Μπάχαλο με τις ευρω-προμήθειες εμβολίων

 

 Ο διαγκωνισμός των φαρμακευτικών εταιρειών και τα «κρυφά» ντιλ των χωρών-μελών της Ε.Ε. για την απόκτηση των δόσεων, ενώ έρχεται το τρίτο κύμα της πανδημίας. ● Εφιαλτικό σερί άνω των 1.000 νεκρών ημερησίως στη Γερμανία.

Θέμα χρόνου είναι μάλλον η έγκριση και τρίτου εμβολίου κατά της λοίμωξης Covid-19 στην Ε.Ε., καθώς το δεύτερο και αγριότερο κύμα της πανδημίας εξακολουθεί να σπέρνει θάνατο, νέες μολύνσεις και αβίωτη πίεση στα νοσοκομεία, ακόμα και στην κραταιά Γερμανία, που άργησε τραγικά αυτή τη φορά να επιβάλει δεύτερο εθνικό λοκντάουν, με αποτέλεσμα να έχει ξεπεράσει πια το ψυχολογικό όριο των 40.000 νεκρών και του 1,9 εκατομμυρίου επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, καταγράφοντας εφιαλτικά «σερί» άνω των χιλίων νεκρών το 24ωρο την προηγούμενη βδομάδα.

Η Ανγκελα Μέρκελ προειδοποίησε πως τα χειρότερα έπονται, χωρίς να έχουν καν φανεί πανευρωπαϊκά οι επιπτώσεις από τις αυξημένες κοινωνικές επαφές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Με βραδείς ρυθμούς και υλικοτεχνικά εμπόδια συνεχίζονται παράλληλα οι εμβολιασμοί στα κράτη-μέλη όσο και το μπάχαλο με τις προμήθειες εμβολίων στο ευρωπαϊκό μπλοκ, μετά την αποκάλυψη πως η Γερμανία (και όχι μόνο) έχει κλείσει διμερείς συμφωνίες αγοράς, παραβιάζοντας την κοινή εμβολιαστική γραμμή της Ενωσης.Εντός της εβδομάδας αναμένονται αφενός οι πρώτες παρτίδες του –εγκεκριμένου πλέον στην Ε.Ε.– εμβολίου της Moderna και αφετέρου η υποβολή στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) επίσημης αίτησης για την έγκριση του εμβολίου που ανέπτυξε η AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Το πράσινο φως για την κυκλοφορία του ενδέχεται να δοθεί στα τέλη του μήνα.

Παρά τη σύγχυση για τη δοσολογία και το χρονικό διάστημα που πρέπει να μεσολαβεί ανάμεσα στις δύο δόσεις του, το συγκεκριμένο σκεύασμα πιστεύεται πως θα βοηθήσει καθοριστικά στην επιτάχυνση των εμβολιασμών, αφού –εκτός από μακράν φθηνότερο και εντελώς διαφορετικό στην τεχνολογία του από εκείνα των Pfizer/BioNTech και Moderna– είναι σαφώς πιο εύκολο στη μεταφορά και την αποθήκευση, χωρίς να απαιτεί συνθήκες βαθιάς κατάψυξης.

Σε αυτό το εμβόλιο, υποστηρίζει το «Politico», είχαν ποντάρει υπερβολικά πολύ κάποιες χώρες της Ε.Ε. αλλά έπεσαν έξω, θεωρώντας λανθασμένα, όπως αποδείχτηκε, ότι θα ήταν το πρώτο που θα λάμβανε ευρωπαϊκή έγκριση.

Την… πάπια εξακολουθούσε να κάνει στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπροστά στις, τουλάχιστον τρεις, διμερείς συμφωνίες για παραγγελία επιπλέον εμβολίων που έκλεισε η Γερμανία –και μάλιστα όσο ήταν προεδρεύουσα της Ε.Ε. το περασμένο εξάμηνο– κατά παράβαση όσων επανέλαβε ρητά την Παρασκευή η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Απαγορεύεται στα κράτη-μέλη και να διαπραγματεύονται και να συνάπτουν συμφωνίες εκ παραλλήλου με το θεσμικό όργανο της Ενωσης.

Βάσει του Spiegel, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο Βερολίνο είναι πιθανό να παραβίασε τη νομοθεσία της Ε.Ε., με τον Γερμανό υπουργό Υγείας Γενς Σπαν να υποστηρίζει πως έχει εξασφαλίσει μονομερώς τρία ντιλ με γερμανικές εταιρείες για παράπλευρη αγορά εμβολίων: με την BioNTech για 30 εκατομμύρια δόσεις, με την CureVac για 20 εκατομμύρια και με την IDT Biologika για 5 εκατομμύρια. Οι δύο πρώτες συμφωνίες έκλεισαν στις 8 Σεπτέμβρη και στις 31 Αυγούστου αντίστοιχα, όσο βρίσκονταν ακόμα σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το ζήτημα των ανεπαρκών προμηθειών εμβολίων έχει λάβει μεγάλες πολιτικές διαστάσεις στη Γερμανία ενόψει μιας κρίσιμης εκλογικής χρονιάς αλλά και της επικείμενης ανάδειξης νέου ηγέτη των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στη θέση της Μέρκελ το ερχόμενο Σάββατο 16 Ιανουαρίου. Ο Σπαν –ανερχόμενο αστέρι του CDU και μέχρι πρότινος από τους πρώτους σε δημοφιλία πολιτικούς στη χώρα– δέχεται σφοδρές επικρίσεις μεταξύ άλλων από τους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες για τους χειρισμούς του στο θέμα της παραγγελίας εμβολίων, οπότε αναγκάστηκε ουσιαστικά να ξεσκεπάσει την ύπαρξη των διμερών συμφωνιών για να επιδείξει πως δεν βασίστηκε μόνο στην Ε.Ε. για να εξασφαλίσει επαρκείς ποσότητες.

Το Σαββατοκύριακο η Κομισιόν είχε καταπιεί τη γλώσσα της, αποφεύγοντας να σχολιάσει τις αποκαλύψεις, κόντρα στις έντονες αντιδράσεις ευρωβουλευτών που είχαν ήδη κάνει λόγο για «γνήσιο εθνικισμό εμβολίων» και για «κακή» και «εγωιστική» ενέργεια της Γερμανίας να παραγγείλει εμβόλια μόνο για τον πληθυσμό της. Ανεπίσημα, αξιωματούχος της Επιτροπής πάσχισε να πείσει πως το γερμανικό ντιλ ειδικά με την BioNTech (αφού οι άλλες δύο εταιρείες δεν έχουν λάβει έγκριση) συμβαδίζει με το «πνεύμα» των κοινών προμηθειών της Ε.Ε., αφού η συγκεκριμένη ποσότητα εμβολίων θα παραδοθεί αργότερα από τις παρτίδες για το ευρωπαϊκό μπλοκ. Η παραβίαση ωστόσο –όπως προκύπτει και από τις ημερομηνίες– «βγάζει μάτι», ενώ οι φυγόκεντρες δυνάμεις πολλαπλασιάζονται. Σύμφωνα με το «Politico», και η Δανία παρήγγειλε τον Δεκέμβρη 2,6 εκατομμύρια επιπρόσθετες δόσεις από τις Pfizer/BioNTech, ενώ ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης επιβεβαίωσε πως προσέφυγε στο Ισραήλ για επιπλέον εμβόλια.

Υπάρχει πάντως κι άλλη μια διάσταση στο ζήτημα: όπως επισημαίνει το «Politico», Γερμανία και Γαλλία σκοπεύουν να πάρουν δόσεις εμβολίων της Moderna που επέλεξαν να μην αγοράσουν άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Δεν είναι πλήρως ξεκάθαρο ακόμα ποιες δεν θα εξαντλήσουν τις δυνατότητές τους, ανάμεσα όμως στις χώρες που αναφέρει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος συγκαταλέγεται η Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...