Λαοθάλασσα στο συλλαλητήριο για το Σκοπιανό

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή, την περιοχή του Συντάγματος ασφυκτικά γεμάτη και κόσμο να εξακολουθεί να καταφτάνει στο κέντρο της Αθήνας είτε από κοντά είτε από άλλες πόλεις της Ελλάδας, βρίσκεται σε εξέλιξη το συλλαλητήριο για το Σκοπιανό. Κρατώντας πανό με μηνύματα για την ονομασία της Μακεδονίας, φωνάζοντας συνθήματα και τραγουδώντας, οι διαδηλωτές δίνουν το στίγμα τους ενώ στον γερανό, πάνω στην πλατεία Συντάγματος, έχει υψωθεί τεράστια ελληνική σημαία.
























Οι συμμετέχοντες έφτασαν στην Αθήνα από νωρίς το πρωί, με πλοία και πούλμαν, από πολλά μέρη της Ελλάδας, και στις 2 άρχισαν οι επίσημες ομιλίες. Κεντρικοί ομιλητές είναι ο Μίκης Θεοδωράκης, ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης και ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος.
mikis01
Χαιρετισμοί αναμένονταν από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη, εκπροσώπους Ομοσπονδιών Ποντίων, Βλάχων, Σαρακατσάνων, Θρακιωτών κ.α. ενώ έντονη είναι και η παρουσία Κρητών αλλά και απογόνων Μακεδονομάχων στην κεντρική εξέδρα. Εκ μέρους της συντονιστικής επιτροπής, χαιρετισμό απηύθυνε η συντονίστρια Παμμακεδονικών Ενώσεων Νίνα Γκατζούλη.
metkjn2
Οι παριστάμενοι αποθέωσαν, νωρίτερα, τους Εύζωνες, σε μια εξαιρετικά εντυπωσιακή αλλαγή φρουράς στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, με την μπάντα να παίζει το «Μακεδονία Ξακουστή».Η κυκλοφορία έχει διακοπεί στο κέντρο της Αθήνας ενώ από τις δέκα το πρωί έχουν κλείσει οι σταθμοί του μετρό σε Σύνταγμα, Ομόνοια και Πανεπιστήμιο.


Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη

Με κείμενό τους σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, οι άνθρωποι που «χτύπησαν» χθες στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη, πετώντας μπογιές στο εξωτερικό του και γράφοντας το σύνθημα «Η ιστορία σου ξεκινάει από το βουνό και καταλήγει στον εθνικό βούρκο της πλατείας Συντάγματος» ανέλαβαν την ευθύνη.
Στο σύντομο κείμενο, που υπογράφεται «αναρχικές/αναρχικοί», αναφέρουν: «ο Μίκης θα είναι αύριο κεντρικός ομιλητής στο “συλλαλητήριο για το Μακεδονικό”, παίρνοντας θέση στην ανασυγκρότηση του εθνικού κορμού, μαζί με όλο τον εθνικιστικό, πατριωτικό συρφετό, την ίδια ώρα που η επίθεση στους “από τα κάτω” εντείνεται με αντιαπεργιακούς νόμους, πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών κλπ συμβάλλοντας στην γενικότερη υποτίμηση των ζωών μας…».
19f15zf7
Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:
«Σήμερα το μεσημέρι μερικές συντρόφισσες και σύντροφοι παρεμβήκαμε στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη, γράφοντας στην πρόσοψη: “Η ιστορία σου ξεκινάει από το βουνό και καταλήγει στον εθνικό βούρκο της πλατείας Συντάγματος”. Στη συνέχεια πετάξαμε μπογιές και αποχωρήσαμε.
Ο Μίκης θα είναι αύριο κεντρικός ομιλητής στο “συλλαλητήριο για το Μακεδονικό”, παίρνοντας θέση στην ανασυγκρότηση του εθνικού κορμού, μαζί με όλο τον εθνικιστικό, πατριωτικό συρφετό, την ίδια ώρα που η επίθεση στους “από τα κάτω” εντείνεται με αντιαπεργιακούς νόμους, πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών κλπ συμβάλλοντας στην γενικότερη υποτίμηση των ζωών μας…
ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ,
Ο ΕΧΘΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ
αναρχικές/αναρχικοί».
«Είμαι ήρεμος και έτοιμος» σχολίασε πάντως ο ίδιος, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του. Όταν ρωτήθηκε ποιο είναι το μήνυμά του για τον κόσμο, απάντησε: «Να μην πτοηθούν. Να αυξήσουν την θέληση, τον θυμό, την αποφασιστικότητα και την ορμητικότητά τους».
Βίντεο - φωτορεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...