Η μεγαλύτερη παραλία με άμμο στην Ευρώπη είναι ελληνική

 

Η μεγάλη ακτογραμμή της Ελλάδας είναι γεμάτη όμορφες γωνιές με διαφορετικές στο είδους τους παραλίες. Αυτό που πολλοί, ίσως, δεν γνωρίζουν είναι ότι στην Ελλάδα βρίσκεται και η μεγαλύτερη παραλία με άμμο στην Ευρώπη. Δεν βρίσκεται σε κάποιο νησί αλλά στην ηπειρωτική ριβιέρα της Ελλάδας. Ο λόγος για το Μονολίθι στην Πρέβεζα. Εκτός από το μέγεθός της, μάλιστα, θεωρείται και πολύ ασφαλής. Δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί αγαπημένο προορισμό μικρών και μεγάλων απ’ όλη την Ελλάδα.

Μονολίθι, η μεγαλύτερη παραλία με άμμο στην Ευρώπη

Το Μονολίθι βρίσκεται στα δυτικά του Νομού Πρέβεζας. Αποτελεί τη μεγαλύτερη αμμουδιά με άμμο στην Ευρώπη έχοντας μήκος σχεδόν 25 χιλιόμετρα. Η ακτή Μονολίθι εκτείνεται από το χωριό Μύτικας μέχρι το χωριό Καστροσυκιά του Δήμου Πρεβέζης.

Από το σημείο εκείνο και μετά αρχίζει το λεγόμενο αισθητικό δάσος Μονολιθίου που έχει μήκος περίπου 8 χιλιόμετρα και αποτελεί Αρχαιολογική Ζώνη Άλφα, με την οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα να απαγορεύεται δια ροπάλου λόγω της αρχαίας Νικόπολης. Κατά μήκος βέβαια αυτών των 25 χιλιομέτρων της παραλίας του Μονολιθίου θα βρεις το δικό σου αγαπημένο σημείο για να κάνεις βουτιές. Η παραλία είναι σε άλλα σημεία οργανωμένη και σε άλλη όχι προσφέροντας στον καθένα αυτό που θέλει. Θα βρεις ρηχά νερά για οικογένειες αλλά και πιο βαθιά για μεγαλύτερους. Υπάρχουν, μάλιστα, και αρκετά σημεία στα οποία μπορείς να απολαύσεις θαλάσσια σπορ.

Η ιστορία της ελληνικής παραλίας

Το όνομα της παραλίας, κατά μήκος της οποίας συναντάμε τα χωριά Μύτικας, Κανάλι, Καστροσυκιά, προέρχεται από μια συστάδα παραλιακών βράχων σε απόσταση 10 μέτρων από την ακτή. Οι βράχοι αυτοί προεξείχαν 1 μέτρο περίπου από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι το 1943 οπότε Ιταλοί και Γερμανοί στρατιώτες, για ψυχαγωγία, βομβάρδισαν με όλμους το βράχο και τον έσπασαν, οπότε σήμερα είναι ύφαλος στο επίπεδο των υδάτων.

Οι ακτές έχουν δημιουργηθεί από την Πλειστόκαινο, δηλαδή εδώ και 600.000 χρόνια. Μάλιστα, στη θέση Άγιος Γεώργιος της Λυγιάς υπάρχουν θύσανοι κοραλλιών σε βάθος 1,5 μέτρου από την επιφάνεια της θάλασσας πάνω σε συνεκτικά κροκαλοπαγή.

Το σίγουρο είναι πως η παραλία της Πρέβεζας είναι μια μεγάλη και απλωμένη παραλία στην οποία θα απολαύσεις το μπάνιο σου άνετα και ευχάριστα. Γενικά η περιοχή ενδείκνυται για διακοπές ειδικά αν θες να πάρεις μόνο το αυτοκίνητο. Ένα από τα διαμάντια αυτής είναι η Πάργα. Αν θες να κάνεις μια εξόρμηση στη Δυτική Ελλάδα και να συνδυάσεις το πράσινο της φύσης με τα γαλάζια νερά και τις δαντελωτές παραλίες, τότε ο προορισμός σου είναι με σιγουριά η Πάργα!

Οι παραλίες γύρω από την κωμόπολη της Πάργας δημιουργούν μια διαφορετική αίσθηση στον επισκέπτη. Νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε κάποιο νησί. Το υλικό της αμμουδιάς, τα ανοιχτόχρωμα νερά και το φυσικό πράσινο από το οποίο περιβάλλονται, διαμορφώνουν ένα ξεχωριστό τοπίο για ήρεμες διακοπές.

Δοκίμασέ το…

Της γριάς το πήδημα: Γιατί ονομάστηκε έτσι η διάσημη παραλία

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...