Κυριακάτικο τραπέζι: Στριφτάρια με λουκάνικο και πεκορίνο και κρέπες σοκολάτα

 Είναι δύο συνταγές που τις έχω πολύ καιρό στο μυαλό μου και θεωρώ ότι είναι μια και μια για το κυριακάτικο τραπέζι.

Έτσι λοιπόν επιλέγουμε να μαγειρέψουμε για κυρίως πιάτο στριφτάρια με λουκάνικο με πράσο, ντοματίνια, σπανάκι πασπαλισμένα με τριμμένο τυρί πεκορίνο. Όσο για το γλυκό μας ετοιμάζουμε κρέπες σοκολάτα που θα γεμίσουμε με ξηρούς καρπούς, σταφίδες που τις έχουμε αφήσει να ξεκουραστούν στο ρούμι και σοκολάτα που έχουμε μπλέξει με μέλι και κανέλα.

Καλή όρεξη.

Στριφτάρια με λουκάνικο και πεκορίνο

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 10 λεπτά

Υλικά

500 γρ. στριφτάρια ή βιδες

3 χωριάτικα λουκάνικα με πράσο (400 - 500 γρ. συνολικά)

16 ντοματίνια

250 γρ. φρέσκο σπανάκι πλυμμένο

1 ξερό κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες

1 φλιτζάνι τριμμένο πεκορίνο

1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί

1 κ.σ. γλυκό μπούκοβο

2 κ.γ. ξερό βασιλικό

2 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός

ελαιόλαδο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και κόβουμε τα λουκάνικα σε λεπτές φέτες. Ζεσταίνουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα λουκάνικα. Τα αφήνουμε για 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας κατά διαστήματα και σβήνουμε με κρασί.

Τα βράζουμε για λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά για να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε τα ντοματίνια, το σπανάκι, το μπούκοβο, τον βασιλικό και αλατοπιπερώνουμε. Χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και μαγειρεύουμε την σάλτσα για 5-6 λεπτά.

Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες στην συσκευασία και τα στραγγίζουμε. Ρίχνουμε τα βρασμένα ζυμαρικά στην κατσαρόλα με την σάλτσα, προσθέτουμε το πεκορίνο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Αναδημοσίευση από Extra Gourmet «36 λαχταριστές μακαρονάδες» σε συνταγές Βαγγέλη Δρίσκα.

Κρέπες σοκολάτα με καρύδια, φουντούκια και σταφίδες


Μερίδες: 8-10

Υλικά

για τις κρέπες

90 γρ. αλεύρι

20 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

1 πρέζα αλάτι

2 αυγά

1 κρόκο αυγού

30 γρ. βούτυρο

5 γρ. κακάο

240 γρ. γάλα ζεστό

για την γέμιση

50 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα

50 γρ. φουντούκια ψιλοκομμένα

50 γρ. σταφίδες

50 γρ. ρούμι

100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

120 γρ. κρέμα γάλακτος

10 γρ. μέλι

μισό κ.γ. κανέλλα

Εκτέλεση

για τις κρέπες

Ανακατεύουμε το αλεύρι, την ζάχαρη, το αλάτι και το κακάο πολύ καλά. Ρίχνουμε τα αυγά και τον κρόκο ελαφρά χτυπημένο στο χέρι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να σχηματιστεί ένας χυλός και προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο. Αφήνουμε το μείγμα για 15 λεπτά να «ξεκουραστεί».

Βουτυρώνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι διαμέτρου 18 εκ. Το τοποθετούμε στην φωτιά να ζεσταθεί και ρίχνουμε με μια κουτάλα όση ποσότητα από το μείγμα χρειάζεται για να καλυφθεί σε λεπτό στρώμα ο πυθμένας του τηγανιού.

Ψήνουμε για μισό λεπτό μέχρι να ξεκολλάει από το τηγάνι. Με την βοήθεια μιας σπάτουλας αναποδογυρίζουμε την κρέπα για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά.

για την γέμιση

Μουσκεύουμε τις σταφίδες στο ρούμι για 30 λεπτά.

Βράζουμε την κρέμα γάλακτος και ρίχνουμε σε αυτή την κουβερτούρα κομμένη σε μικρά κομμάτια. Κατεβάζουμε από την φωτιά, ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και προσθέτουμε το μέλι και την κανέλα.

Αφήνουμε την σοκολάτα να κρυώσει, όχι να πήξει. Ρίχνουμε τους ξηρούς καρπούς και τις σταφίδες με το ρούμι. Ανακατεύουμε και γεμίζουμε τις κρέπες.

Σερβίρονται χλιαρές.

Αναδημοσίευση από το βιβλίο «Σοκολάτα» σε συνταγές του Στέλιου Παρλιάρου, εκδόσεις Ι.Σιδέρης.

πηγη αθρου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...