Πυρηνοκίνητα υποβρύχια – AUKUS: Για «πισώπλατη μαχαιριά» κατηγορεί την Αυστραλία ο Γάλλος πρεσβευτής

 «Η εξαπάτηση ήταν εσκεμμένη», στηλίτευσε ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Αυστραλία, 4 Ζαν-Πιερ Τεμπόκ Τεμπό μιλώντας σε ΜΜΕ στην Καμπέρα.<>«Διακυβεύονταν πολλά περισσότερα από την προμήθεια υποβρυχίων, επειδή είχε συναφθεί συμφωνία για ζητήματα εθνικής κυριαρχίας, που σφραγίστηκε με τη διαβίβαση άκρως απόρρητων δεδομένων. Ήταν πισώπλατη μαχαιριά», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας προχώρησε στα μέσα του Σεπτεμβρίου στην ακύρωση της σύμβασης με τη Γαλλία, προτιμώντας αντί για τα συμβατικά υποβρύχια να αποκτήσει τουλάχιστον 12 πυρηνοκίνητα υποβρύχια από τις ΗΠΑ. Η κίνηση αποτελούσε μέρος της συμφωνίας για την ίδρυση της συμμαχίας Αυστραλίας-Ηνωμένου Βασιλείου-ΗΠΑ, ή AUKUS, από τα αρχικά των τριών χωρών στα αγγλικά.

Η απόφαση που πήρε η κυβέρνηση του Aυστραλού πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον προκάλεσε οργή στο Παρίσι και κρίση στις σχέσεις της Γαλλίας τόσο με την Αυστραλία, όσο και με τις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έφθασε στο σημείο να ανακαλέσει τους πρεσβευτές στην Ουάσινγκτον και στην Καμπέρα για διαβουλεύσεις, διάβημα χωρίς προηγούμενο.

«Ο πρόεδρος Μακρόν είπε την Κυριακή ότι πλέον «ξέρει» πως ο πρωθυπουργός Μόρισον «του είπε ψέματα» για τις προθέσεις του. Ο κ. Μόρισον διέψευσε τον ισχυρισμό. Πρόσθεσε πως είχε εξηγήσει ήδη στον Γάλλο πρόεδρο πως τα συμβατικά υποβρύχια δεν αρκούσαν για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας του.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας μίλησαν την περασμένη εβδομάδα. Ο κ. Μόρισον φρόντισε να ανταλλάξει δημόσια χειραψία με τον κ. Μακρόν στη Ρώμη, όπου συμμετείχαν στη σύνοδο της G20.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέβαλε δύο φορές τον νέο γύρο των συνομιλιών για το εμπόριο με την Αυστραλία. Εκφράζοντας αλληλεγγύη προς το Παρίσι, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θέτει πλέον υπό αμφισβήτηση το εάν θα πρέπει να υπάρξει καν τέτοια συμφωνία.

Η σχέση δοκιμάζεται ακόμη περισσότερο καθώς αυτή την εβδομάδα μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν μηνύματα μεταξύ του Σκοτ Μόρισον και του Εμανουέλ Μακρόν, που προφανώς διέρρευσαν για να διαψευστούν οι γαλλικές κατηγορίες ότι η Καμπέρα δεν είχε προειδοποιήσει πως η σύμβαση θα ακυρωνόταν.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε την περασμένη εβδομάδα ότι ο τρόπος που συνήφθη η νέα συμμαχία ήταν άτσαλος, προσθέτοντας πως είχε μείνει με την εντύπωση πως η Γαλλία είχε ενημερωθεί για την ακύρωση της σύμβασης για την προμήθεια των υποβρυχίων προτού ανακοινώσει τη σύμπηξη της AUKUS.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...