Πράκτορες σε απόγνωση. Ο ΟΠΑΠ καταγγέλλει όλες τις συμβάσεις

Αναβρασμός μεταξύ των πρακτόρων του ΟΠΑΠ, λόγω των εκβιαστικών τακτικών της εταιρείας. Έλαβαν τελεσίγραφο για να υπογράψουν νέα σύμβαση εργασίας ή να... κλείσουν σε ένα χρόνο! Προσανατολίζονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις

Σε υψηλούς τόνους συνεδριάζει  το ΔΣ της Ομοσπονδίας Πρακτόρων ΠΟΕΠΠ, με την Επιτροπή Διαχείρισης, για να λάβει αποφάσεις για το πώς θα απαντήσει στην καταγγελία της σύμβασης που απέστειλε ο ΟΠΑΠ στο σύνολο των πρακτορείων του.

Στη συνεδρίαση αναμετρώνται οι μετριοπαθείς πράκτορες, που είναι υπέρ της υπογραφής της νέας σύμβασης με τον ΟΠΑΠ,  με τους αρνητές της σύμβασης που στη Γ.Συνέλευση της προηγούμενης εβδομάδας ήταν περισσότεροι.
Εξετάζεται τόσο η πρόταση για απεργία τρεις ημέρες την εβδομάδα Δευτέρα, Τρίτη και Παρασκευή όσο και οι νομικές επιλογές αμφισβήτησης της καταγγελίας που έχει αποσταλεί σε όλα τα πρακτορεία από τον ΟΠΑΠ.

Υπογράφετε ή κλείνετε

Υπενθυμίζεται ο ΟΠΑΠ έχει στείλει τη νέα σύμβαση συνεργασίας στο σύνολο των 4.800 πρακτορείων του μαζί με καταγγελία της υπάρχουσας σύμβασης, αν δεν υπογράψουν τη νέα σύμβαση μέχρι τις 24 Μαρτίου. Η κίνηση αυτή του ΟΠΑΠ φέρνει τους πράκτορες μπροστά σε ένα εκβιαστικό  δίλημμα «ή υπογράφετε τη νέα σύμβαση ή λειτουργείτε ακόμη ένα χρόνο και κλείνετε».
Το σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ ΟΠΑΠ και πρακτόρων ξεκίνησε με το ηχηρό όχι στη σύμβαση που απέστειλαν οι πράκτορες από τη Γενική τους Συνέλευση την προηγούμενη εβδομάδα μπλοκάροντας τα σχέδια της εταιρείας να ελέγξει το δίκτυο.
Μετά το βέτο των πρακτόρων, με την καταψήφιση της προτεινόμενης από τον ΟΠΑΠ σύμβασης, από τη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Πρακτόρων, η ΟΠΑΠ όπως αναμενόταν κλιμάκωσε  τις πιέσεις για διάσπαση του μετώπου των πρακτόρων, επιδιώκοντας άμεσα την υπογραφή  συμβάσεων. Οι πράκτορες, είχαν ωστόσο αποφασίσει στη Συνέλευση ότι αν  η εταιρεία, πιέσει τους πράκτορες να υπογράψουν τη σύμβαση που καταψήφισαν,  θα μπλοκάρουν τα φρουτάκια στα πρακτορεία και θα εξετάσουν και κινητοποιήσεις.
Η απόφαση για όχι στη σύμβαση ελήφθη στη  Γενική Συνέλευση των πρακτόρων, τη προηγούμενη Δευτέρα και Τρίτη με πλειοψηφία 2/3  ή 51 ψήφοι υπέρ της σύμβασης έναντι 98 ψήφων κατά.

Το αίτημα και ο αιφνιδιασμός

 

Στο ψήφισμά τους, οι πράκτορες, αφού απέρριψαν τη σύμβαση του ΟΠΑΠ,  ζητούσαν από τον ΟΠΑΠ πίστωση χρόνου ώστε να πραγματοποιηθούν οι εκλογές για νέα ηγεσία στην Ομοσπονδία που θα γίνουν στις 13 Μαρτίου και οποιαδήποτε νέα συζήτηση να πραγματοποιηθεί μετά τις 24 Απριλίου, όταν και θα έχει αναλάβει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Πρακτόρων, το οποίο και θα ξεκινήσει από την αρχή τις συζητήσεις για νέα σύμβαση.
Ο ΟΠΑΠ όμως αγνόησε το ψήφισμά τους, και το αίτημά τους για δίμηνη αναστολή κάθε κίνησης για νέα σύμβαση, και επέλεξε να ξεκαθαρίζει με τους πράκτορες γρήγορα και απλά. Από την επόμενη μέρα κιόλας, από την προηγούμενη Τετάρτη άρχισε να στέλνει στα πρακτορεία την καταψηφισμένη από τη Συνέλευση σύμβαση, ζητώντας από τους πράκτορες να την υπογράψουν, μαζί με καταγγελία της υπάρχουσας σύμβασης, που πρακτικά σημαίνει ότι αν δεν υπογράψουν την νέα, θα έχουν δουλειά…. για  ένα χρόνο.
Η Συνέλευση αποφάσισε επίσης τη Σύσταση μιας Επιτροπής Διαχείρισης με ρόλο να  αναλάβει μαζί με το σημερινό ΔΣ της Ομοσπονδίας την ενημέρωση με επιστολή σε κάθε πράκτορα, για τα υπέρ και τα κατά της προτεινόμενης σύμβασης από τον ΟΠΑΠ αλλά και τις συνέπειες της άρνησης υπογραφής της.
Τα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας, είπαν ότι ο ΟΠΑΠ τους έχει ήδη προειδοποιήσει  «αν δεν περάσει η πρότασή μας  από τη Γενική Συνέλευση αυτό θα σημάνει και τη ρήξη», ενώ ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Τοπτσίδης σημείωσε, ότι η προειδοποίηση από τον ΟΠΑΠ ήταν σαφής: «Αν δεν μπορέσετε να περάσετε από το σώμα αυτό που διαπραγματευτήκατε, την επομένη δεν υπάρχετε». «Δεν πρόκειται να μας περιμένουν», σημείωσε. «Ήδη τους ζητήσαμε να περιμένουν να κάνουμε τις εκλογές μας και μας έγραψαν» , εννοώντας   ότι εκτιμά ότι ο ΟΠΑΠ δεν θα δώσει  περιθώρια καμιάς άλλης συζήτησης εφόσον απορρίφθηκε η σύμβαση, και θα ακολουθήσει άλλες επιλογές…

Υπάλληλοι σε δικαιώματα, επιχειρηματίες σε υποχρεώσεις

 

Υπενθυμίζεται ότι η νέα σύμβαση που προτείνει ο ΟΠΑΠ αλλάζει τα πάντα στα κεκτημένα των πρακτόρων  και ουσιαστικά γίνονται …υπάλληλοι σε δικαιώματα και επιχειρηματίες σε υποχρεώσεις. Μέσω της νέας σύμβασης ο ΟΠΑΠ μπορεί να προχωρήσει ανεμπόδιστα σε μια πλήρη αναδιάταξη του δικτύου των πρακτορείων, παίρνοντας πίσω άδειες και δίνοντας νέες κατά το δοκούν, ενώ τόσο οι άδειες όσο και οι μετεγκαταστάσεις και οι οικονομικοί όροι θα αποφασίζονται μονομερώς, ενώ η επένδυση στο κατάστημα, τα λειτουργικά  και τα κόστη της  μετεγκατάστασης θα βαραίνουν τον πράκτορα.
Το αν τελικά η νέα σύμβαση του ΟΠΑΠ θα γίνει αποδεκτή, θα κριθεί  τόσο από τις σημερινές αποφάσεις  της Ομοσπονδίας, όσο και από την επιτυχή εφαρμογή τους στην πράξη. Αν δηλαδή πράγματι στο σύνολό τους οι πράκτορες θα αρνηθούν να υπογράψουν ή θα διασπαστεί το μέτωπό τους, και καταφέρει έτσι ο ΟΠΑΠ να δέσει στο άρμα του κάποια πρακτορεία αδειάζοντας όσα αρνηθούν….
πηγη
Του Μιχάλη Πετρόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...