To 2018 οι πρώτοι τουρίστες της Σελήνης

Η πρώτη διαστημική κρουαζιέρα θα πραγματοποιηθεί το 2018 σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ελον Μασκ, του δισεκατομμυρίου ιδρυτή της ιδιωτική εταιρείας SpaceX. Οι πρώτοι τουρίστες του φεγγαριού θα είναι δύο ιδιώτες που θα πετάξουν γύρω από την Σελήνη και θα επιστρέψουν στην Γη. Αν τελικά γίνει αυτό οι δύο ιδιώτες θα είναι οι πρώτοι άνθρωποι που θα πάνε τόσο μακριά στο διάστημα τα τελευταία 40 χρόνια.

Όπως αποκάλυψε την Δευτέρα ο Μασκ οι δύο ιδιώτες προσέγγισαν την εταιρεία για να τους στείλει μια εβδομαδιαία κρουαζιέρα μέσα στην επόμενη χρονιά. Οι δύο «τουρίστες» θα περάσουν περίπου μια εβδομάδα σε μια από τις ειδικές κάψουλες της SpaceX η οποία θα εκτοξευθεί μέσω ενός πυραύλου Falcon Heavy. Το διαστημόπλοιο θα είναι αυτοματοποιημένο αλλά οι ταξιδιώτες θα πρέπει να εκπαιδευτούν για να μπορούν να παρέμβουν άμα υπάρξει ανάγκη.
Ο Μασκ δεν αποκάλυψε το πόσο θα κοστίσει το ταξίδι. «Λίγο περισσότερο από όσο κοστίζει μια επανδρωμένη αποστολή στον διαστημικό σταθμό», δήλωσε. Μόνο ο πύραυλος με τον οποίο θα εκτοξευθεί το σκάφος με το οποίο θα ταξιδέψουν οι τουρίστες κοστίζει 90 εκατ. δολάρια. Ο ίδιος δεν αποκάλυψε ποιοι είναι οι δύο πελάτες.
Αυτοί δεν είναι οι πρώτοι τουρίστες του διαστήματος. Τουλάχιστον επτά πλούσιοι άνθρωποι έχουν πληρώσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για να επισκεφθούν τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ο οποίος βρίσκεται περίπου 320 χιλιόμετρα μακριά από την επιφάνεια της Γης. Το ταξίδι που σχεδιάζει η SpaceX είναι πολύ πιο μακρινό. Το φεγγάρι βρίσκεται 384.400 χιλιόμετρα μακριά από την Γη ενώ το σκάφος θα γυρίζει και από την άλλη μεριά του φεγγαριού οπότε η απόσταση θα ξεπεράσει τα 400.000 χιλιόμετρα.
Κανένας αστροναύτης δεν έχει πάει πιο μακριά από την ακτίνα χαμηλής τροχιάς της Γης από την τελευταία προσσελήνωση του προγράμματος Apollo της NASA το 1972. Η NASA εργάζεται πάνω στην παραγωγή ενός πυραύλου που θα μπορεί να οδηγήσει τους αστροναύτες στο βαθύ διάστημα για άλλη μια φορά.
Αυτό που εντυπωσίασε πολλούς είναι η ταχύτητα με την οποία προετοιμάζεται αυτό το ταξίδι με τον ιδρυτή της SpaceX να το τοποθετεί στα τέλη του 2018. Ωστόσο πολλοί παρατηρητές αναφέρουν πως μάλλον αυτό το χρονοδιάγραμμα θα πάει πίσω. Δεν θα είναι οι πρώτη φορά για την SpaceX που μπορεί να καθυστερήσει κάποιο project της, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα τα καταφέρει.
Ο Μασκ δήλωσε ότι τα ταξίδια στο φεγγάρι και τα έσοδα που θα προκύψουν από αυτά, καθώς και η ανάλογη εμπειρία, θα βοηθήσουν τη SpaceX) να υλοποιήσει τον απώτερο στόχο της: τη δημιουργία της πρώτης μόνιμης αποικίας στον 'Αρη. Εκτίμησε ότι μελλοντικά θα υπάρξει για την εταιρεία του μια αγορά ενός έως δύο αστροτουριστών ετησίως.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...