Πτωχευτικός Κώδικας / Την αρπαγή της πρώτης κατοικίας ψηφίζει μόνη της η ΝΔ

 

  Μάχη σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή. Σκληρή επίθεση αναμένεται από τον Αλέξη Τσίπρα. Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας από τον ΣΥΡΙΖΑ

Μόνο από τη ΝΔ αναμένεται σήμερα να ψηφιστεί στη Βουλή ο νέος πτωχευτικός κώδικας, που βάζει οριστική ταφόπλακα στην προστασία της α’ κατοικίας και μετατρέπει δανειολήπτες που δεν αποτελούν στρατηγικούς κακοπληρωτές νοικάρηδες στα σπίτια τους. Με σφυροκόπημα από σύσσωμη την αντιπολίτευση, ξεκίνησε η συζήτηση η οποία αναμένεται να διεξαχθεί σε υψηλούς τόνους και να κορυφωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για σειρά ουσιωδών άρθρων κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η ψηφοφορία επρόκειτο να διεξαχθεί τα μεσάνυχτα, αλλά μετατέθηκε για αύριο το πρωί λόγω του πλήθους των ομιλητών.



«Και χάνεις το σπίτι σου και πληρώνεις, ο νέος πτωχευτικός της ΝΔ»

«Η κυβέρνηση βλέπει το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους ως πρόβλημα ρευστοποίησης» και «τους πολίτες ως στρατηγικούς κακοπληρωτές», γι’ αυτό «το νομοσχέδιο θέτει ως πρώτη προτεραιότητα τη ρευστοποίηση των περιουσιών όλων, πάση θυσία», υπογράμμισε η Έφη Αχτσιόγλου στην Ολομέλεια της Βουλής.


«Με την πτώχευση ο πολίτης χάνει το σύνολο της περιουσίας του, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κατοικίας» και «την επόμενη μέρα βρίσκεται σε οικονομικό εγκλωβισμό», καθώς «χάνει ό,τι αποκτά μετά την πτώχευση, εφόσον ξεπερνά τα 611 ευρώ τον μήνα. Δεν υπάρχει καμία προστασία και καμία μέριμνα. Δεν υπάρχει καμία δεύτερη ευκαιρία, κανείς δεν την βλέπει πλην των τραπεζών» σημείωσε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι πολίτες καθίστανται εσαεί  όμηροι των τραπεζών» τόνισε.


«Με το νομοσχέδιο αυτό, ο οφειλέτης δεν πληρώνει για να σώσει το σπίτι του, αλλά χάνει το σπίτι του, χάνει και ό,τι άλλο έχει και συνεχίζει να πληρώνει» ανέφερε ακόμη η Έφη Αχτσιόγλου. Ξεκαθάρισε τέλος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει το σχέδιο νόμου, τονίζοντας ότι «η ΝΔ επέλεξε εν μέσω μίας μεγάλης υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, με τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις σε οικονομική ασφυξία, να φέρει ένα νομοσχέδιο ρευστοποίησης όλων των περιουσιών και ανεξέλεγκτων πτωχεύσεων».



Πυρ ομαδόν από την ελάσσονα αντιπολίτευση. Το νομοσχέδιο οδηγεί τις επιχειρήσεις σε μαζικές πτωχεύσεις, ενώ χαρακτηρίζει όλους τους οφειλέτες στρατηγικούς κακοπληρωτές, κατήγγειλε ο Μιχάλης Κατρίνης από το Κίνημα Αλλαγής. «Για έγκλημα σε βάρος του λαού», έκανε λόγο η Μαρία Κομνηνάκα εκ μέρους του ΚΚΕ, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν συρρικνώνει μόνο την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά συνολικά την περιουσία των λαϊκών νοικοκυριών. «Deal με εταιρείες που θα ρευστοποιήσουν όλα τα νοικοκυριά τα οποία θα οδηγηθούν ντε φάκτο σε χρεοκοπία», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο Κρίτων Αρσένης, από το ΜέΡΑ25.


Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΜέΡΑ25 με δια εγέρσεως ψηφοφορία. Την ένσταση στήριξαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Απορρίφθηκε και η ένσταση της Ελληνικής Λύσης.


Μετωπική από τον Αλ. Τσίπρα

Σκληρή επίθεση αναμένεται από τον Αλέξη Τσίπρα που έχει ήδη τονίσει ότι «για πρώτη φορά δημιουργείται μια συνθήκη ολικής απώλειας ιδιωτικής περιουσίας»  που έρχεται, κατά την άποψή του, και σε αντίθεση με τις διατάξεις του Συντάγματος, στις επαφές που είχε τις προηγούμενες ημέρες με την Ένωση Δικαίου Προστασίας Καταναλωτή, τη ΓΣΕΒΕΕ και με δικηγορικούς συλλόγους. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναμένεται να εξαπολύσει επίθεση στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι το νέο πτωχευτικό δίκαιο δεν είναι δεύτερη ευκαιρία για τους πολίτες αλλά ουσιαστικά είναι η ευκαιρία των τραπεζών να ρευστοποιήσουν την περιουσία τους.


Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να σταθεί και στη συγκυρία, στην οποία περνά η άρση της προστασίας της α’ κατοικίας. Μια κυβερνητική επιλογή σε μια περίοδο που η ανεργία καλπάζει και τα οικονομικά προβλήματα έχουν διογκωθεί λόγω και της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ οκτώ μνημονιακά χρόνια, τόσες διαφορετικές κυβερνήσεις, δεν πείραξαν το καθεστώς προστασίας.


Με ενδιαφέρον αναμένεται αν θα τοποθετηθεί τελικά ή όχι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν μέχρι στιγμής ότι θα προσπαθήσει να το αποφύγει. Ο αρμόδιος υπουργός του πάντως, Χρήστος Σταϊκούρας είχε επιχειρήσει να κάνει το άσπρο μαύρο μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Σε μια προσπάθεια να αντικρούσει τα πυρά της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Οικονομικών ισχυρίστηκε ότι ο νέος πτωχευτικός κώδικας «είναι ένα οικονομικά αποτελεσματικό, κοινωνικά ευαίσθητο, επιχειρησιακά λειτουργικό, εθνικά αναπτυξιακό και θεσμικά συμβατό σχέδιο νόμου».


Υπενθυμίζεται ότι ήδη το σύνολο των φορέων που έχει τοποθετηθεί, έχει ταχθεί κατά του νομοσχεδίου το οποίο θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες πτωχεύσεις και ρευστοποίηση περιουσίας για χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Μόνος «σύμμαχος» της κυβέρνησης είναι διόλου τυχαία οι τράπεζες, στην κυριότητα των οποίων θα περάσουν τα σπίτια των οφειλετών και με χάρισμα τις δόσεις των δανείων που έχουν καταβληθεί προ του διακανονισμού.


Αλλαγές στο άρθρο-«ρουσφέτι» στις ασφαλιστικές από τον Αδ. Γεωργιάδη

Νομοτεχνικές βελτιώσεις στο επίμαχο άρθρο-«ρουσφέτι» για τις ασφαλιστικές, για το οποίο ήδη εισέπραξε ράπισμα από την Επιστημονική Υπηρεσίας της Βουλή. Ο υπουργός Ανάπτυξης ισχυρίστηκε ότι έτσι γίνεται ξεκάθαρο ότι «η διάταξη επιλαμβάνεται για ασφαλιστικές συμβάσεις που προβλέπουν ήδη μονομερή αναπροσαρμογή» και όχι στα συμβόλαια που είναι σταθερά ασφαλίστρων. 


Κ. Ζαχαριάδης: Αλλαγή κατά προτεραιότητα μόλις αλλάξει η πλειοψηφία

Με την επόμενη πλειοψηφία, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει κατά προτεραιότητα τον πτωχευτικό αυτό νόμο της ΝΔ, είπε ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας Στο Κόκκινο και στην εκπομπή «Ξυπνήστε!».


Για τον νέο πτωχευτικό κώδικα που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει την κρίση ως ευκαιρία για να διαλύσει ό,τι έμεινε όρθιο έπειτα από δέκα χρόνια περιδίνησης της χώρας, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο ως ένα «άθλιο πράγμα έστω και αν δεν αναδεικνύεται από τα κανάλια».


Ειδικότερα ο Κ. Ζαχαριάδης τόνισε πως ο νέος πτωχευτικός βλέπει την όλη διαδικασία από πλευράς της τράπεζας και των τραπεζιτών, ξεχνώντας την κοινωνία και τα προβλήματα που πέρασε τόσος κόσμος. Υποσχέθηκε δε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα ασκήσει κριτική στη Βουλή, θα καταπολεμήσει τον κώδικα αυτό παρουσιάζοντας την αντιπρόταση της, ενώ  με την επόμενη πλειοψηφία, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει κατά προτεραιότητα τον πτωχευτικό αυτό νόμο της ΝΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...