Oυάσιγκτον προς Άγκυρα: Δεν θέλουμε ένταση στο Αιγαίο

Το στίγμα της “ανησυχίας” στην Ουάσιγκτον για την τεταμένη κατάσταση στο Αιγαίο, έδωσε εσχάτως ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρυ Πάγιαττ, κατά την ομιλία του στο Φόρουμ των Δελφών (Αμερικανός πρέσβης: Ανησυχώ για «ατύχημα» στο Αιγαίο). Το Antinews αποκαλύπτει ότι, μόλις προ ημερών, ο αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα, κατά τη διάρκεια επαφών του στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών,
έσπευσε να επισημάνει στην τουρκική πλευρά ότι οι ΗΠΑ δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι την ένταση που υπάρχει στο Αιγαίο, και κάλεσαν την Τουρκία να ρίξει τους τόνους. Στο μεταξύ, στη Σούδα έχει δέσει το αμερικανικό αεροπλανοφόρο, “Τζώρτζ Μπούς”, το οποίο εκτιμάται ότι βρίσκεται στην Κρήτη τόσο, βέβαια, για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία, όσο και για τα ελληνοτουρκικά. Ένα ακόμη στοιχείο που έρχεται να επιβεβαιώσει την ανησυχία που υπάρχει στην Ουάσιγκτον για το Αιγαίο.
Να σημειωθεί ότι τόσο η ομιλία του Τ.Πάγιαττ, όσο και η διπλωματική παρέμβαση του αμερικανού πρέσβη στην Άγκυρα, εκδηλώνονται σε μικρό χρονικό διάστημα από τη στιγμή που άρχισαν να ξαναπαίρνουν μπροστά οι υπηρεσίες του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, μετά από την “ακινησία” που είχε παρατηρηθεί έως ότου αναλάβει η νέα πολιτική ηγεσία το υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον νέο υπουργό Ρεξ Τίλλερσον. Μέχρι πρόσφατα, διάχυτη ήταν η αίσθηση ότι οι πρεσβείες των ΗΠΑ, σε Αθήνα, Άγκυρα, αλλά και γενικότερα ανά τον κόσμο, δεν είχαν οδηγίες και κατευθύνσεις για το τι θα κάνουν. Οι παρεμβάσεις των δυο πρέσβεων, πάντως, δείχνουν ότι τα ελληνοτουρκικά, και ειδικά το άσχημο κλίμα στο Αιγαίο, βρίσκονται μεταξύ των σημαντικών προτεραιοτήτων της αμερικανικής πλευράς. Κάτι, άλλωστε, αναμενόμενο, εάν ληφθεί υπόψιν ότι το μόνο που δεν θα ήθελαν οι ΗΠΑ σε μια περιοχή που βρωμάει μπαρούτι, όπως η Ανατολική Μεσόγειος, η Βόρειος Αφρική και η Μέση Ανατολή, είναι να έχουν προβλήματα, και μάλιστα “θερμά”, στο Αιγαίο.
Oυάσιγκτον προς Άγκυρα: Δεν θέλουμε ένταση στο Αιγαίο 250948 photo
Ενδιαφέρον είναι ότι, εκτός της άφιξης του αμερικανικού αεροπλανοφόρου στη Σούδα, τις τελευταίες ημέρες η αμερικανική πρεσβεία προέβαλε επικοινωνιακά και την άφιξη στη Θεσσαλονίκη αμερικανικών δυνάμεων της 10ης Αερομεταφερόμενης μονάδας, με ελικόπτερα Black Hawk, προκειμένου να μετάσχουν στην κοινή ΝΑΤΟϊκή άσκηση με ελληνικές δυνάμεις. Ο κ.Πάγιαττ, μάλιστα, γνωστός για τις φωτογραφήσεις του, στο προηγούμενό του πόστο, στην Ουκρανία με αμερικανούς και ουκρανούς στρατιωτικούς, προέβη και εδώ σε ανάλογες φωτογραφήσεις στο λιμάνι της συμπρωτεύουσας, παρόντος του αρχηγού ΓΕΣ, Αλκιβιάδη Στεφανή. Γενικότερα, ο Τ.Πάγιαττ, πηγαινοέρχεται τόσο συχνά στη Σούδα, που φαίνεται να την έχει κάνει δεύτερο σπίτι του. Ο ίδιος, επίσης, με κάθε ευκαιρία δηλώνει ότι θέλει να συσφίξει ιδιαίτερα τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, και προφανώς αποσκοπεί να αλλάξει την αρνητική στάση της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινής γνώμης απέναντι στο ΝΑΤΟ, καθώς και στον ρόλο που παίζουν οι ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα και συνολικά στην περιοχή. Στην Κρήτη, δε, οι συναντήσεις του με εκπροσώπους της Εκκλησίας και τοπικούς παράγοντες είναι συχνότατες.
Στη Θεσσαλονίκη, ο αμερικανός πρέσβης, κατά την ομιλία του, έκανε λόγο για “στρατηγικής σημασίας συμμαχία ΗΠΑ – Ελλάδας”, είπε ότι η “θέση της Ελλάδας είναι στρατηγικά σημαντική”, και χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη “πύλη των Βαλκανίων και κλειδί προς τη Μαύρη Θάλασσα”. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα, κατά την Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, αποφασίστηκε η ενίσχυση της παρουσίας του Οργανισμού στη Μαύρη Θάλασσα έναντι της Ρωσίας, καθώς και η ανανέωση της ναυτικής ΝΑΤΟϊκής αποστολής στο Αιγαίο. Ταυτόχρονα, ιδιαιτέρως σημαντικές είναι οι εξελίξεις το τελευταίο διάστημα, στα Βαλκάνια, όπου επικρατεί κλίμα αστάθειας, ενώ εκτιμάται ότι έχει ενταθεί ο αμερικανο-ρωσικός “ανταγωνισμός”. Το στίγμα που δίδει, λοιπόν, ο κ.Πάγιαττ είναι ότι έχει έλθει στην Ελλάδα για Ρωσία, Τουρκία, Βαλκάνια. Ο ίδιος, ως γνωστόν, θεωρείται από τους “σκληρούς” του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ σε σχέση με τη Ρωσία. Κάτι, εξάλλου, που ουδόλως κρύβει. Να σημειωθεί ότι προσπάθειες για να εξισορροπήσει τον ερχομό Πάγιαττ στην Αθήνα φέρεται να έχει κάνει και η Μόσχα. Εσχάτως, στα Βαλκάνια βρέθηκε και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική πολιτική και την Άμυνα, Φεντερίκα Μογκερίνι, σε μια, πάντως, όχι και τόσο επιτυχημένη “τουρνέ”. Ενδεικτικά, στα Σκόπια, όπου πλέον η κατάσταση διόλου καλή είναι, εισέπραξε τα πυρά και πολιτικών δυνάμεων εντός, αλλά και της Ρωσίας (!). Όχι και τόσο θετική ήταν η ατμόσφαιρα και στη Σερβία.
Oυάσιγκτον προς Άγκυρα: Δεν θέλουμε ένταση στο Αιγαίο 250949 photo
Και βέβαια, οι Συρζιαίοι (αντιιμπεριαλιστές) και ΑΝΕΛίτες (φιλοαμερικάνοι) της κυβέρνησης σπεύδουν με κάθε ευκαιρία να φωτογραφηθούν με τον κ.Πάγιαττ. Όπως ενδεικτικά, οι κ.κ.Κουρουμπλής και Καμμένος, πρόσφατα, μπροστά στο πορτραίτο του Τρούμαν, προς τιμήν του “σχεδίου Τρούμαν”, το οποίο, ως γνωστόν, εδώ και δεκαετίες η ελληνική Αριστερά κατακεραύνωνε και η Δεξιά εξυμνούσε. Τελευταία, μια επίσης ενδιαφέρουσα παρουσία στην Ελλάδα ήταν αυτή της Ρόμπιν Ντάνιγκαν (Robin Dunnigan), της αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών για ενεργειακά θέματα, η οποία συναντήθηκε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, επισκέφθηκε το μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ είχε επαφές με επιχειρηματικούς κύκλους. Και, βέβαια, το κύριο θέμα, όπως πάντα άλλωστε, ήταν η περαιτέρω προώθηση του αμερικανικού σχεδίου μεταφοράς αζέρικου φυσικού αερίου (ως σφήνα στα ρωσικά σχέδια), του νότιου διαδρόμου, δηλαδή, τμήμα του οποίου αποτελεί ο αγωγός ΤΑΡ που διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα. Επίσης, η τροφοδοσία της ευρύτερης περιοχής με φυσικό αέριο από εναλλακτικές πηγές.
πηγηOυάσιγκτον προς Άγκυρα: Δεν θέλουμε ένταση στο Αιγαίο 250950 photo

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...