Εκρέμ εναντίον Ταγίπ: Πώς ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης μπλοκάρει το όνειρο του Ερντογάν

Το όνειρο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανοίξει μια διώρυγα στην Κωνσταντινούπολη «σκοντάφτει» στο νέο δήμαρχο της πόλης, ο οποίος αντιστέκεται σθεναρά στα σχέδια του Τούρκου προέδρου και όπως φαίνεται αναδεικνύεται σε μεγάλο… αντίπαλο για τον «σουλτάνο».Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος είναι μέλος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης και εξελέγη δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης το 2019, υποστηρίζει πως το σχέδιο αυτό, το κόστος του οποίου έχει υπολογισθεί σε περίπου 11 δισεκατομμύρια ευρώ, θα ήταν σπατάλη και περιβαλλοντική καταστροφή ενώ θα ενίσχυε τον σεισμικό κίνδυνο.

«Η “Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης” είναι ένα εγκληματικό σχέδιο» είπε τον Δεκέμβριο, ξεκινώντας μια εκστρατεία με τον μότο «Είτε η Διώρυγα είτε η Κωνσταντινούπολη» και ανακοινώνοντας την αποχώρηση της δημαρχίας από το πρωτόκολλο κατασκευής που είχε υπογραφεί από τον προκάτοχό του.
«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εμποδίσουμε την πραγματοποίηση αυτού του σχεδίου», πρόσθεσε.
Χθες, Τρίτη, μετέβη στο κυβερνείο της Κωνσταντινούπολης για να επιδώσει επιστολή με την οποία ζητεί τη ματαίωσή του.
Η «Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης», που θα συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Μεσόγειο και την οποία ανακοίνωσε ο Ερντογάν το 2011, όταν ήταν πρωθυπουργός, είναι ένα από τα «τρελά έργα» που θέλει να πραγματοποιήσει τώρα ως πρόεδρος.
Ο Ερντογάν έχει ήδη επιβλέψει την κατασκευή στην Κωνσταντινούπολη μιας σήραγγας κάτω από τον Βόσπορο, μιας τρίτης γέφυρας πάνω απ' αυτόν και ενός νέου τεράστιου αεροδρομίου.
Όμως το σχέδιο της διώρυγας, η οποία θα έχει μήκος 45 χιλιόμετρα, είναι πολύ πιο περίπλοκο.
Οι επικριτές του μιλούν για ένα «καπρίτσιο» που θα βύθιζε την Τουρκία ακόμη περισσότερο στα χρέη και θα ωφελουσε πρωταρχικά επιχειρηματίες που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο.
- Πηγή: EPA/TURKISH PRESIDENTAL PRESS OFFICE HANDOUT
- Πηγή: EPA/TURKISH PRESIDENTAL PRESS OFFICE HANDOUT
- Πηγή: EPA/TURKISH PRESIDENTAL PRESS OFFICE HANDOUT
- Πηγή: EPA/TURKISH PRESIDENTAL PRESS OFFICE HANDOUT
- Πηγή: EPA/TURKISH PRESIDENTAL PRESS OFFICE HANDOUT

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...