Κεφαλονιά Πλατεία Βαλλιάνου: Το πριν και το μετά ενός μεγάλου έργου… [εικόνες + βίντεο]

Η πλατεία Βαλλιάνου, που τόσος ντόρος έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες σε ολόκληρη την Ελλάδα για το χρόνο ρεκόρ κατασκευή της, πήρε το όνομα της από τον Κεφαλλονίτη ευεργέτη Παναγή Βαλλιάνο. Μάλιστα, ο ανδριάντας του βρίσκεται έως σήμερα στο πάνω μέρος της πλατείας.

Η πλατεία Βαλλιάνου τα μέσα της δεκαετίας του 70
Ολόκληρο το χρόνο ή κεντρική πλατεία της Κεφαλονιάς χρησιμοποιείται για σημαντικές κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Είναι δε ιδιαίτερα δημοφιλής για τους τουρίστες και τους επισκέπτες κατά τη θερινή περίοδο.

Για περίπου 40 χρόνια η πλατεία παρέμενε στην ίδια κατάσταση. Η μόνη παρέμβαση ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 80 όταν γκρεμίστηκε το άγαλμα του Ιωάννη Μεταξά.

Μέσα στο 2011 υπογράφεται από τον τότε υπουργό Θάνο Μωραϊτη η ανάπλαση της Κεντρικής πλατείας και της Παναγή Βαλλιάνου μέσω κρατικής χρηματοδότησης (ΠΔΕ). Παράλληλα βγαίνουν για τη Κεφαλονιά άλλα δύο έργα, αυτό της ανάπλασης της παραλιακής (παλιά λαχαναγορά) καθώς και του παλιού σχολείου Θουκυδίδης Βαλεντής στο Ληξούρι.

Η οδός Παναγή Βαλλιάνου όπώς ήταν μέχρι τις αρχές του 2017
Η παλιά λαχαναγορά με τις πρόχειρες ξύλινες κατασκευές
Στις 23 Φεβρουαρίου του 2016 υπογράφεται η σύμβαση για το έργο της νέας πλατείας στο δημαρχείο Κεφαλονιάς.

Οι καταστηματάρχες ενημερώνονται απο τον αντιδήμαρχο Δ. Λυκούδη
Παρά τα προβλήματα και τις δεκάδες καταγγελίες, το έργο ξεκινά τον Φεβρουάριο του 2017 και μέσα σε χρόνο ρεκόρ, στις 18 Ιουνίου παραδίδεται στους κατοίκους του νησιού. Οι εργασίες για 90 ημέρες ήταν εντατικές και ασταμάτητες, πράγμα παράδοξο για δημόσιο έργο στην Ελλάδα.

Η πλατεία Βαλλιάνου ΠΡΙΝ


Η πλατεία Αργοστολίου έως το τέλος του 2016Η Πλατεία Βαλλιάνου ΣΗΜΕΡΑ


Η οδός Παναγή Βαλλιάνου ΠΡΙΝ


Η οδός Παναγή Βαλλιάνου ΣΗΜΕΡΑΗ Παραλιακή (παλιά λαχαναγορά) ΠρινΗ Παραλιακή (παλιά λαχαναγορά) Σήμερα Το Ά Δημ. σχολείο Θουκυδίδης Βαλεντής ΠΡΙΝ

 Το Ά Δημ. σχολείο Θουκυδίδης Βαλεντής Σήμερα

 Πηγη
Δημοσίευση σχολίου
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...