Η Μιχριμπάν “σκανδαλίζει” την Τουρκία

Σκάνδαλο έχει ξεσπάσει, όχι στο Αζερμπαϊτζάν που θα ήταν το λογικό, αλλά στην Τουρκία μετά τον απροκάλυπτο διορισμό της… ωραίας πρώτης κυρίας της χώρας στη θέση της αντιπροέδρου από τον ίδιο της το σύζυγο, χωρίς να τηρηθεί ούτε μία νομική διαδικασία ούτε έστω ένα… διαγωνισμός! Απλά τη διόρισε...
Η απόφαση αυτή του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγεφ, χαιρετίστηκε δημοσίως και από τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ,
που έσπευσε να συγχαρεί τη Μιχριμπάν Αλίγεβα για τα νέα της καθήκοντα,
ωστόσο πολιτικοί και ΜΜΕ στην Τουρκία θεωρούν το θέμα μέγα σκάνδαλο, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη.
Μάλιστα, κάποιοι ανησυχούν ότι το «αζέρικου τύπου προεδρικό σύστημα», δεν θα αργήσει να εφαρμοστεί και στην Τουρκία, αν λάβει κανείς υπόψη τις αδελφικές σχέσεις που έχουν τα δύο κράτη λόγω ομοεθνίας και άλλων κοινών...
Ο Τούρκος καθηγητής Νομικής, Μπουρχάν Κουζού, ο οποίος είναι ένας από τους ‘αρχιτέκτονες’ του νέου συντάγματος στην Τουρκία, κατέκρινε έντονα την απόφαση αυτή, λέγοντας ότι ‘δεν είναι πρέπουσα’. Όπως υποστήριξε, «σε κανένα πολιτικό μοντέλο δεν είναι σωστή και ηθική η ευνοιοκρατία και μάλιστα προς συγγενείς»
Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία (CHP), Ενγκίν Αλτάι, σχολίασε σκωπτικά ότι «στα προεδρικά συστήματα, ο πρόεδρος μπορεί κάλλιστα να διορίσει και το γιο του αντιπρόεδρο».
Πιο αιχμηρά είναι τα τουρκικά ΜΜΕ με το θέμα. Ο παρουσιαστής ειδήσεων, Φατίχ Πορτακάλ, του τουρκικού καναλιού FOX ήταν τόσο καυστικός, που το Αζερμπαϊτζάν αποφάσισε τη διακοπή της λειτουργίας και εκπομπής του καναλιού στη χώρα.
Ο Πορτακάλ σχολίασε ως εξής την είδηση: «Στο Αζερμπαϊτζάν υπάρχει ένα σύστημα ημι-προεδρικό. Είναι ένα σύστημα που η προεδρία περνάει από την οικογένεια στην οικογένεια. Ο πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγεφ, έκανε αντιπρόεδρο τη σύζυγό του Μιχριμπάν με ένα απλό διάταγμα. Θα μας πείτε τι σύστημα είναι αυτό; Κι όμως όσο είναι πολιτικό σύστημα η Δημοκρατία, άλλο τόσο είναι και αυτό. To αξίωμα δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Έχει να κάνει με τη δημοκρατική κοινωνία. Εδώ το λένε «αζέρικου τύπου» προεδρία. Είναι κι αυτό ένα είδος διακυβέρνησης. Πόσο δημοκρατικό είναι, πόσο σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ελευθερίες είναι προς συζήτηση… Ήταν απλά η κυρία του, τώρα ως πρώτη αντιπρόεδρος έγινε και αξιότιμη κυρία».
».

Όλες αυτές οι αντιδράσεις στην Τουρκία για την κ. Μιχριμπάν Αλίεβα, έχουν φέρει σε δύσκολη θέση πάντως την κυβέρνηση, ενόψει και του δημοψηφίσματος για την αλλαγή του πολιτεύματος επίσης σε προεδρικό.
Βέβαια ο Αζέρος πρόεδρος τι έκανε; Το αυτονόητο. Απλά έδωσε και τίτλο στο ρόλο που παίζει η σύζυγός του όλα αυτά τα χρόνια (14) που είναι στην εξουσία ο Ιλχάμ. Επισημοποίησε το ρόλο της γυναίκας που φέρεται να κρατά τα νήματα στη χώρα. Ήταν κοινό μυστικό ότι η Μιχριμπάν έδενε και έλυνε, ενώ ουκ ολίγες φορές έχει κατηγορηθεί για ασύστολες σπατάλες με στόχο την προσωπική της ανάδειξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...