Κυριακάτικο τραπέζι: Κεφτεδάκια με πατάτες και πελτέ στο φούρνο και σοκολατόπιτα

 Στο τελευταίο Κυριακάτικο τραπέζι της φετινής χρονιάς θα μαγειρέψουμε μια αγαπημένη κλασσική συνταγή που συνήθως την απολαμβάνουμε στο τηγάνι. Εμείς επιλέγουμε να την πειράξουμε λίγο και να την κάνουμε στο φούρνο.

Έτσι λοιπόν θα προσφέρουμε για κυρίως πιάτο, κεφτεδάκια με πατάτες που θα τα ψήσουμε με σάλτσα ντομάτα πελτέ ενώ για γλυκάκι θα τρατάρουμε μια απίθανη σοκολατόπιτα που θα την πασπαλίσουμε με κακάο.

Καλή όρεξη.

Κεφτεδάκια με πατάτες και πελτέ στο φούρνο

Μερίδες: 4 - 5

Μαγείρεμα: 1 ώρα και 20 λεπτά

Υλικά

για τον κιμά

100 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

350 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

1 κ.γ. πελτέ ντομάτας

100 γρ. κεφαλοτύρι

1 μεγάλο αυγό

1 κ.σ. ξύδι κόκκινο

1/4 κ.γ. ρίγανη

αλάτι και μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για τις πατάτες

1 κιλό πατάτες, κομμένες κυδωνάτες

40 ml ελαιόλαδο

αλάτι και μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για την σάλτσα

40 ml ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

1 ½ κ.σ. πελτέ ντομάτας

1/2 κ.γ. ρίγανη ξερή

1 κ.γ. ζάχαρη

3 - 4 κόκκους μπαχάρι

αλάτι και μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα.

για τον κιμά

Βάζουμε το ψωμί σε ένα μπολ με νερό να μουλιάσει για 10 λεπτά και το στύβουμε καλά. Σε ένα ευρύχωρο μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί με το στυμμένο ψωμί και ζυμώνουμε για 5 λεπτά. Πλάθουμε ομοιόμορφα κεφτεδάκια και τα ακουμπάμε στην πιατέλα.

για τις πατάτες

Ρίχνουμε τις πατάτες σε ένα ταψί, τις αλατοπιπερώνουμε, τις ραντίζουμε με το μισό ελαιόλαδο και τις ανακατεύουμε με τα χέρια. Ψήνουμε για 20 λεπτά.

για την σάλτσα

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1 - 2 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς με μία σπάτουλα. Προσθέτουμε τον πελτέ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 λεπτό.

Προσθέτουμε την ρίγανη, την ζάχαρη, το μπαχάρι και 1 φλιτζάνι ζεστό νερό. Μόλις πάρει μία βράση η σάλτσα αποσύρουμε από την φωτιά.

για το ψήσιμο του φαγητού

Βγάζουμε τις πατάτες από τον φούρνο, μεταφέρουμε τα κεφτεδάκια με την σάλτσα επάνω από τις πατάτες και ψήνουμε για επιπλέον 40 λεπτά στους 180 βαθμούς.

Αναδημοσίευση από Olive σε συνταγή FunkyCook της Εύας Μονοχάρη

Σοκολατόπιτα

Cabannes, Pierre via Getty Images/Foodcollection

Μερίδες: 6

Προετοιμασία: 30 λεπτά

Ψήσιμο: 10 λεπτά

Υλικά

1/2 κιλό σοκολάτα κουβερτούρα

1 ½ φλιτζάνι βούτυρο

1 ½ φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη

1 κ.σ. στιγμιαίο καφέ

5 αυγά

2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φλιτζάνι αμυγδαλόψιχα τριμμένη

1/2 κ.γ. βούτυρο λιωμένο

3 κ.σ. κακάο

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μπολ του μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να λιώσει και προσθέτουμε το αλεύρι.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα την κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια, το βούτυρο και αφήνουμε να λιώσουν σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίχνουμε το μείγμα των αυγών, τον καφέ διαλυμένο σε λίγο νερό, την αμυγδαλόψιχα και τα ανακτεύουμε για 5 λεπτά.

Αλείφουμε ένα ταψί Νο28 με βούτυρο και στρώνουμε το μείγμα. Το ψήνουμε σε προσθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, για 10 λεπτά.

Αφού κρυώσει λίγο η σοκολατόπιτα την πασπαλίζουμε με κακάο.

Tip

Καλό είναι να μην σερβίρουμε την σοκολατόπιτα αμέσως, γιατί θα είναι πολύ ρευστή στη μέση.

Αναδημοσίευση από «Μαγειρεύοντας... για γιορτινές στιγμές» από τις εκδόσεις Φυτράκη σε επιμέλεια συνταγών, Βάσιας Χριστοφόρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...