Francesco Bagnaia: Μένοντας συγκεντρωμένος

Στη ζωή ενός αναβάτη MotoGP, όλα σχετίζονται με τον αγώνα. Η καθημερινή ρουτίνα όπως και το ετήσιο ημερολόγιο καθορίζονται από ακριβές χρονοδιάγραμμα προπονήσεων, αγώνων και χρόνου αποκατάστασης. Μια ξαφνική αλλαγή στο πρόγραμμα είναι μια πρόκληση να διατηρήσει το κίνητρο και να εκμεταλλευτεί προς το καλύτερο κάθε νέα κατάσταση. Η πειθαρχία αλλά και η προσαρμοστικότητα είναι τα βασικά στοιχεία ενός πρωταθλητή και ο Pecco Bagnaia το ξέρει αυτό καλά.

Ο 24χρονος Ιταλός χρησιμοποιεί αυτή τη μακρά αναμονή για την έναρξη του πρωταθλήματος με θετικό τρόπο. Η προπόνηση παραμένει το κεντρικό κομμάτι της καθημερινοτητάς του επειδή είναι σημαντικό να διατηρήσει την ένταση αλλά εκμεταλλεύεται αυτό τον χρόνο επίσης για να επανασυνταχθεί και να καλλιεργήσει το πάθος του χωρίς να ξεχνάει τη μεγάλη εικόνα.
Pecco Bagnaia at the 2019 MotoGP test at Qatar
ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ MINDSET
Ο Pecco Bagnaia είχε ένα πολύ καλό χειμερινό δοκιμαστικό μετά από μια δύσκολη σεζόν το 2019. Η πρώτη του προτεραιότητα ήταν να δουλέψει σκληρά σωματικά και πνευματικά για να ανεβάσει τον πήχη για την επόμενη χρονιά και να χτίσει το απαραίτητο mindset προκειμένου να μπορεί να ανταγωνιστεί τους καλύτερους αναβάτες του κόσμου.

“Το ντεμπούτο μου στο MotoGP ήταν πιο δύσκολο από όσο περίμενα. Η κατηγορία Moto2 είναι πολύ ανταγωνιστική αλλά η αλλαγή από την κατηγορία Moto3 ήταν ομαλή. Αύξησα την προπόνησή μου και προσαρμόστηκα γρήγορα στη νέα μηχανή και στη νέα κατηγορία. Κέρδισα τον τίτλο του Moto2 τη δεύτερη χρονιά” εξηγεί ο Francesco ‘Pecco’ Bagnaia.

“Σε αντίθεση, το MotoGP είναι μια άλλη ιστορία. Κατά κάποιον τρόπο, το γεγονός ότι είχα κερδίσει τον τίτλο του Moto2 το 2018 με έκανε να ζω σε μια φούσκα. Ζούσα σε ένα παραμύθι καθώς είχα πραγματοποιήσει το όνειρο να γίνω παγκόσμιος πρωταθλητής που είχα από μικρό παιδί”.
“Αν κοιτάξω πίσω στη σεζόν, μπορώ να πω ότι δούλεψα σκληρά αλλά δεν ήταν αρκετό. Έπρεπε να κάνω στροφή και να αλλάξω τη νοοτροπία, την προετοιμασία και την προσέγγιση που είχα στον αγώνα. Έμαθα καλά το μάθημά μου. Το να είσαι αναβάτης στο MotoGP απαιτεί μια πλήρη δέσμευση: πρέπει να αναπνέεις με αυτό, να τρως με αυτό, να είσαι εντελώς μέσα σε αυτό. Δούλεψα σκληρά τον χειμώνα και τώρα είμαι πλήρως εστιασμένος”.

“Την περασμένη χρονιά ήμουν πιο δυνατός στους χρόνους στους γύρους αλλά δυσκολευόμουν στον αγώνα, οπότε τον χειμώνα επικεντρώθηκα στο να βελτιώσω τον ρυθμό μου. Επίσης προσαρμόστηκε το οδηγικό μου στυλ. Είχα πάντα ένα χαλαρό οδηγικό στυλ αλλά αυτό δεν λειτουργεί με μια Ducati. Έπρεπε να προσαρμοστώ και να γίνω πιο επιθετικός ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων οδηγών Ducati, όπως ο Andrea Dovizioso, ο οποίος μπορεί να κλείνει το κενό και να οδηγεί πέρα από τα όρια της Ducati.
Pecco Bagnaia on the starting grid at MotoGP San Marino, Misano Italy 2019
ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ
Ως αναβάτης της Ακαδημίας VR46, ο 24χρονος Ιταλός είχε το προνόμιο να προπονείται με τον Valentino Rossi και να υποστηρίζεται από επαγγελματίες για τη σωματική και πνευματική προετοιμασία του.

“Ο Valentino ήταν πάντα πηγή έμπνευσης για εμένα και παραμένει. Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που μπορώ να προπονούμαι μαζί του στην Tavullia. Ο Vale αποτελεί παράδειγμα και ώθηση για να βελτιώσεις τον ευατό σου. Από αυτόν έμαθα την αξία του να είσαι ταπεινός και η απίστευτη επιμονή του να ανεβάζει τον πήχη συνέχεια λίγο πιο ψηλά. Αν και δεν έχει να αποδείξει τίποτα, ο Vale συνεχίζει να προπονείται περισσότερο από τον οποιονδήποτε, δίνοντάς μας το παράδειγμα. Κανένας άλλος δεν έχει το κίνητρό του να κάνει θυσίες, να εξελίσσεται, να απολαμβάνει και να προσπαθεί να κερδίζει. Θαυμάζω τη ψυχραιμία του στον αγώνα του Σαββατοκύριακου και την ικανότητά του να περνάει τα όρια της μηχανής ”.

Το να είμαι μέλος της Ακαδημίας είναι τεράστιο προνόμιο. Αποτελεί τρομερό κίνητρο για να δίνεις το 100% για να ανταποδώσεις την προσοχή που σου δίνουν. Η Ακαδημία είναι σαν οικογένεια. Είμαστε φίλοι, αλλά όταν προπονούμαστε ο ανταγωνισμός είναι κυρίαρχος. Και αυτό σου δίνει απίστευτη ώθηση στο να δίνεις το καλύτερο και να διατηρείς τη συγκέντρωσή σου”.
Francesco 'Pecco' Bagnaia 2020 pre season shoot
TRAINING
ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ
Ο Pecco Bagnaia ακολουθεί το σκληρό πρόγραμμα προετοιμασίας της Ακαδημίας στο γυμναστήριο και τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα με τη μηχανή στο Ράντσο. Λαμβάνοντας υπόψη τα τωρινά δεδομένα, ο Pecco προπονείται στο σπίτι. ”Συνήθως προπονούμαστε σε δημόσιο γυμναστήριο. Αυτή τη στιγμή αυτό δεν είναι εφικτό γιατί θα έπρεπε να προπονούμαστε πίσω από κλειστές πόρτες και με την επίβλεψη γιατρού. Προπονούμαι στο σπίτι αν και δεν έχω τον κατάλληλο εξοπλισμό. Στα τέλη Φεβρουαρίου, καταφέραμε να κάνουμε κάποιες προπονήσεις στο Ράντσο, παίρνοντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις. Διατηρούσαμε τις αποστάσεις μεταξύ μας, αποφεύγαμε να κάνουμε μπάνιο εκεί, πλέναμε και απολυμαίναμε τα χέρια μας. Τώρα είναι ακόμα πιο περιορισμένο αν και οι επαγγελματίες αθλητές έχουν ειδική άδεια να προπονούνται”.

ΣΤΟΧΟΙ
Με την πλειοψηφία των συμβολαίων να λήγουν στο τέλος της χρονιάς είναι σημαντικό να έχεις καλά αποτελέσματα για να κερδίσεις τη θέση για τη σεζόν του 2021. “ Ο στόχος μου είναι να τα πάω καλύτερα από τους συναθλητές μου στη Ducati , ώστε να μπορέσω να ανανεώσω το συμβόλαιό μου. Επανεξετάζοντας τη χρονιά του 2019, συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να τροποποιήσω την προσέγγισή μου στους αγώνες. Έχω δουλέψει πολύ για αυτό και θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό από το FP1. Θέλω να έχω καλό αποτέλεσμα από την αρχή για να κερδίσω μια θέση για την επόμενη χρονιά.
Francesco 'Pecco' Bagnaia 2020 pre season shoot
MOTIVATION
ΚΙΝΗΤΡΟ
Το να διατηρείς υψηλό το κίνητρο έχει γίνει πρόκληση αυτές τις δύσκολες στιγμές. “Είναι δύσκολη στιγμή παγκοσμίως. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα. Για εμάς, που είμαστε συνηθισμένοι σε ένα αυστηρό πρόγραμμα, είναι δύσκολο να διατηρήσουμε την ορμή και το κίνητρο υψηλά όταν δεν ξέρουμε πότε θα ξεκινήσει η σεζόν. Μετά τις αναβολές της Ταιλάνδης, Τέξας και της Αργεντινής ακόμα δεν γνωρίζουμε αν θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στους αγώνες την πρώτη εβδομάδα του Μαϊου στη Χερεθ. Η κατάσταση εξελίσσεται καθημερινά, όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε τώρα είναι να παραμείνουμε σπίτι, συμβάλλοντας έτσι στη δημόσια υγεία”.
Pecco Bagnaia at the 2019 Grand Prix of the Thailand
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
Ο Pecco Bagniaia κατάγεται από το Τορίνο αλλά στα τέλη του 2013 μετακόμισε στο Pesaro όταν έγινε μέλος της Ακαδημίας VR46 για να είναι πιο κοντά στο Ράντσο και να προπονείται με τον Valentino Rossi. Σε αυτή την ιδιαίτερη στιγμή, ο Pecco δεν ξέχασε τις ρίζες του και αποφάσισε να συνεισφέρει μέσα από μια φιλανθρωπική εκστρατεία που ονομάζεται ‘Μαζί εναντίον του Κορωνοϊού΄. Μέσω ενός βίντεο από τα κοινωνικά του δίκτυα, ο αθλητής της Ducati Pramac ζήτησε από τους fans του να συγκεντρώσουν χρήματα για να στηρίξουν τις μονάδες εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Molinette, στην πατρίδα του, το Τορίνο. Αυτές τις ημέρες της καραντίνας στην Ιταλία, ο κόσμος του μηχανοκίνητου αθλητισμού έχει ξεχωρίσει για έναν πραγματικό ανταγωνισμό σε φιλανθρωπικές εκστρατείες. Ο Valentino Rossi ήταν ανάμεσα στους πρώτους που απάντησε στην έκκληση της πατρίδας του, Marche, με μια σημαντική δωρεά. Μέσω της εκστρατείας #distantimauniti (#farbutunited) από τα κοινωνικά του δίκτυα, ο Γιατρός και οι οδηγοί της VR46 έγιναν οι πρεσβευτές του μηνύματος ότι είναι να ακολουθούμε τις οδηγίες και να παραμένουμε σπίτι και να διατηρούμε τις αποστάσεις, τουλάχιστον ενός μέτρου, μεταξύ μας. Σε απόσταση αλλά ενωμένοι στον κοινό στόχο να σταματήσουμε την εξάπλωση του ιού και επιστρέψουμε το συντομότερο δυνατόν στην κανονικότητα
ΠΑΘΟΣ
Αν δεν ήταν οδηγός MotoGP, θα έβρισκες τον Pecco στην κουζίνα. Κληρονόμησε το πάθος για τη μαγειρική από την οικογένειά του. “Ο πατέρας μου έτρεχε κάποια εστιατόρια και πάντα γοητευόμουν από την αφοσίωση των ανθρώπων που προετοίμαζαν το φαγητό στην κουζίνα. Πάντα καλλιεργούσα αυτό το πάθος. Μόλις αγόρασα ένα νέο φούρνο και πειραματίζομαι με καινούργιες συνταγές. Είναι πολύ ωραία ασχολία. Η αγαπημένη μου συνταγή; Σπαγγέτι Amatriciana με μπέικον και πεκορίνο!”


Πηγή: Monster Energy
facebookr icon newtwitter icon newinstagram0icon new

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...