Δραματική έκκληση από το αεροπλανοφόρο Ρούζβελτ - Ο κορονοϊός εξαπλώνεται ραγδαία στο πλοίο

Ο πλοίαρχος του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Θίοντορ Ρούζβελτ, που βρίσκεται αντιμέτωπος με την ραγδαία εξάπλωση του νέου κορονοϊού μεταξύ των 5.000 μελών του πληρώματός του, ζήτησε βοήθεια από την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού για να σωθούν οι ζωές των ναυτών, με μια επιστολή όπου περιγράφει σε δραματικούς τόνους την κατάσταση.
«Δεν είμαστε σε πόλεμο. Δεν υπάρχει κανείς λόγος να πεθαίνουν οι ναύτες», τονίζει ο Μπρετ Κροζίερ, ο διοικητής του πυρηνοκίνητου USS Theodore Roosevelt..
Πολιτική σύγκρουση στις ΗΠΑ για την καθαίρεση του πλοιάρχου του κορονοϊόπληκτου Ρούζβελτ
στην τετρασέλιδη επιστολή του, την οποία αποκάλυψε πρώτη η εφημερίδα San Francisco Chronicle. Η επιστολή αναδημοσιεύτηκε και από την εφημερίδα New York Times.
Ο πλοίαρχος εξηγεί ότι αφού εντοπίστηκαν τα πρώτα τρία κρούσματα της ασθένειας Covid-19 πάνω στο πλοίο, την περασμένη εβδομάδα και μετά τον ελλιμενισμό του στο Γκουάμ, στον Ειρηνικό Ωκεανό, η επιδημία συνέχισε να εξαπλώνεται και «επιταχύνεται», λόγω και του «περιορισμένου χώρου» στο αεροπλανοφόρο.
«Το να ανακληθεί το μεγαλύτερο μέρος του πληρώματος ενός αμερικανικού πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρο και να τεθεί σε απομόνωση για δύο εβδομάδες μπορεί να μοιάζει με ασυνήθιστο μέτρο» αλλά «είναι ένας αναγκαίος κίνδυνος», πρόσθεσε, ζητώντας να του επιτραπεί να αποβιβάσει τους ναύτες στο Γκουάμ.
Το Πολεμικό Ναυτικό επιβεβαίωσε ότι ο κυβερνήτης του Θίοντορ Ρούζβελτ ενημέρωσε το βράδυ της Κυριακής τον Στόλο του Ειρηνικού για τις «δυσκολίες στην απομόνωση του ιού». «Ζήτησε να μεταφερθούν σε ασφαλές μέρος περισσότερα μέλη του πληρώματος, σε εγκαταστάσεις που θα επιτρέψουν την καλύτερη απομόνωσή τους», είπε ένας αξιωματικός που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Οι αρχές «θα λάβουν γρήγορα όλα τα μέτρα για να διασφαλίσουν την υγεία και την ασφάλεια του πληρώματος» και «αναζητούν λύσεις για να ανταποκριθούν στις ανησυχίες» του πλοιάρχου, πρόσθεσε.
Στην επιστολή του με ημερομηνία 30 Μαρτίου ο Κροζίερ επισημαίνει ότι στο πλοίο δεν υπάρχει επαρκής χώρος για καραντίνα, προειδοποιώντας ότι η στρατηγική που ακολουθείται τώρα θα επιβραδύνει αλλά δεν θα εξαλείψει τον ιό. Για αυτόν τον λόγο ζητά να αναληφθεί «αποφασιστική δράση» και να απομακρυνθούν από το πλοίο 4.000 ναύτες.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν ανώνυμα στο πρακτορείο Reuters, σχεδόν 80 άνθρωποι που βρίσκονται πάνω στο πλοίο έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό και ο αριθμός αυτός πιθανότατα θα αυξηθεί, καθώς συνεχίζονται οι διαγνωστικές εξετάσεις στο προσωπικό. Το Πολεμικό Ναυτικό πάντως δεν έχει επιβεβαιώσει τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων.



Πολιτική σύγκρουση στις ΗΠΑ για την καθαίρεση του πλοιάρχου του κορονοϊόπληκτου Ρούζβελτ


Σιωπητήριο για τα κρούσματα του Covid-19 στις δυνάμεις του επιβάλλει, εμμέσως πλην σαφώς, το Αμερικανικό Πεντάγωνο. Σε αυτό το πλαίσιο απολύθηκε ο κυβερνήτης του αεροπλανοφόρου USS Theodore Roosevelt.

Ο πλοίαρχος Μπρετ Κροζίερ είχε στείλει επιστολή, απευθύνοντας έκκληση σε δραματικό τόνο, να απομακρυνθούν από το σκάφος του οι δεκάδες ναύτες που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό.

114 από τα 4.000 και πλέον μέλη του πληρώματος του Ρούζβελτ, που έχουν μολυνθεί, άρχισαν να αποβιβάζονται χθες Πέμπτη στο Γκουάμ, στον Ειρηνικό.

«Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πεθάνουν οι ναύτες», τόνιζε ο πλοίαρχος στην επιστολή του που δημοσίευσε πρώτη την Τρίτη, η εφημερίδα San Francisco Chronicle.

Μπορεί «να μην είμαστε σε πόλεμο, με την παραδοσιακή έννοια της λέξης, αλλά δεν βρισκόμαστε ούτε σε περίοδο πλήρους ειρήνης», τόνισε ο υπηρεσιακός υπουργός ναυτικού των ΗΠΑ, Τόμας Μόντλι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπου ανακοίνωσε την καθαίρεση του Κροζίερ.

«Και απαιτούμε από τους κυβερνήτες μας να δείχνουν ορθή κρίση, ωριμότητα, ηγετική ικανότητα και ψυχραιμία υπό πίεση», πρόσθεσε ο Μόντλι, εκτιμώντας ότι ο κυβερνήτης Κροζίερ επέδειξε «πολύ κακή κρίση» σε μια «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», και δεν επέδειξε τον απαραίτητο «επαγγελματισμό».

Εξάλλου, μολονότι ο υπουργός Ναυτικού δεν κατηγόρησε απερίφραστα τον πλοίαρχο ότι διέρρευσε την επιστολή του στον Τύπο, άφησε να εννοηθεί ότι ο μεγάλος κατάλογος αποδεκτών της διευκόλυνε να γίνει ακριβώς αυτό.

Τον Κροζίερ αντικατέστησε ο προκάτοχός του, υποναύαρχος Κάρλος Σαρντιέλο, που του είχε παραδώσει τη διοίκηση του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου Ρούζβελτ, τον περασμένο Νοέμβριο.

Η καθαίρεση του πλοιάρχου από τη θέση του κυβερνήτη του αεροπλανοφόρου χαρακτηρίζεται δραματικό παράδειγμα των προκλήσεων που εγείρει η πανδημία για τους θεσμούς των ΗΠΑ. Η απόφαση ενδέχεται να αναγκάσει πολλούς άλλους αξιωματικούς να σωπάσουν σχετικά με τα κρούσματα μόλυνσης στις τάξεις των μονάδων τους. Το Πεντάγωνο φέρεται να απαιτεί από τους αξιωματικούς να μην δημοσιοποιούν τέτοια στοιχεία, εδώ και κάποιες ημέρες.

Οι Δημοκρατικοί επέκριναν την κίνηση. Ο Τζο Μπάιντεν, βασικός διεκδικητής του χρίσματος του κόμματος, ώστε να είναι ο υποψήφιός του για την προεδρία στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, επεσήμανε ότι «κακή κρίση» δεν έδειξε ο αξιωματικός του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), αλλά η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Επίσης, ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Μαρκ Γουόρνερ, είπε πως το Ναυτικό χρειάζεται ανθρώπους σαν τον πλοίαρχο Κροζίερ, που υπερασπίζεται τους ναύτες κι έκανε «αυτό που ήταν το καλύτερο για το πλήρωμά του». «Δεν ξέρω γιατί θα τιμωρούσες κάποιον γι’ αυτό, ειδικά όταν κρίνονται τόσες ζωές», είπε.

Ερωτηθείς σχετικά, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί καθημερινά στον Λευκό Οίκο για την πανδημία, ο πρόεδρος Τραμπ διαφώνησε με την εκτίμηση ότι ο Κροζίερ απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του επειδή προσπάθησε να σώσει τις ζωές των μελών του πληρώματός του. «Δεν συμφωνώ καθόλου μ’ αυτό. Καθόλου. Ούτε στο ελάχιστο», επέμεινε.

Η εικόνα του ΠΝ των ΗΠΑ είχε υποστεί βαρύ πλήγμα το 2017, εξαιτίας δυστυχημάτων με 17 νεκρούς, που κρίθηκε πως θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εγείροντας ανησυχίες για την εκπαίδευση, το αξιόμαχο, τον τρόπο και τον ρυθμό που εκτελεί επιχειρήσεις. Πολλοί αξιωματικοί είχαν απομακρυνθεί τότε από τις θέσεις τους.
https://www.efsyn.gr/kosmos/boreia-ameriki/237733_politiki-sygkroysi-stis-ipa-gia-tin-kathairesi-toy-ploiarhoy-toy

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...