Σταϊνμάγερ: Ο Ερντογάν θέτει σε κίνδυνο τις επιτυχίες της Τουρκίας (εικόνες – video)

«Σταματήστε τις αχαρακτήριστες συγκρίσεις με τους Ναζί! Μην διακόπτετε τους δεσμούς με εκείνους τους ανθρώπους που επιθυμούν μια σχέση εταίρων με την Τουρκία! Σεβαστείτε το κράτος δικαίου και την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης και των δημοσιογράφων! Και απελευθερώστε τον Ντενίζ Γιουτζέλ»
Ο πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, χρησιμοποίησε την πρώτη ομιλία του ως προέδρου για να διατυπώσει μια αυστηρή προειδοποίηση προς τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,
λέγοντας πως κινδυνεύει να καταστρέψει όλα όσα έχει επιτύχει η χώρα του τα τελευταία χρόνια και να βλάψει τις σχέσεις της με τους εταίρους της.

Ο Σταϊνμάγερ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, τόνισε επίσης ότι η σύμμαχος στο ΝΑΤΟ Τουρκία διακινδυνεύει να βλάψει τους διπλωματικούς δεσμούς της όταν κατηγορεί το Βερολίνο για ναζιστικές πρακτικές, επειδή απαγορεύτηκε σε τούρκους πολιτικούς να κάνουν προεκλογικές συγκεντρώσεις ενόψει του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του τουρκικού συντάγματος.

«Ο τρόπος που βλέπουμε (την Τουρκία) χαρακτηρίζεται από την ανησυχία ότι όλα όσα έχουν οικοδομηθεί στη διάρκεια ετών και δεκαετιών καταρρέουν», δήλωσε σήμερα ο Σταϊνμάγερ στην πρώτη ομιλία του ως προέδρου της χώρας.

«Πρόεδρε Ερντογάν, διακινδυνεύετε όλα όσα εσείς, μαζί με άλλους, έχετε οικοδομήσει», δήλωσε, προσθέτοντας πως θα καλωσορίσει «αξιόπιστες ενδείξεις» για άμβλυνση της κατάστασης.

«Σταματήστε τις αχαρακτήριστες συγκρίσεις με τους Ναζί! Μην διακόπτετε τους δεσμούς με εκείνους τους ανθρώπους που επιθυμούν μια σχέση εταίρων με την Τουρκία! Σεβαστείτε το κράτος δικαίου και την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης και των δημοσιογράφων! Και απελευθερώστε τον Ντενίζ Γιουτζέλ», συνέχισε.

Ο Σταϊνμάγερ σημείωσε ότι η Τουρκία είναι σήμερα μια διαφορετική χώρα από εκείνην που γνώρισαν οι επισκέπτες της πριν από 30 χρόνια, λόγω της ισχυρότερης οικονομίας της, των μεταρρυθμίσεων και των φιλικών σχέσεών της με την Ευρώπη.

«Αισθανόμασταν έναν ιδιαίτερο δεσμό με την πορεία που πήρε η Τουρκία (πριν από δύο δεκαετίες), που οφειλόταν επίσης και στους πολλούς ανθρώπους τουρκικής καταγωγής που ζουν και εργάζονται και βρίσκονται στο σπίτι τους στη Γερμανία» πρόσθεσε ο πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι αυτός ο δεσμός σήμερα διατρέχει κίνδυνο.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters)
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...