Κορωνοϊός: Έτσι καταστρέφει τους πνεύμονες των σοβαρά πασχόντων

Ελάχιστα γνωρίζει ακόμα η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για τον κορωνοϊό αλλά έχει καταλήξει σε κάποια βασικά συμπεράσματα. Το πρώτο εξ αυτών είναι ότι οι νέοι και υγιείς νοσούν ήπια ή μέτρια. Ενώ οι χρόνια πάσχοντες και ηλικιωμένοι παθαίνουν ένα πρωτόγνωρο είδος πνευμονίας που οι γιατροί επί του παρόντος δύσκολα αναχαιτίζουν! Για αυτούς τους τελευταίους, μελετάται ευρέως ο μηχανισμός προσβολής και καταστροφής των πνευμόνων...

Ο καθηγητής πνευμονολογίας, Τζον Γουίλσον, πρόεδρος του Βασιλικού Συλλόγου Ιατρών Αυστραλίας, είπε μιλώντας στον Guardian,
ότι η κλιμάκωση της νόσου έχει τέσσερα στάδια που ξεκινούν από από μηδέν σύμπτωμα και φτάνει στη βαριά πνευμονία. Η πλειονότητα των ανθρώπων που κολλούν τον νέο κορωνοϊό εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, παρόμοια με αυτά του απλού κρυολογήματος.

Όπως σημειώνει ο Δρ Γουίσλον, στην Γιουχάν της Κίνας, όπου πρωτοεμφανίστηκε η Covid-19, σχεδόν το 6% όσων διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό νόσησαν βαριά. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τις περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά έχουν οι ηλικιωμένοι άνω των 60-65 ετών και τα άτομα με υποκείμενα προβλήματα, όπως αρρύθμιστη υπέρταση, αρρύθμιστο διαβήτη, καρδιολογικά προβλήματα, πνευμονολογικές και ογκολογικές παθήσεις.

Η πορεία

Οι ασθενείς με Covid-19 εμφανίζουν πυρετό και βήχα επειδή η λοίμωξη φθάνει στο τραχειοβρογχικό δένδρο, απ’ όπου περνάει ο αέρας που φθάνει στους πνεύμονες.  Τα εσωτερικά τοιχώματα του τραχειοβρογχικού δένδρου τραυματίζονται προκαλώντας φλεγμονή, που ερεθίζει με τη σειρά της τα νεύρα στην εσωτερική επιφάνεια του αεραγωγού κι ένα σωματίδιο σκόνης αρκεί για να προκαλέσει βήχα.

Κι όταν αυτή χειροτερέψει, περνά από την επένδυση του αεραγωγού (τον βλεννογόνο) φθάνοντας στις μονάδες ανταλλαγής αερίων στους πνεύμονες, οι οποίες βρίσκονται στο τέλος των αεραγωγών. Από εκεί μπορεί η λοίμωξη να φθάσει στους αεροθυλάκους, στη βάση των πνευμόνων μας, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση υγρών και την κατάρρευσή τους, εμποδίζοντας τους πνεύμονες να διοχετεύσουν επαρκή ποσότητα οξυγόνου στο αίμα. "Κι αυτή είναι η συνήθης αιτία θανάτου από σοβαρή πνευμονία", εξηγεί ο Δρ Γουίλσον.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Πνευμονολογίας Κριστίν Τζένκινς «δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουμε στα χέρια μας κάτι που να εμποδίζει τους ασθενείς της Covid-19 να εμφανίσουν πνευμονία. Δοκιμάζονται διάφορα φάρμακα κι ελπίζουμε να ανακαλύψουμε ότι υπάρχουν διάφοροι συνδυασμοί ιικών και αντι-ιικών φαρμάκων, που να είναι αποτελεσματικοί. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν υπάρχει κάποια καθιερωμένη θεραπεία, πέρα από την υποστηρικτική αγωγή που παρέχουμε σε ασθενείς στις ΜΕΘ.  Τους συνδέουμε με αναπνευστήρα και διατηρούμε σε υψηλά επίπεδα το οξυγόνο μέχρις ότου οι πνεύμονές τους να είναι σε θέση να λειτουργήσουν φυσιολογικά καθώς αναρρώνουν».

Ο Δρ Γουίλσον δηλώνει ότι οι ασθενείς με ιογενή πνευμονία κινδυνεύουν επίσης και από δευτερογενείς λοιμώξεις. Γι’ αυτό και τους χορηγούνται και αντιϊκά φάρμακα και αντιβιοτικά. «Σε κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο, αυτό δεν αρκεί», σημειώνει, αναφερόμενος στην πανδημία του κορωνοϊού. «Η πνευμονία προχωρεί με αποτέλεσμα να μην επιβιώνουν οι ασθενείς».

Εξάλλου, όπως επισημαίνει η καθηγήτρια Τζένκινς, η πνευμονία της  Covid-19 διαφέρει από τις συνηθισμένες περιπτώσεις που οδηγούν τους ασθενείς στα νοσοκομεία. «Οι περισσότεροι γνωστοί τύποι πνευμονίας για τους οποίους καταλήγουν ασθενείς στο νοσοκομείο προκαλούνται από βακτήρια και ανταποκρίνονται σε αντιβιοτικά».



Οξεία μορφή πνευμονίας

Αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι η πνευμονία που προκαλεί η Covid-19 ίσως είναι ιδιαίτερα οξεία και επηρεάζει το σύνολο των πνευμόνων και όχι μόνον τμήματά τους. «Μόλις μολυνθούν οι πνεύμονες και η μόλυνση φθάσει στους αεροθυλάκους, τότε η πρώτη αντίδραση του οργανισμού είναι να προσπαθεί καταστρέψει τον ιό. Να εμποδίσει την αναπαραγωγή του», λέει ο Δρ. Γουίλσον. Ωστόσο ο μηχανισμός αυτός πρώτης αντίδρασης σε ορισμένες ομάδες ασθενών δεν μπορεί να λειτουργήσει ικανοποιητικά σε ορισμένες ομάδες ασθενών. Όπως οι ηλικιωμένοι και εκείνοι με υποκείμενα προβλήματα καρδιάς, πνευμόνων και διαβήτη.

Απολαμβάνετε το περιεχόμενο μας? Εγγραφείτε στο newsletter μας!
Προσθέστε το email σας...
Η καθηγήτρια κ. Τζένκινς σημειώνει ότι «η ηλικία είναι ο μεγαλύτερος “προφήτης” κινδύνου θανάτου από πνευμονία. Οι πνευμονίες είναι πάντα πιο σοβαρές στους πιο ηλικιωμένους και παλαιότερα ήταν μια από τις βασικότερες αιτίες θανάτου τους. Πρέπει να θυμόμαστε ότι όσο υγιείς και δραστήριοι κι αν είμαστε, ο κίνδυνος πνευμονίας αυξάνεται με την ηλικία. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα αποδυναμώνεται προϊούσης της ηλικίας. Έτσι, ο οργανισμός μας δυσκολεύεται ολοένα και περισσότερο να καταπολεμήσει λοιμώξεις και ασθένειες».
Tags: Covid-19κοροναϊόςκορονοϊόςκορωνοϊόςπανδημίαπνευμονία

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...