Κίνα, Ρωσία, Ιράν πραγματοποιούν γυμνάσια στη "ζώνη ασφαλείας" του Ορμούζ

Από την Παρασκευή, η Κίνα, το Ιράν και η Ρωσία θα διεξάγουν κοινές ναυτικές ασκήσεις στον Ινδικό Ωκεανό και στον Κόλπο του Ομάν, εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του περσικού κράτους.
Η Κίνα θα στείλει το  καταδρομικό με τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους Xining στις ασκήσεις που θα διαρκέσουν μέχρι τη Δευτέρα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Wu Qian και πρόσθεσε ότι οι ασκήσεις αποτελούν μέρος της κανονικής στρατιωτικής συνεργασίας που είναι σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς πρακτικές.

Από γεωπολιτική άποψη, ο χώρος όπου διεξάγονται οι κοινές ασκήσεις είναι δυνητικά πολύ ευαίσθητος, καθώς περιλαμβάνει το στενό του Hormuz, το οποίο συνδέει τον Περσικό Κόλπο και τον Κόλπο του Ομάν.
Αυτός ο φυσικός διάδρομος μήκους 90 ναυτικών μιλίων αποτελεί   εξαιρετικά σημαντική θέση για το εμπόριο δεδομένου ότι το 33% του υγροποιημένου φυσικού αερίου και το 25% της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου περνούν μέσα από αυτό.
Αυτά τα γυμνάσια τεσσάρων ημερών φαίνεται να υποδηλώνουν ότι η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν σχηματίζουν συνασπισμό ανταποκρινόμενο στον ισχυρισμό των ΗΠΑ ότι θα επιβάλουν τον έλεγχό τους στον Περσικό Κόλπο και στη Θάλασσα του Ομάν.
Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2019, 10:51    πηγη αθρου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...