Ένταση μεταξύ Δένδια και Τσαβούσογλου για τις προκλήσεις της Τουρκίας – «Δεν δεχόμαστε αυτά που λέτε» «Η Τουρκία να μην κάνει μαθήματα» είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στον ομόλογό του

 

Με την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και τις διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών ολοκληρώθηκαν οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην ‘Αγκυρα. Σε λίγα λεπτά ξεκινούν οι κοινές δηλώσεις των δύο υπουργών Εξωτερικών.

Η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα θα ολοκληρωθεί το βράδυ με την παράθεση προς τιμή του, από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δείπνου καταλύσεως της νηστείας «ιφτάρ», λόγω της έναρξης του ραμαζανιού.

Οι δύο πλευρές εξέτασαν ζητήματα των διμερών σχέσεων, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.


Ειδικότερα, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, τόσο οι πολιτικές όσο και οι οικονομικές, καθώς και οι διεθνείς εξελίξεις με έμφαση στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού-προσφυγικού, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στη Λιβύη και τη Συρία.

Στο «τραπέζι» έπεσε και το Κυπριακό ενόψει της προσεχούς άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στη Γενεύη.

Μία ώρα κράτησε η συνάντηση με Ερντογάν

Περίπου μία ώρα διήρκησε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο, στην Άγκυρα. 

Η συνάντηση, στην οποία πήρε μέρος και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ξεκίνησε λίγο μετά τις 15:00 και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 16:00.

Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε προς τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου πως η Τουρκία προκαλεί με τις ενέργειές της και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αντίδραση του Τούρκου ΥΠΕΞ. Ο Έλληνας υπουργός στη συνέχεια δεν άφησε αναπάντητα τα όσα είπε ο Τσαβούσογλου και ξεκαθάρισε πως η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει μαθήματα στην Ελλάδα.

«Προϋπόθεση για τις καλές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι η αποκλιμάκωση και αποφυγή ενεργειών και δηλώσεων που δυναμιτίζουν το κλίμα» ανέφερε αρχικά ο Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ζήτησε στη συνέχεια να μην υπάρχουν «ψευδείς ειδήσεις, προκλητικές ρητορικές που δεν συνάδουν με το θετικό κλίμα που συμφωνήσαμε να προωθήσουμε».

«Ένα ζήτημα που επηρέαζει αρνητικά τις διμερείς μας σχέσεις είναι αυτό που αφορά την απειλή πολέμου. Η στάση αυτή δεν συνάδει με νατοϊκό σύμμαχο ούτε με σχέσεις καλής γειτονίας, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, που δεν συνάδει με δίκαιο της θάλασσας», πρόσθεσε ο Νίκος Δένδιας.

Σε όσα είπε ο κ. Δένδιας ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε: «Δεν έκανα καμία δήλωση προκλητική εναντίον της Ελλάδας, όμως στην ομιλία του ο ομόλογός μου έχει κάνει προκλητικές δηλώσεις.

Εμείς δεν μπορούμε να αποδεχθούμε προκλητικές δηλώσεις. Η Τουρκία δεν έχει παραβιάσει δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, αυτό που λέτε δεν μπορούμε να το αποδεχθούμε».

Περισσότερα σε λίγο…

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...