Ιδέες για τις πρώτες εξορμήσεις με άρωμα… καλοκαιριού

Με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν σχεδόν τους 30 βαθμούς Κελσίου πριν ακόμη καλά καλά μπει ο Μάιος ποιος δεν ονειρεύεται καλοκαιρινές βουτιές σε κρυστάλλινα νερά, παιχνίδια κάτω από τον ήλιο σε αμμώδεις παραλίες, δροσιστικά κοκτέιλ και χαλαρωτικές μουσικές δίπλα στη θάλασσα;
Τα μυαλά μας με λίγα λόγια έχουν πάρει ήδη αέρα, την ώρα που ο νους και το σώμα έχουν μπει για τα καλά σε mode καλοκαιρινών διακοπών.

Γι' αυτό και αδράξαμε την ευκαιρία να ετοιμάσουμε ένα θέμα με άρωμα... καλοκαιριού, συγκεντρώνοντας κάποιους από τους αγαπημένους μας προορισμούς για μίνι εξόρμηση (ένεκα και της πρωτομαγιάς, του πρώτου τριημέρου μετά το Πάσχα) από το κλεινόν άστυ που μας μυούν από νωρίς σε summer mood.

Σπέτσες

spetses1
Οι αρχοντικές Σπέτσες μας καλούν στο πανέμορφο «σκηνικό» τους για την πρώτη μας καλοκαιρινή εξόρμηση. Από τα πιο όμορφα νησιά του Αργοσαρωνικού και σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα, ενδείκνυνται για το πρώτο τριήμερο της σεζόν με άρωμα... καλοκαιριού!
Οι λίγες (το νησί καταλαμβάνει μία έκταση 22,5 τ.χλμ.) παραλίες, οι αξιόλογες και ποιοτικές επιλογές σε ό,τι αφορά στη διασκέδαση, αλλά και οι πανέμορφες εικόνες και τα τοπία που σίγουρα θα μείνουν χαραγμένα στη μνήμη σας, θα σας κάνουν να τις συμπεριλάβετε σίγουρα στους αγαπημένους προορισμούς σας για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς αλλά και την πρώτη καλοκαιρινή σας εξόρμηση.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως το συγκεκριμένο νησί αποτελεί αγαπημένο προορισμό των Αθηναίων για short breaks.
spetses2
Διαμονή: Σε απόσταση 10' από την Ντάπια βρίσκεται το Economou Mansion (τηλ. 22980 73400, www.economouspetses.gr) το οποίο στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό αρχοντικό του 1851 και διαθέτει 6 σουίτες με παραδοσιακή διακόσμηση. Για πιο high end υπηρεσίες και μια μοναδική εμπειρία διαμονής και φιλοξενίας στο αρχοντικό νησί προτιμήστε το 4* boutique hotel Orloff Resort (Παλιό Λιμάνι, τηλ. 22980 75444, www.orloffresort.com) πολύ κοντά στο γραφικό Παλιό Λιμάνι των Σπετσών και σε απόσταση 500 μ. από την παραλία της Αγίας Μαρίνας.
Ακόμη κι αν δεν το προτιμήσετε για τη διαμονή σας, το Poseidonion Grand Hotel αποτελεί σημείο αναφοράς για το αρχοντικό νησί των Σπετσών, με μια επιβλητική παρουσία στο χρόνο που μας γυρνάει πολλά χρόνια πίσω. Μπορείτε να το επιλέξετε για έναν απολαυστικό καφέ με θέα στην εντυπωσιακή Πλατεία Μπουμπουλίνας (Ντάπια, τηλ. 22980 74553, www.poseidonion.com).
Φαγητό: Για γεύσεις της μεσογειακής κουζίνας με έμφαση στα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, προτιμήστε το Νερό της Αγάπης στην Κουνουπίτσα (τηλ. 22980 74009, nerotisagapis.gr).
Για μεγάλες μερίδες ζουμερών κρεατικών στο Παχνί (τηλ. 22980 75266) στην περιοχή της Ανάληψης. Για σπιτκή ψαρόσουπα και μαγειρευτά στον Πάτραλη (τηλ. 22980 75380, www.patralis.gr) στην Κουνουπίτσα.

Τζια

tzia1
Με μεγάλο ατού της το γεγονός ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα -το ταξίδι από το Λαύριο διαρκεί μόλις μία ώρα- η Κέα, γνωστή και ως Τζια, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους αγαπημένους προορισμούς των Αθηναίων, και όχι μόνο, και ιδιαιτέρως όσων διαθέτουν ιστιοπλοϊκό ή φουσκωτό σκάφος.
Με ιδιαίτερα κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, μας προσελκύει σαν άλλη σειρήνα κοντά της έτσι ώστε να απολαύσουμε το πρώτο καλοκαιρινό μας τριήμερο στα όμορφα μέρη της. Βόλτες στην Ιουλίδα, λοιπόν, τη Χώρα και πιο γραφικό κομμάτι του νησιού, ψαροφαγία στο παραθαλάσσιο Βουρκάρι -εδώ αράζουν και τα περισσότερα ιστιοπλοϊκά που καταπλέουν στο νησί-, μακροβούτια στα καταγάλανα νερά των ακτών της –οι πιο φημισμένες είναι το Γιαλισκάρι, ο Οτζιάς, οι Ποιήσσες, ο Κούνδουρος και η Καρθαία– συνθέτουν τις πρώτες μας καλοκαιρινές εμπειρίες της σεζόν στην κοσμοπολίτικη Τζια.
tzia2
Διαμονή: Το Μελτέμι, πάνω ακριβώς από την παραλία του Γιαλισκαρίου, διαθέτει πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια για αυτόνομες διακοπές με value for money φιλοσοφία (Γιαλισκάρι, τηλ. 22880 21286, www.meltemikea.gr). Οικονομική επιλογή, επίσης, αποτελεί και τα στούντιο του United Europe, στην Κορησσία (το λιμάνι του νησιού), μια οικογενειακή επιχείρηση 200 μ. από τη θάλασσα (Κορησσία, τηλ. 22880 21362, www.uekeastudios.gr).
Φαγητό: Σε ένα από τα πιο φημισμένα και κοσμοπολίτικα σημεία του νησιού, το Βουρκάκι, ο Αρίστος και η αστακομακαρονάδα του αποτελούν σταθερή αξία για όσους λατρεύουν τα θαλασσινά. Υψηλής ποιότητας κουζίνα, φρέσκα ψάρια ημέρας και ευγενικό προσωπικό στα συν που το κάνουν τόσο αγαπητό στους επισκέπτες της Τζιας (Βουρκάρι, τηλ. 22880 21475).

Καλαμάτα

kalamata1
Τον τελευταίο καιρό έχει πάρει πολύ τα πάνω της, αποτελώντας δημοφιλή προορισμό της Πελοποννήσου για τους weekenders της Αθήνας και όχι μόνο. Με τον καινούριο δρόμο να την φέρνει ακόμη γρηγορότερα πιο κοντά στην Αθήνα αλλά και την βρετανική Telegraph να την συμπεριλαμβάνει ανάμεσα στους 13 κορυφαίους λιγότερο γνωστούς προς το μαζικό τουρισμό ευρωπαϊκούς προορισμούς, η πρωτεύουσα της Μεσσηνίας δεν θα μπορούσε να λείπει από τις προτάσεις μας.
Η Καλαμάτα, λοιπόν, είναι μια ζωντανή πόλη με έντονη πολιτιστική δραστηριότητα που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει άλλες μεγαλουπόλεις της Ελλάδας. Έχοντας την ως ορμητήριο θα επισκεφτείτε και θα ανακαλύψετε από κοντά την ιδιαιτερότητα της Μεσσηνιακής Μάνης - απαραίτητες στάσεις η Στούπα και η Καρδαμύλη, όπου θα απολαύσετε και δροσιστικές βουτιές στις αντίστοιχες παραλίες τους.
Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τις κοντινές στην πόλη ακρογιαλιές (Βέργα, Μικρή Μαντίνεια, Ακρογιάλι Αβίας, Σάντοβα) αλλά και εκείνη που βρίσκεται μέσα στην πόλη! Απαραίτητη στάση για φρέσκο ψάρι στο γραφικό ψαροχώρι των Κιτριών.
kalamata2
Διαμονή: Στο Comfy boutique Hotel στο κέντρο της Καλαμάτας, ένα city hotel 3* με minimal διακόσμηση και λιτή αρχιτεκτονική, ιδανική επιλογή τόσο για όσους ταξιδεύουν στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας για επαγγελματικούς λόγους, όσο και για εκείνους που βρίσκονται σε αυτή για αναψυχή. (Κρήτης & Βύρωνος, τηλ. 27210 90128, www.comfyhotel.gr).
Φαγητό: Στη Μυλόπετρα (Μπενάκη 6, τηλ. 27210 98950) στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Καλαμάτας, για παραδοσιακές γεύσεις παρασκευασμένες από τοπικά προϊόντα. Στο Γαϊτάναρο (τηλ. 27210 58370) στο ψαροχώρι Κιτριές για ολόφρεσκο ψάρι δίπλα στη θάλασσα. Στο Τζίμη (τηλ. 27210 23999), στην Πλατεία Αγίων Αποστόλων στο ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας για το πιο φημισμένο σουβλάκι της πόλης.

Ναύπλιο

Πάντα επίκαιρο και πάντα αγαπημένη επιλογή, όταν έχουμε ξεμείνει από ιδέες, το Ναύπλιο αποτελεί αγαπημένο προορισμό όλων, ιδίως εκείνων που θέλουν να ξεφύγουν έστω και για λίγο από την κουραστική καθημερινότητα. Ακόμη και τώρα, λοιπόν, που επιθυμούμε να κάνουμε τα πρώτα μας μακροβούτια, η κουκλίστικη πρωτεύουσα της Αργολίδας ενδείκνυται για μίνι εξόρμηση από το κλεινόν άστυ. Εκτός από τις βόλτες μας στην πανέμορφη Παλιά Πόλη, λοιπόν, με τα γραφικά σοκάκια και τα πολύχρωμα κτήρια, δοκιμάζουμε τις αντοχές μας επιχειρώντας μακροβούτια στην Αρβανιτιά -η παραλία που εντοπίζεται κάτω από τα βράχια της Ακροναυπλίας και προσεγγίζεται από την πόλη του Ναυπλίου (και) με τα πόδια- και την παραλία του Τολού (12 χλμ. από το Ναύπλιο), με την ψιλή άμμο και τα ρηχά νερά.

Διαμονή: Στεγασμένο σε ένα αναπαλαιωμένο κτήριο του 1830 στην καρδιά της Παλιάς Πόλης, το 999 Luxury Hotel είναι μια άκρως value for money πρόταση διαμονής, σε απόσταση αναπνοής από την κεντρική Πλατεία Συντάγματος (Σταϊκοπούλου & Κοκκίνου 13, Παλιά Πόλη, τηλ. 27520 27075, http://999hotel.gr). Εναλλακτική επιλογή ακριβώς πάνω στην Πλατεία Συντάγματος το Xenon Inn, το οποίο διαθέτει έξι δωμάτια και μία σουίτα διακοσμημένα με φινετσάτα έπιπλα, ξύλινα πατώματα και ζωγραφισμένες οροφές (Πλατεία Συντάγματος, Παλιά Πόλη, τηλ. 27520 29333, http://xenoninn.gr).
Φαγητό: Ολόφρεσκο ψάρι και θαλασσινά, γευστικοί ψαρομεζέδες και φιλικό service στο ουζερί- ψαροταβέρνα ο Ρούλης, στην παραλιακή οδό Ναυπλίου-Νέας Κίου, σε ένα όμορφο σημείο δίπλα στο κύμα, με θέα στην πόλη του Ναυπλίου (Παραλιακή Οδός Ναυπλίου-Νέας Κίου 253, τηλ. 27510 52006). Μέσα στην πόλη του Ναυπλίου ο Σαβούρας, επί της παραλιακής Μπουμπουλίνας, αποτελεί σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες της αργολικής πρωτεύουσας για τα πιάτα με βάση το φρέσκο ψάρι και θαλασσινά, από καΐκια ντόπιων ψαράδων (Μπουμπουλίνας 79, τηλ. 27520 27704).

Σύρος


Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα και ιδιαίτερα νησιά της χώρας, αφού παραδίδει σταθερά μαθήματα ιστορίας και πολιτισμού τόσο στους Έλληνες όσο και στους ξένους επισκέπτες της. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο, αλλά και για το γεγονός ότι το ταξίδι από το λιμάνι του Πειραιά διαρκεί σχεδόν 4 ώρες, δεν θα μπορούσαμε να μην την συμπεριλάβουμε στο αφιέρωμά μας. Η πρώτη εικόνα που αντικρίζει κανείς είναι το λιμάνι, ενώ κατευθυνόμενος στα ενδότερα, έρχεται αντιμέτωπος με την πανέμορφη πρωτεύουσα Ερμούπολη με τα σοκάκια της να γοητεύουν και να προσκαλούν τον επισκέπτη να βυθιστεί με κάθε βήμα όλο και πιο βαθιά εκεί που χτυπάει η καρδιά του νησιού. Τα γοητευτικά χωριά, που κουβαλούν την αίγλη του παρελθόντος, γίνονται πόλος έλξης, ενώ οι άγριες και γαλήνιες παραλίες του νησιού -Κίνι, Μέγας Γιαλός, Γαλησσάς, Αζόλιμνος, Λωτός κ.α.- δίνουν στον επισκέπτη πλήθος επιλογών. Από τη ρεμπέτισσα Άνω Σύρο ως τα αριστοκρατικά Βαπόρια, η Σύρος επιβεβαιώνει πως μπορεί να μαγέψει όποιον της αφιερώσει χρόνο.

Διαμονή: Ένα παλιό αρχοντικό σε απόσταση αναπνοής από το λιμάνι και το κέντρο της Ερμούπολης μπορεί να γίνει το καταφύγιό σας, αρκεί να επιλέξετε τον ξενώνα Lila για τη διαμονή σας στη Σύρο. Το πραγματικά εντυπωσιακό πετρόκτιστο κτήριό του χρονολογείται στο 18ο αιώνα, στέγαζε το γαλλικό προξενείο και αναπαλαιώθηκε το 2002-03. Ο ξενώνας ξεχωρίζει για τη διακριτική κομψότητα και την απέριττη διακόσμηση των εσωτερικών χώρων του. (Ιωάννου Κοσμά & Φιλικής Εταιρείας, Ερμούπολη, τηλ. 22810 82738, http://guesthouse.gr). Εάν επιθυμείτε high end υπηρεσίες επιλέξτε το 5* Boutique Hotel Ploes που στεγάζεται σε ένα διατηρητέο αρχοντικό του 19ου αιώνα, λίγα μέτρα από το κέντρο της Ερμούπολης. Απόλυτα ενταγμένο σε ένα άκρως αριστοκρατικό και γοητευτικό σκηνικό, εγγυάται στους επισκέπτες του ατμοσφαιρική διαμονή και παροχές υψηλού επιπέδου (Απόλλωνος 2, Ερμούπολη, τηλ. 22810 79360, www.hotelploes.gr).
Φαγητό: Στο εστιατόριο Αλλού Γυαλού (τηλ. 22810 71196) στην παραλία Κίνι για γεύσεις της δημιουργικής ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας. Στο Αρχονταρίκι της Μαρίτσας (Εμ. Ροΐδη 8, τηλ. 22810 86771) στην Ερμούπολη για αυθεντικά, ελληνικά εδέσματα. Στην ιστορική ταβέρνα του Λιλή στην Άνω Σύρο (τηλ. 22810 88087) για εξαιρετικά αιγοπελαγίτικα πιάτα.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...