Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο Carapaz το χρυσό, ο Τζωρτζάκης τις εντυπώσεις!

 

Ο Richard Carapaz, ο ποδηλάτης της Ineos Grenadiers από το Equador, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες Tokyo2020, στο αγώνισμα αντοχής της ποδηλασίας δρόμου. Ο Carapaz έκανε εξαιρετικό αγώνα τακτικής, χωρίς να έχει ουσιαστικά βοήθεια από τον 2ο αθλητή της χώρας του. Έμεινε στο group των φαβορί, εκμεταλλεύθηκε την ικανότητα του ειδικά στο τελευταίο, μικρό ανηφορικό κομμάτι, επιτέθηκε την κατάλληλη στιγμή και εξασφάλισε την 1η θέση. Κάλυψε τα 234 χιλιόμετρα του αγώνα με τα σχεδόν 5000 υψομετρικά σε 6 ώρες 5 λεπτά και 26 δευτερόλεπτα έχοντας μέση ωριαία ταχύτητα 38,42 χλμ/ώρα για να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στην πρώτη του συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Πίσω του, για τη 2η θέση έδωσαν μάχη 8 ποδηλάτες με τον Wout Van Aert (Βέλγιο) να κερδίζει τη 2η θέση στο sprint από τον Tadej Pogacar (Σλοβενία), δύο αθλητές για τους οποίους δούλεψαν πολύ οι συναθλητές της Εθνικής τους ομάδας.

Εξαιρετική εμφάνιση, πέρα από κάθε προσδοκία, έκανε ο Έλληνας πρωταθλητής, Πολυχρόνης Τζωρτζάκης, αν και ο αγώνας ξεκίνησε με ατυχία αφού έπαθε λάστιχο στην προεκκίνηση. Στη συνέχεια πήρε τη θέση του και με την έναρξη του πραγματικού αγώνα, ήταν σε θέση να εφαρμόσει την τακτική του. Ο Τζωρτζάκης μαζί με 7 ακόμα αθλητές, τους Dlamini (Νότια Αφρική), Kukrle (Τσεχία), Sagan Juraj (Σλοβακία), Grosu (Ρουμανία), Aular Sanabria (Βενεζουέλα), Daumont (Μπουρκίνα Φάσο) και Asadov (Αζερμπαϊτζάν) έκαναν προσπάθεια να αποσπαστούν από το 1ο χιλιόμετρο. Έδωσαν δυνατό ρυθμό και σε συνδυασμό με την απροθυμία και την έκπληξη των υπολοίπων, πήραν αμέσως προβάδισμα. Κατάφεραν και πήραν διαφορά έως και 20 λεπτά δουλεύοντας ομαδικά, παρότι όλοι από διαφορετικές χώρες. Πίσω τους, στο peloton πιο δραστήρια ήταν η ομάδα του Βελγίου και της Σλοβενίας. Το group των 8 πρωτοπόρων μειώθηκε στους 5 αθλητές με τον Πολυχρόνη Τζωρτζάκη να ανταποκρίνεται περίφημα και στις δύσκολες ανηφόρες που ακολούθησαν. Με κάτι λιγότερο από 50 χιλιόμετρα από τον τερματισμό, ο Τζωρτζάκης και οι Kukrle και Aular Sanabria, οι 3 που είχαν μείνει στο group των πρωτοπόρων, πιάστηκαν από το peloton κι έτσι δεν υπήρχε κανείς αποσπασμένος. Ο Τζωρτζάκης, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει συνήθως, κρατήθηκε για αρκετή ώρα στην κορυφή του peloton.

Στα 37 χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό, ο Pogacar έκανε επίθεση και πήρε μικρή διαφορά μαζί με τον Αμερικανό Brandon McNulty (teammate του στην UAE Team Emirates) και τον Καναδό Michael Woods. Σύντομα τους έπιασαν άλλοι 10 ποδηλάτες για να έχουμε ένα group 13 αθλητών με μεγάλα ονόματα ανάμεσα τους. Σε λιγότερο από 10 χιλιόμετρα, ξεχώρισαν οι Carapaz και McNulty με τον Carapaz να επιτίθεται στα τελευταία ανηφορικά μέτρα και να αφήνει πίσω του τον McNulty. Πήρε διαφορά που ξεπέρασε τα 35 δευτερόλεπτα. Έχοντας τη δύναμη, σωματική και ψυχική τερμάτισε πρώτος μέσα στην πίστα Fuji αφήνοντας το group που τον ακολουθούσε 1 λεπτό και 7 δευτερόλεπτα πίσω του.

Οι Van Aert και Pogacar συμπλήρωσαν το βάθρο των νικητών και ο Πολυχρόνης Τζωρτζάκης ολοκλήρωσε την εξαιρετική του εμφάνιση στην 63η θέση. Αξίζει να αναφέρουμε πως μεγάλα ονόματα της επαγγελματικής ποδηλασίας είτε εγκατέλειψαν (Thomas, Hart, Stybar, Cavagna, Juraj Sagan, Van Avermaet, Asgreen, Geschke) είτε τερμάτισαν πίσω από τον Τζωρτζάκη (Amador, Quintana, Hamilton, Maeder, Dunbar, Izagirre, Higuita) είτε τερμάτισαν λίγες θέσεις μπροστά του (Herrada 62ος, Ciccone 60ος, Vlasov 59ος, Cosnefroy 57ος, Nibali 53ος).

Δείτε τα αποτελέσματα .

Επόμενη εμφάνιση Έλληνα ποδηλάτη, τη Δευτέρα 26 Ιουλίου στο αγώνισμα Mountain Bike. O Περικλής Ηλίας θα δώσει τη δική του μάχη και η ΕΡΤ2 θα μεταδώσει τον αγώνα από τις 9:45 έως τις 11:00.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...