορά. Δυστυχώς ή ευτυχώς τα έντυπα (βιβλία, εφημερίδες κτλ) έχουν αποθάνει παγκοσμίωςς προ πολλού. Είναι ταμπλέτες τώρα. Και όσες εφημερίδες δοκιμάσανε τη συνδρομή για το διαδικτυακό περιεχόμενο τους δεν πήγαν μακριά.
Ξενιτευτής
απάντηση2416
ο κομισσάριος; | 28/01/2017 19:01
Θα έπρεπε όμως να εξηγήσετε πόσα χρωστάτε, πόσα και πότε δανειστήκατε και που πήγαν τα λεφτά. Οι τράπεζες είναι αναμενόμενο να ζητάνε τα λεφτά τους, ιδίως τώρα που έχουν ζόρια. Τέλος φαίνεται ότι και ο καμισσάριος ώδινεν όρος...
Νικήτας
απάντηση505

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...