Αντώνης Σαμαράς: Εκλογές τώρα, δεν ξέρω αν θα σώζεται η χώρα μετά…

Σφοδρή κριτική στη διακυβέρνηση Τσίπρα ασκεί ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, χαρακτηρίζοντας ως μόνη λύση την άμεση προσφυγή στις κάλπες, ενώ δεν κρύβει την αγωνία του για το «εάν θα σώζεται η κατάσταση της χώρας μετά».
Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει πως χρειάζεται να αντιστραφεί η πολιτική των
τελευταίων δύο ετών σε όλα τα μέτωπα και να υπάρξει στροφή προς τις μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις.
Με δεδομένο ότι η παρούσα Βουλή δεν μπορεί να δώσει λύση μέσω ενός ευρύτερου κυβερνητικού σχήματος, ο Αντώνης Σαμαράς τονίζει πως η κυβέρνηση που θα φέρει την απαιτούμενη αλλαγή μπορεί να προκύψει μόνο από προσφυγή στη λαϊκή βούληση.
«Βέβαια τις εκλογές τις φοβούνται. Φοβούνται για τα αδιέξοδα στα οποία έχουν οδηγήσει, φοβούνται και για το αποτέλεσμα των εκλογών, βλέπουν πως όσο πάει "βουλιάζουν" και άλλο. Το ερώτημα είναι ποιος από τους δύο φόβους θα επικρατήσει τελικά. Και αν θα "σώζεται" η κατάσταση της χώρας μετά...», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς.
Αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του πως είναι έτοιμος να κυβερνήσει, προσθέτοντας πως δεν είναι ο πρόεδρος της ΝΔ που πιέζει για εκλογές, αλλά η πραγματικότητα.
«Η κυβέρνηση που χρειάζεται σήμερα πρέπει να επαναφέρει τη χώρα στις μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις. Και πρέπει να εμπνεύσει ασφάλεια μέσα στη χώρα και υπευθυνότητα στο εξωτερικό. Μια τέτοια κυβέρνηση μόνον από εκλογές μπορεί να προκύψει», τόνισε ο κ. Σαμαράς.
«Η κοινωνία βρίσκεται σε απόγνωση», τονίζει ο κ. Σαμαράς σημειώνοντας πως η ΝΔ έχει σταθερά διψήφιο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας – παρότι είναι στην εξουσία – χάνει συνεχώς στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.
Ο πρώην πρωθυπουργός δίνει την δική του απάντηση σε εκείνους που υποστηρίζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αυτά που δεν τολμούσε να κάνει η δική του κυβέρνηση, λέγοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας κάνει πράγματα εντελώς αχρείαστα και πολύ οδυνηρά για τον κόσμο, «όπως οι αυξήσεις σε όλους τους φόρους και η εκτόξευση των ασφαλιστικών εισφορών. Τέτοια μέτρα η τρόικα δεν τα ζητούσε καν από εμάς στο τέλος της διακυβέρνησης μας».
Αναφερόμενος στα πράγματα «που ματαίωσαν ή μπλόκαραν», ο Αντώνης Σαμαράς μιλά για τις μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες έχουν "βαλτώσει" επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ.
"Ζητούν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να πάρει μέτρα πολύ οδυνηρά για τον κόσμο, επειδή δεν κάνει αυτά που έπρεπε να γίνουν. Και επειδή ματαίωσε όσα εμείς είχαμε τολμήσει και είχαμε ξεκινήσει", αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως «οι ιλιγγιώδεις φόροι δεν αποτελούν μεταρρύθμιση».
Ο κ. Σαμαράς κάνει και τη δική του αποτίμηση της θητείας του στην πρωθυπουργία, ενώ ερωτηθείς αν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ΔΝΤ του «τράβηξαν το χαλί» ζητώντας το φθινόπωρο του 2014 περισσότερα μέτρα για να κλείσει η αξιολόγηση, απάντησε πως η αξιολόγηση τελικά δεν έκλεισε για πολιτικούς λόγους: "Γιατί οι δανειστές κατάλαβαν ότι μάλλον δεν θα καταφέρναμε να εκλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οπότε θα πηγαίναμε αναγκαστικά σε πρόωρες εκλογές".
Ερωτηθείς αν ο ίδιος πρότεινε τότε τον Φώτη Κουβέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε: «Εκείνο που μπορώ σήμερα να σας πω είναι πως στον κ. Κουβέλη έφτασε τότε η πρότασή μας από διάφορες πλευρές και όχι μόνο από τη ΝΔ. Και βεβαίως, και από τον υπουργό μου Επικρατείας τον κ. Σταμάτη. Τι ''δεν κατάλαβε'' δηλαδή; Απλώς είχε πάρει ήδη τις αποφάσεις του: να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό το πλήρωσε ολόκληρη η χώρα».
Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρεται και στη συμφωνία που έκανε με τον Ερντογάν, μια συμφωνία που διατήρησε την «ηρεμία» στην περιοχή. «Ήταν πολύ διαφορετικός τότε από ό,τι σήμερα. Από τις αρχές του 2013 τα πράγματα και για την τουρκική οικονομία άρχισαν να δυσκολεύουν. Επομένως, είχε ανάγκη και εκείνος συνθήκες “ηρεμίας” στα ελληνοτουρκικά, όπως άλλωστε κι εμείς. Του είπα τότε: “Ούτε εσύ θέλεις τώρα περισπασμούς ούτε κι εμείς. Οπότε μη ρίχνεις λάδι στη φωτιά, ώστε να μπούμε ξανά σε ανάπτυξη και οι δύο χώρες”. Και εκείνος ανταποκρίθηκε. Τότε. Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Και ο ίδιος πλέον, πολύ προκλητικός και απρόβλεπτος».

    ΠΑΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ
Έτσι σε εξαπάτησε ο Σαμαράς το 2012 Πόσα έκανε ο Σαμαράς σε 15 μήνες; Βρείτε & κερδίστε

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...