Live – Επιθέσεις από αέρος στην Ουκρανία – Εκρήξεις στο αεροδρόμιο του Κιέβου

 

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ενέκρινε τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης.

Όλες οι εξελίξεις σε απευθείας μετάδοση από την ΕΡΤ1 και τους ανταποκριτές και απεσταλμένους σε Ουκρανία και Ρωσία, Αχιλλέα Πατσούκα, Γιάννη Σουλιώτης, Ανδριάνα Μαγγανιά.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πλήττουν στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία με όπλα υψηλής ακρίβειας, ιδίως συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας, στρατιωτικά αεροδρόμια και αεροσκάφη. Το υπουργείο διαβεβαίωσε ότι δεν βρίσκονται στο στόχαστρο επιθέσεων με το πυροβολικό ή με πυραύλους πόλεις ή περιοχές όπου ζουν άμαχοι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ανακοίνωσε νωρίτερα ότι έχει αρχίσει «εισβολή ευρείας κλίμακας» από τη Ρωσία και ότι αναφέρονται πλήγματα σε διάφορες περιοχές της χώρας. «Ειρηνικές πόλεις της Ουκρανίας δέχονται επίθεση. Πρόκειται για επιθετικό πόλεμο. Η Ουκρανία θα αμυνθεί και θα νικήσει. Ο κόσμος μπορεί και πρέπει να σταματήσει τον [πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ] Πούτιν. Τώρα είναι ώρα για δράση», ανέφερε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας μέσω Twitter.


Ισχυρές εκρήξεις στην Ουκρανία

Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται από νωρίς το πρωί στο Κίεβο, στην Οδησσό και σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανία, όπως επίσης στην Κριμαία και το Χάρκοβο. Στην πρωτεύουσα ακούστηκαν τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο και αμέσως μετά σειρήνες ασθενοφόρων.

Στην Μαριούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη στον τομέα του μετώπου με μισό εκατομμύριο κατοίκους, όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας, αρκετοί κάτοικοι ανέφεραν ότι ακούγονται πυρά πυροβολικού από συνοικία στον ανατολικό τομέα της πόλης.

Πιο κοντά στο μέτωπο, στην Κραματόρσκ, ακούστηκαν τουλάχιστον τέσσερις ισχυρές εκρήξεις. Εξακόσια χιλιόμετρα από εκεί, στη νότια Ουκρανία, στην Οδησσό, λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα, ακούστηκαν επίσης εκρήξεις. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε πριν από λίγο πως ρωσικές δυνάμεις έφθασαν και επιχειρούν πλέον στη Μαριούπολη και στην Οδησσό.

Στη Μαριούπολη υπάρχουν πληροφορίες ακόμα και για Ρώσους αλεξιπτωτιστές στα περίχωρα του Κιέβου, που ωστόσο δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Στη γραμμή επαφής στις αποσχισθείσες περιοχές αναφέρουν ότι γίνονται αυτήν την ώρα μάχες.

Για γενικευμένη επίθεση από αέρος κάνουν λόγο τα διεθνή πρακτορεία. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως κλείνει όλο τον εναέριο χώρο της για την πολιτική αεροπορία, ενώ το ουκρανικό υπουργείο Υποδομών ανακοίνωσε το κλείσιμο του εναερίου χώρου λόγω του «υψηλού κινδύνου για την ασφάλεια» των πτήσεων.

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα ανώτερο στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας της κυβέρνησης του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μεταδίδουν ότι το Κίεβο ετοιμάζεται να κηρύξει άμεσα στρατιωτικό νόμο σε όλη την επικράτεια.

Τα ρωσικά ΜΜΕ δηλώνουν έκπληκτα, καθώς πίστευαν ότι θα είναι στόχος η ανατολική Ουκρανία και όχι η πρωτεύουσα. Το βράδυ μάλιστα όλα έμοιαζαν φυσιολογικά και τα καταστήματα ήταν ανοιχτά.

Οι εικόνες που έδωσε η αμερικανική εταιρεία Maxar φέρονται να δείχνουν ανάπτυξη δυνάμεων στο πεδίο, στρατιωτικά κονβόι με πυροβολικό και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού με εξοπλισμό υποστήριξης και στρατεύματα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έκτακτη συνέλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας στον ΟΗΕ. “Δεν γίνεται κανένας πόλεμος” λέει ο Ρώσος πρέσβης. “Θα μιλήσω να δω αν γίνεται ειδική επιχείρηση” ήταν η απάντησή του.

Πούτιν: Πράσινο φως για επιχειρήσεις – Οι συνθήκες απαιτούσαν την ανάληψη αποφασιστικής δράσης από τη Ρωσία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια έκτακτου διαγγέλματός του ότι ενέκρινε την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία σημειώνοντας ότι στόχος της επιχείρησης είναι η προστασία του λαού της ανατολικής Ουκρανίας.

Εξήγησε ότι οι συνθήκες απαιτούσαν την ανάληψη αποφασιστικής δράσης από τη Ρωσία. Είπε ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν μπορούσε πλέον να ανέχεται τις απειλές από την Ουκρανία.

Διαβεβαίωσε πως σκοπός δεν είναι η κατοχή του ουκρανικού εδάφους. Αξίωσε οι Ουκρανοί στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα και να πάνε σπίτια τους. Σε περίπτωση ξένης ανάμιξης διεμήνυσε ότι η Ρωσία θα αντιδράσει αμέσως. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσθεσε πως την ευθύνη για την όποια αιματοχυσία θα έχει το «ουκρανικό καθεστώς».

Ζελένσκι: Η Ρωσία φέρνει μεγάλο πόλεμο στην Ευρώπη

Αργά χθες βράδυ, σε διαγγέλματός του προς το έθνος, ο Ουκρανός πρόεδρος υποστήριξε ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει «σχεδόν 200.000 στρατιώτες», και ετοιμάζεται να αρχίσει εντός ημερών, «μεγάλο πόλεμο στην Ευρώπη».

Η Ρωσία μπορεί να ξεκινήσει μεγάλο πόλεμο στην Ευρώπη” είπε σε διάγγελμά του προς το έθνος στα ρωσικά και όχι στα ουκρανικά, τονίζοντας πως ο Ρώσος πρόεδρος έχει ήδη δώσει την έγκρισή του για επίθεση στην Ουκρανία κάτι που μπορεί να γίνει από μέρα σε μέρα.

Απήθυνε έκκληση για ειρήνη και είπε πως ο Ρώσος πρόεδρος αρνήθηκε να δεχθεί τηλεφώνημά του. «Ανέλαβα την πρωτοβουλία (…) να ζητήσω τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αποτέλεσμα: σιωπή», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Μπάιντεν: Ο Πούτιν επέλεξε να εξαπολύσει «πόλεμο εκ προμελέτης»

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «επέλεξε» να εξαπολύσει «έναν πόλεμο εκ προμελέτης» εναντίον της Ουκρανίας, μερικά λεπτά μετά το έκτακτο διάγγελμα του ενοίκου του Κρεμλίνου που ανακοίνωσε ότι διέταξε την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία.

Καταδικάζοντας την «αδικαιολόγητη επίθεση» της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο κ. Μπάιντεν τόνισε ότι ο πόλεμος αυτός θα φέρει «καταστροφικά δεινά και απώλειες ανθρωπίνων ζωών». «Η Ρωσία φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τον θάνατο και την καταστροφή που θα προκαλέσει αυτή η επίθεση», επέμεινε. «Ο κόσμος θα ζητήσει η Ρωσία να λογοδοτήσει», πρόσθεσε.

Γκουτέρες: Εν ονόματι της ανθρωπότητας, σταματήστε αυτόν τον πόλεμο

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο της Ρωσίας να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία «εν ονόματι της ανθρωπότητας», λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι διέταξε να διεξαχθεί στρατιωτική επιχείρηση.

«Πρόεδρε Πούτιν, εν ονόματι της ανθρωπότητας, διατάξτε τους στρατιώτες σας να γυρίσουν πίσω στη Ρωσία», δήλωσε ο κ. Γκουτέρες μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ήταν αφιερωμένη στην ουκρανική κρίση.

Ο Στόλντενμπεργκ καταδικάζει την «ασύνετη και απρόκλητη επίθεση»

Στην καταδίκη της «ασύνετης και απρόκλητης επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία» προχώρησε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι «θέτει σε κίνδυνο αναρίθμητες ζωές αμάχων».

«Για άλλη μια φορά, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας και τις άοκνες διπλωματικές προσπάθειές μας, η Ρωσία επέλεξε τον δρόμο της επιθετικότητας εναντίον μιας κυρίαρχης και ανεξάρτητης χώρας» αναφέρει ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Προσθέτει ότι «πρόκειται για σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και σοβαρή απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια. Καλώ τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική της δράση και να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...