Με μία άνευ προηγουμένου κίνηση, η εταιρεία Eνεργειακή Κυκλάδων, η οποία επιχειρεί την εγκατάσταση τριών ανεμογεννητριών στην περιοχή Πράσσα της Τηνου, κατέθεσε αγωγή σε βάρος 100 κατοίκων του νησιού, επιχειρώντας να κάμψει τις αντιδράσεις τοπικής κοινωνίας και να ποινικοποιήσει τις όποιες μελλοντικές αντιδράσεις ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, η αγωγή που κατατέθηκε από την Ενεργειακή Κυκλάδων -μία από τις
τέσσερις εταιρείες οι οποίες επιχειρούν να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες στο νησί- συντάχθηκε σε συνεργασία με το αστυνομικό τμήμα Τήνου που έχει σχηματίσει δύο δικογραφίες εναντίον κατοίκων οι οποίοι συμμετείχαν σε δύο κινητοποιήσεις κατά της εγκατάστασης των αιολικών στη θέση Πρασσά στις 11 Φεβρουαρίου και στις 4 Μαΐου.

Που στρέφεται η αγωγή – Το ποσό της διεκδίκησης – Η εμπλοκή ανήλικου

Η πρώτη δικογραφία συντάχθηκε για περίπου 70 πολίτες και η δεύτερη για 50 αλλά καθώς υπάρχουν κοινά ονόματα και στις δύο, ο αριθμός των εναγομένων οριστικοποιήθηκε στους 100. Με την αγωγή που κατέθεσε η εταιρεία και παρέδωσε δικαστικά δικαστικός κλητήρας ο οποίος χρειάστηκε περίπου πέντε μέρες για να τη θυροκολλήσει στους παραλήπτες της, η Ενεργειακή Κυκλάδων αξιώνει συνολικά το ποσό των 328,286,20 ευρώ.
Ανάμεσα στην εξασέλιδη λίστα με τους παραλήπτες της αγωγής μαμούθ υπάρχουν τα ονόματα του επάρχου Τήνου,των αντιδημάρχων, των επικεφαλής της Μείζονος και Ελάσσονος μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο και πλήθους δημοτικών συμβούλων και εκπροσώπων συλλόγων και φορέων του νησιού.
Μάλιστα, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι στη λίστα με τους πολίτες που διώκονται έχει συμπεριληφθεί κι ένας ανήλικος 17 ετών.

Οι αξιώσεις της εταιρείας

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η εταιρεία ζητά το προαναφερόμενο ποσό για διαφυγόντα κέρδη και ηθική βλάβη λόγω των δύο κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας που απέτρεψαν την υλοποίηση της εγκατάστασης ανεμογεννητριών.
Πιο συγκεκριμένα ισχυρίζεται ότι εξαιτίας της μη υλοποίησης του έργου της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών βγήκε εκτός των χρονοδιαγραμμάτων της υπολογίζοντας ότι η έναρξη της λειτουργίας των τριών ανεμογεννητριών θα γινόταν την 1η Απριλίου και μετρώντας 85 μέρες έως τις 25 Ιουλίου που συνέταξε την αγωγή, θεωρεί ότι έχει διαφυγόντα κέρδη σχεδόν 179.000 ευρώ από το ρεύμα που θα πουλούσε στη ΔΕΗ.
Η εταιρεία αξιώνει επίσης από τους Τηνιακούς το ποσό των 80.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 27.000 ευρώ για την αδυναμία αποπληρωμής δανείων, το οποίο αφορά τους τόκους όλων αυτών των ημερών που δεν κατέβαλε τις δόσεις, καθώς η συμφωνία που έχει κάνει με την τράπεζα της παρέχει μόνο τη δυνατότητα να αποπληρώσει τις οφειλές της μόλις αρχίσει να παράγει. Κι ακόμη την καταβολή 20 χιλιάδων ευρώ για μπετόν που δεν μπορούσε να αξιοποιήσει εξαιτίας των κινητοποιήσεων, τη μίσθωση μεταφοράς γερανού στο νησί και την πληρωμή εταιρείας σεκιούριτι για τη φύλαξη του έργου και των οχημάτων. Τέλος, ζητά και 28.000 ευρώ για τη φύλαξη των εξαρτημάτων των ανεμογεννητριών στο λιμάνι του Λαυρίου.
Ωστόσο, οι αξιώσεις της εταιρείας δεν σταματάνε εδώ και δεν περιορίζονται αποκλειστικά σε οικονομικές απολαβές που αφορούν το πρόσφατο παρελθόν αλλά αποβλέπουν και στο εγγύς μέλλον. Έτσι, η ενεργειακή Κυκλάδων απαιτεί επιπλέον τη μελλοντική καταδίκη σε φυλάκιση ενός έτους καθώς και την καταβολή του τσουχτερού προστίμου 10.000 ευρώ, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης και συμμετοχής σε οποιαδήποτε μελλοντική διαμαρτυρία σχετική με τις εργασίες της.
Η κίνηση αυτή σύμφωνα με την εφημερίδα δεν είναι διόλου τυχαία, αφού μετά την παράδοση της αγωγής, η εταιρεία ετοιμάζεται να προχωρήσει σε σκυροδέτηση της τελευταίας από τις τρεις βάσεις των ανεμογεννητριών ενώ εφόσον ολοκληρωθεί αυτό το έργο αυτό που θα απομένει είναι να φτάσουν οι ίδιες οι ανεμογεννήτριες στο νησί και να ξεκινήσει η τοποθέτησή τους.
Κι όλα αυτά ενώ εκκρεμεί η έκδοση δικαστικής απόφασης κατά παρατυπιών της εταιρείας έπειτα από προσφυγή του δήμου Τήνου που υποστηρίζει ότι η διάνοιξη της πρόσβασης στο σημείο του έργου με δρόμο είναι παράνομη καθώς ένα μέρος του πέρνα από τη δημοτική έκταση χωρίς να έχει πάρει προηγουμένως η εταιρεία άδεια.

«Λένε ότι θα μας βοηθήσουν και τρέχουν εκατό άτομα στα δικαστήρια»

«Αυτό είναι το ενδιαφέρον τους για την κοινωνία; Παρουσιάζουν ότι το έργο θα τη βοηθήσει και τρέχουν εκατό ανθρώπους στα δικαστήρια» αναρωτιέται, μιλώντας στην «Αυγή», ο Πέτρος Κουσουνάδης, δημοτικός σύμβουλος με την ανεξάρτητη παράταξη «Κοινό Τηνίων» κι ένας από τους εναγόμενους. Όπως αναφέρει, στα άτομα που έχει γίνει αγωγή βρίσκονται, εκτός των άλλων, δέκα τουλάχιστον αιρετοί, προερχόμενοι απ’ όλες τις δημοτικές παρατάξεις, ακόμη και από την παράταξη της δημοτικής αρχής. «Δεν μπορούν να λένε από τη μία ότι έχουν απέναντί τους μόνο μία συλλογικότητα και από την άλλη να κάνουν αγωγή σε εκατό άτομα» προσθέτει και σημειώνει ακόμη πως στις δύο κινητοποιήσεις ο κόσμος ήταν πολύ περισσότερος.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η εταιρεία ζητάει εκτός των άλλων από τους Τηνιακούς να καλύψουν τα δικαστικά έξοδα και των δύο πλευρών για την υπόθεση για την οποία η ίδια τους σέρνει στα δικαστήρια. «Δεν θα μας φοβίσουν, δεν πρέπει να μας φοβίσουν. Έχουν ξαναγίνει αυτά και δεν έχουν καταφέρει κάτι» είναι το μήνυμα του Π. Κουσουνάδη, το οποίο ασπάζονται, όπως ήδη φαίνεται από τις μαζικές αντιδράσεις στα σόσιαλ μίντια, πάρα πολλοί στην Τήνο.