Οι ΗΠΑ φλέγονται

Σε αναταραχή βρίσκονται οι ΗΠΑ μετά τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη από αστυνομικούς με τέσσερις ανθρώπους να έχουν χάσει ήδη τη ζωή τους στις διαδηλώσεις.
Μάλιστα, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος Τραμπ και η οικογένειά του μεταφέρθηκαν σε καταφύγιο, την ώρα που διαδηλωτές ήταν έξω από τον Λευκό Οίκο, διαμαρτυρόμενοι για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Όπως σημείωσε το CNN, ο Αμερικανός πρόεδρος, η πρώτη κυρία Μελάνια Τραμπ και ο γιος τους βρέθηκαν στο καταφύγιο το οποίο έχει σχεδιαστεί για τις περιπτώσεις τρομοκρατικών επιθέσεων. Το προεδρικό ζευγάρι βρισκόταν εκεί για κάτι λιγότερο από μία ώρα προτού μεταφερθεί στον επάνω όροφο. Το πρωτόκολλο λέει πως εάν μεταφερθεί στο καταφύγιο ο Ντόναλντ Τραμπ, το ίδιο πρέπει να γίνει και με όλα τα προστατευόμενα μέλη.
Το βράδυ της Κυριακής οι άνδρες της αστυνομίας έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τους συμμετέχοντες σε διαδήλωση εναντίον της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού μπροστά στον Λευκό Οίκο, καθώς ξέσπασαν επεισόδια σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας.

Πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκε μπροστά στην επίσημη κατοικία του Ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, φωνάζοντας συνθήματα, κρατώντας πλακάτ και βάζοντας φωτιές, παρ΄ ότι στην αμερικανική πρωτεύουσα έχει τεθεί σε εφαρμογή απαγόρευση της κυκλοφορίας κατ’ εντολή της δημάρχου Μιούριελ Μπάουζερ.
Η οργή που σάρωσε τις ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό προκάλεσε βίαια επεισόδια που συνοδεύτηκαν από λεηλασίες και εμπρησμούς στη Μινεάπολη.
Παρά την ανάπτυξη αστυνομικών δυνάμεων και σε ορισμένες περιπτώσεις την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας, η βία εξαπλώθηκε σε πολλές άλλες πόλεις, τη Νέα Υόρκη, τη Φιλαδέλφεια, το Ντάλας, το Λας Βέγκας, το Σιάτλ, το Ντε Μόιν, το Μέμφις, την Ατλάντα, το Λος Αντζελες, το Μαϊάμι, το Πόρτλαντ, το Σικάγο, την Ουάσινγκτον.
Δρόμοι αποκλείστηκαν, αυτοκίνητα και καταστήματα πυρπολήθηκαν και οι δυνάμεις ασφαλείας, ανεπτυγμένες σε μεγάλους αριθμούς, απάντησαν με δακρυγόνα και σε ορισμένες περιπτώσεις με σφαίρες από καουτσούκ.

Την ίδια ώρα ένα νέο βίντεο από το σημείο στο οποίο δολοφονήθηκε ο Τζορτζ Φλόιντ από τον αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν έρχεται στη δημοσιότητα προσφέροντας νέα στοιχεία για την υπόθεση.

Το βίντεο που αποκάλυψε ο ακτιβιστής Σον Κινγκ έχει καταγράψει τι συνέβη πριν ο Φλόιντ βρεθεί στο έδαφος και ο Σόβιν τον πνίξει με το γόνατό του για εννέα λεπτά.

Σύμφωνα με τον Κινγκ, ένας από τους τέσσερις αστυνομικούς που εμπλέκονται στην υπόθεση φαίνεται να χτυπάει τον Φλόιντ ενώ αυτός ήταν ακόμη μέσα στο περιπολικό.
.





Λεηλασίες καταστημάτων στη Σάντα Μόνικα

Λεηλασίες καταστημάτων αναφέρθηκαν στη Σάντα Μόνικα, παραθαλάσσια πόλη σε μικρή απόσταση από το Λος Άντζελες.

Το απόγευμα της Κυριακής (τοπική ώρα), τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν πλάνα με ανθρώπους να ορμούν σε καταστήματα σε πεζόδρομο στη Σάντα Μόνικα. Αστυνομικοί έφθασαν επιτόπου και το πλήθος φάνηκε να σκορπίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...