Αυστραλία: Πάνω από 100 χιλιάδες τα ημερήσια κρούσματα – Παραλύει η άλλοτε Covid free χώρα

 

Ανταπόκριση: Έμμα Παπαεμμανουήλ

Η κάποτε COVID  – free Αυστραλία έχει πλέον παραδοθεί στο τελευταίο τσουνάμι του κορονοϊού, που σαρώνει  όλες τις πολιτείες και επικράτειες, εκτός από την  ερμητικά αποκλεισμένη Δυτική Αυστραλία.  Τα επίσημα κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα 12/1/22, ξεπέρασαν τις 103 χιλιάδες, ενώ 49 ασθενείς έχασαν την ζωή τους. Είναι ο μεγαλύτερος ημερήσιος απολογισμός κρουσμάτων και θανάτων από την αρχή της πανδημίας. Όλοι οι ειδικοί λένε πως η αληθινή διασπορά, τόσο της παραλλαγής Δέλτα, όσο και της Όμικρον είναι πολύ μεγαλύτερη. Στην Νέα Νότια Ουαλία περίπου το 70% των ασθενών στην εντατική, έχουν πλέον την Όμικρον.

Το σύστημα διαγνωστικών τεστ έχει καταρρεύσει. Μοριακά και γρήγορα τεστ αντιγόνου, γίνονται μόνο σε συμπτωματικούς ασθενείς, οι οποίοι περιμένουν άρρωστοι ώρες, κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο για να εξεταστούν. Πολλοί εξαναγκάζονται να φύγουν, πριν καν κάνουν το τεστ.

Στα φαρμακεία δεν υπάρχουν -ούτε για δείγμα- γρήγορα τεστ αντιγόνου και δεν αναμένονται νέες παραλαβές μέχρι τον Φεβρουάριο.

Χιλιάδες εργαζόμενοι ασθενούν και λείπουν από βασικούς τομείς εργασίας, όπως η υγεία, το εμπόριο και οι μεταφορές. Τα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι άδεια και υπάρχει πλαφόν στο πόσο κρέας, φάρμακα και άλλα βασικά αγαθά μπορούν οι καταναλωτές να αγοράσουν.

Για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις οι αρχές μετακίνησαν τον πήχη της καραντίνας των θετικών κρουσμάτων από τις 14 στις 7 ημέρες, ενώ πλέον καλούν τους ασυμπτωματικούς, φοιτητές και συνταξιούχους να εργαστούν για να καλύψουν τα κενά.

Η μόνη πολιτεία της Αυστραλίας που έχει -μέχρι στιγμής- γλυτώσει από το πανδημικό χάος είναι η Δυτική Αυστραλία. Οι αρχές της οποίας δεν επιτρέπουν σε κανέναν να εισέλθει αν δεν  είναι διπλά εμβολιασμένος, δεν παρουσιάσει αρνητικό τέστ και δεν μείνει 14 ημέρες καραντίνα σε ειδικό ξενοδοχείο. Ίσως η υπόλοιπη Αυστραλία βιάστηκε πολύ να ανοίξει τα σύνορά της τον Δεκέμβριο στον υπόλοιπο κόσμο, βασιζόμενη στο υψηλό ποσοστό διπλών εμβολιασμών (92%), αλλά και τις ανάγκες της οικονομίας την περίοδο των εορτών, παρά την υπέρ-μεταδοτική Όμικρον.

 

“Η ιδέα ότι τα ζητήματα υγείας πρέπει να εξισορροπηθούν με τα οικονομικά συμφέροντα είναι πάντα ένας ψευδής διχασμός. Μια υγιής οικονομία απαιτεί υγιείς εργαζόμενους και υγιείς καταναλωτές” αναφέρει σε άρθρο του ο οικονομολόγος Τζιμ Στάνφορντ.

“Δεν είναι πολύ αργά για να περιοριστεί η περαιτέρω μετάδοση. Πρέπει να αποκατασταθούν και να επιβληθούν οι πρακτικές πρόληψης, συμπεριλαμβανομένων των μασκών, των ορίων χωρητικότητας, των απαγορεύσεων για ομαδικές δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους, των μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας και των δωρεάν γρήγορων τεστ. Πρέπει να αποκατασταθούν οι εισοδηματικές ενισχύσεις για τους εργαζόμενους, που είναι σε απομόνωση σπίτι γιατί το κύμα της Όμικρον έχει δημιουργήσει μια οικονομική έκτακτη ανάγκη, που θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Πάνω απ’ όλα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να θυμούνται ό,τι η οικονομία αποτελείται από ανθρώπινα όντα και πρέπει να επικεντρώσουν εκ νέου την προσοχή τους στο να διατηρούν τους ανθρώπους υγιείς. Η προστασία των ανθρώπων είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να προστατεύσει την οικονομία” εκτιμά ο κ. Στάντφορντ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...