Μπορεί το… διπλό πρωινό να οδηγήσει σε απώλεια βάρους;

Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, σωστά; Γιατί λοιπόν να μην το απολαύσετε εις διπλούν; Yπάρχει μια τάση που κερδίζει όλο και περισσότερους υποστηρικτές σύμφωνα με την οποία ένα διπλό πρωινό συμβάλει στην απώλεια βάρους.
Εφόσον τρώτε περισσότερο το πρωί θα έχετε λιγότερη όρεξη για να καταναλώσετε κάποιο σνακ τις βραδινές ώρες όπου είναι και δυσκολότερο να χάσετε θερμίδες.

Τι λέει η μελέτη…

Μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές του Γέιλ στο πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ υποστηρίζει πως τρώγοντας κάτι ελαφρύ για να θέσετε σε λειτουργία τον μεταβολισμό σας και στην απολαμβάνοντας ένα μικρό γεύμα 1-2 ώρες αργότερα, μπορεί να σας κρατήσει χορτάτους μέχρι την ώρα του μεσημεριανού αλλά και να σας αποτρέψει από το να το παρακάνετε με τα σνακ την υπόλοιπη ημέρα.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Pediatric Obesity» εμφάνισε τα αποτελέσματα ελέγχου του βάρους 12 μαθητών που επιλέχθηκαν τυχαία μέσα σε διάστημα 2 ετών. Η ερευνητική ομάδα μελέτησε 6 διαφορετικές διατροφικές συνήθειες: Eκείνων που απέφευγαν το πρωινό γεύμα, εκείνων που έτρωγαν στο σχολείο αλλά όχι πάντα, εκείνων που έτρωγαν σπίτι αλλά όχι πάντα, εκείνων που συνήθιζαν να τρώνε στο σχολείο, εκείνων που έτρωγαν συνήθως σπίτι και εκείνων των μαθητών που έτρωγαν διπλό πρωινό.
Διαπιστώθηκε πως οι μαθητές που έτρωγαν διπλή μερίδα πρωινού είχαν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι από τους υπόλοιπους.

Το λάθος

Η συνήθεια να τρώει κανείς ένα πλούσιο πρωινό, του επιτρέπει να γεμίσει το στομάχι του ως έναν βαθμό πριν φύγει για την δουλειά. «Συναντώ πολλούς πελάτες οι οποίοι καταλήγουν να τσιμπολογούν συνεχώς τις βραδινές ώρες επειδή το πρωί δεν έχουν φάει σχεδόν τίποτε», υπογραμμίζει η κλινική διαιτολόγος, Nicole Osinga συμπληρώνοντας: «Λόγω βιασύνης το πρωί τρώμε πρωινό χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και με αρκετούς υδατάνθρακες. Ετοιμάζουμε κάτι γρήγορο για να φάμε το μεσημέρι όπως το σάντουιτς και η σαλάτα. Έπειτα επιστρέφουμε αργά σπίτι και αδειάζουμε το ψυγείο επειδή πεινάμε υπερβολικά. Αυτό φυσικά οδηγεί σε έξτρα βάρος».
Η Osinga προτείνει διπλή ποσότητα πρωινού ώστε να αποφευχθεί  ό,τι ακριβώς περιγράφηκε παραπάνω. «Νομίζω πως η ιδέα για δεύτερο πρωινό μπορεί να αποδώσει, είμαστε πιο ενεργοί στα πρώτα στάδια της ημέρας και χρειαζόμαστε περισσότερη ενέργεια εκείνες τις ώρες». Η κλινική διαιτολόγος προτείνει μια μπανάνα με φυστικοβούτυρο ή μια ενεργειακή μπάρα για το πρώτο πρωινό και στην συνέχεια πλιγούρι βρώμης με μούρα και ελληνικό γιαούρτι για την δεύτερη….  δόση.
Η ειδική σε θέματα διατροφής, Marisa Moore  τονίζει τα εξής: «Είναι σημαντικό να τρώτε όταν πεινάτε και η ιδέα του δεύτερου πρωινού δεν διαφέρει πολύ από ένα μεσημεριανό σνακ. Αν επιλέξετε να φάτε ένα σνακ για δεύτερο πρωινό καλό θα είναι να προσέχετε με την μερίδα. Επίσης μπορείτε να χωρίσετε το πρωινό που παίρνετε συνήθως σε δύο δόσεις προκειμένου να ικανοποιήσετε την λιγούρα σας όταν εμφανιστεί. Φάτε μισό σάντουιτς με αυγό όταν ξυπνήσετε και το υπόλοιπο αργότερα τις πρωινές ώρες».

Διαβάστε ακόμα: Τα λάθη που κάνετε στο πρωινό και σας παχαίνουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...